Новият треньор на “Левски” Николай Митов взриви залата за журналисти на “Герена”. Наставникът даде пресконференция преди първия полуфинал за Купата на България срещу Локомотив София. Двубоят е на 17 април (сряда) от 17:45 часа на “Герена”. За първи път от много време насам треньор говори толкова разкрепостено, коментира разпалено, но и доста надменно. Митов е треньор на “Левски” от пет дни, но почти във всекидневните си изказвания демонстрира доста наперен стил. Не е ясно дали наистина треньорът е толкова смел, за какъвто самият той се определя, или е просто добре премерен сценарий на поведение пред публиката.

Представяме ви цялата пресконференция без редакторска намеса.

“Има настроение в отбора. Шок – ние нямаме проблеми с феновете. Победата дава самочувствие. Да играем много силно и да падаме – не ги разбирам тия работи. Да, подкрепиха ме с декларация, но аз подкрепата я видях на мача. Това е мач за Купата, остават четири отбора, после отиваш на финал. Левски има един много силен фактор, който го знам от дете. От трети клас съм там (сочи с пръст навън) имаме уникална публика. И тя ще помогне много до края да завоюваме купата, дай боже да спечелим и първенството. Именно това ще предам на играчите, за да може да видим тази публика щастлива най-накрая. Аз знам кога ще бъде щастлива. Мачовете за Купата са различни. Едното полувреме е на “Герена”, другото – те да се оправят, ще видим къде ще бъде, в Своге ли, къде ще е”, започна Митов.

На въпрос, как ще отговори на мненията, че много хора го смятат за недоказан треньор, за да поеме “Левски”, треньорът отговори: “Всеки има право на мнение, няма да се защитавам. Това, кой какво казва, не мога да се сърдя, аз си правя изводите. Важното за мен е, че знам какви са ми възможностите и съм уверен в себе си и това ще го предам на моите футболисти. Знаете ли кое е най-важното, един треньор като излезе пред тях, те го разкриват, дали си състоятелен, добър ли си. А това какво ще каже някой, всеки има право на мнение. Аз мога ли да ви спра да пишете? Не мога, нали това ви е работата. Искам да пишете. Всеки ден, лошо ли, добро ли, пишете, всеки ден пишете (повишава тон). И другото какво, айде да ви водя на ресторант, за да пишете хубави неща за мен”

На въпрос за контузията на Базил де Карвальо, Митов разясни: “Не ме притеснява, ще ви кажа защо. Неприятна контузия, какво сега, да лягаме и да викаме, няма да играе Карвальо. Видяхте, влезе Силва, реши мача. Всеки трябва да има шанс. Най-хубавото за един треньор е да са здрави всички футболисти. Като един не може да играе, влиза другият.”

Журналист попита Николай Митов: “Не трябваше ли да си тръгнете с Илиан Илиев”, а отговорът беше: “Сега ви го повтарям, ама пишете го точно, язва, мязва съм бил, не знам какво. С Илиан имахме разговор преди да се съглася да стана треньор. Той ме подкрепи на сто процента, каза ми, ти трябва да продължиш. А за легендите, да ви кажа честно, легенди...е бил Бог да го прости Гунди. За мен жива легенда в “Левски” е Божидар Искренов. Всеки, който е минал през “Левски”, е легенда, о,кей да си казват мнението. Срамно било да станем шампион, а по-добре ли е да изпаднем, а. Няма да е срамно! Аз съм опериран да съм слушан хорските мнения, да знете, не ме интересува, не ми пука, никой не може да ми повлияе, ама никой (пак повишава тон). Уверен съм в това, което мога, всеки ден се уча.

Новият треньор на “Левски” коментира и мнението на Томас Лафчис, че назначението му е катастрофа, както и това, че е добре чужденец да поеме отбора: “Който иска да става, в момента аз съм треньор на “Левски”. Томас Лафчис ли е, кой е? Беше президент навремето, при него пробих до първия отбор, имах подкрепа от него. Той каза, че трябва да е чужденец. Много подценяваме българските треньори, но да знаете, те са много добри. Давам пример, уникални треньори – Георги Василев, Стойчо Младенов, Херо, Мъри, Емил Велев, Илиан Илиев, Вуцов беше в това поколение. Те са много добри треньори, защо трябва само да плюваме някого и да казваме, че трябва да дойде другият. Аз мога да кажа за последната година, тези, които завършихме Про Лиценз – Георги Иванов, Радуканов, Георги Донков, Ивайло Петев и мога да ви кажа, че професионалната школа ни предостави уникални условия за обучение, ама уникални. Аз съм си взел изпитът да знаете, така че не се подмазвам. Защото, ако не бях го взел, щяха да кажат, тоя се подмазва. Специалисти от Италия, Холандия, тренировки при най-добрите ни треньори. Всички дойдоха и изнасяха лекции. Е, тия хора слаби треньори ли са. Става Радуканов треньор на ЦСКА, взима купата – лош треньор. Нямам нищо против чужденци треньори, предполагам, че те са уникални, но нека малко си защитаваме нашите интереси.

Тук има двама треньори – Йешич, след малко ще кажа за другия. Не дай си Боже, пишете вие журналистите, сменят Стойчо Младенов. Той на другия ден дава пресконференция в България. В България, представяте ли си. Вие знаете ли, ако напишат Партизан маха еди кой си, а Стойчо Младенов отиде в Сърбия и каже, аз съм готов. Ще го изхвърлят с камъни. Става в Литекс смяна на треньора, той е пръв, той помага, няма друг, той е човекът. Добре, че не може да се кандидатира за “Левски”. Нашите фенове няма да го пуснат. Другият човек е Грозни. В момента има треньор, той тръгвал. Бил диктатор, какво беше, седем танка и десет автомата, шапки, каски слагаме...няма колегиалност, няма нищо. Затова сърбите навсякъде се котират, лоши били, добри били. Аз никога няма да коментирам колега в медийното пространство. Айде малко да се усещаме, имаме уникални треньори, доказани.”

На въпрос, научил ли е нещо от работата си при Емил Велев, наставникът на “сините” заяви: “Научил съм много от него, ти ми задаваш въпроси с отговори. Дали ме е слушал?! Ти беше ли там да слушаш.”

На следващия въпрос, ще пази ли футболисти за дербито с ЦСКА, Митов отговори: “С нетърпение го чакам мачът с ЦСКА. Защо?! Знаете къде съм израснал (сочи с пръст). Как ще се притеснявам? Ако изляза пред футболистите и те видят, че се притеснявам, ще ми кажат "бегай оттук, какъв си ти". Вземете, напишете ми състава за утре, не ми задавайте въпроси, напишете два-три листа и ще видим кои ще играят (смее се). Напрежение – не обичам тази дума. Не обичам да се говори пред отбора. Няма напрежение. Е там е напрежението, 220 волта./БЛИЦ