Юношеските национали на България до 17 години изиграха две контроли с Испания в Благоевград. В първия мач “фуриите” спечелиха с 1:0 след равностойна игра на нашите. Във втората среща днес двата тима направиха равенство 0:0.

Малките “лъвове” се готвят за Елитния квалификационен кръг за място на Европейското първенство. Нашите таланти, родени през 1995 година, са в една група с Германия, Португалия и Турция. Мачовете ще се играят от 20-и до 25 март в Германия. За европейските финали в тази възраст се класира само победителят в групата. Селекционер на тази възраст е Александър Димитров. Ето какво каза младият специалист в интервю за агенция БЛИЦ:

-Г-н Димитров, доволен ли сте от двата мача с Испания?
-Резултатите винаги имат значение. Съжалявам, че не можахме да победим, това повече ни прилягаше в първата среща. Наистина в първия двубой играхме по-добре в атака. Радва ме фактът, че не сме боксова круша, не сме тъпан, който всички да бият.

-Как изглеждаха българските момчета срещу футболисти от школите на Барселона, Реал Мадрид, Арсенал?
-В първия мач излязоха доста притеснени. Не всеки ден нашите деца имат възможността да играят срещу футболисти от подобни отбори. Да не кажа, че почти не се случва българи да излизат срещу футболисти от испанските грандове. С добрите резултати, които постигнахме до момента, моите момчета посъбраха самочувствие, осъзнаха, че не отстъпват кой знае колко от противниците си.

-Предстоят ви решителни квалификации срещу Германия, Португалия и Турция.
-Самото класиране за елитния кръг на квалификациите е голям успех. В тази възраст, до 17 години, нямаме класиране на този етап от 13 години. Няма смисъл повече да коментираме. Аз обаче не спирам дотук, мечтая за Европейското. Мечтата ми не е химера или гонене на вятъра. Тези момчета ми дават надежда и самочувствие, че можем да се класираме. Съперниците ни в квалификациите – Германия, Португалия и Турция, не са с нищо по-силни от Испания. Знаете, че Испания и Германия са от топ отборите в Европа, а ние имахме шанс дори да победим испанците.

-Ще отличите ли някого от вашия състав?
-Да, отличавам всички момчета, които бяха с мен на този лагер. Доволен съм от всички. Сега ни предстои гостуване на Албания в контрола, заминаваме в събота и в неделя е срещата.

-По какво отстъпваме на Испания към този момент?
-В началното обучение. Не искам да прехвърля топката на клубовете, но това са фактите. Случва се да се учим на много неща, а тези момчета вече са на по 17 години. БФС направи някои промени и работата вече дава резултати.

-Децата и юношите често играят в безмислени мачове, получават се резултати от порядъка на 10:0 или 15:0. Знаете ли в Испания да има подобно нещо?

-С въвеждането на двете елитни юношески групи нещата леко се промениха, но трябва още работа. Конкуренцията е слаба в юношеските ни групи и това е причина за подобни резултати. Колегата ми начело на Испания, Санти Дения, каза, че при тях е съвсем друго, конкуренцията дори и при децата е много по-силна. В неговия състав имаше юноши, които вече играят в Сегунда дивисион. Едно от момчетата вече е във втория отбор на Барселона и играе редовно във втора дивизия.

-Защо няма юноша от школата на ЦСКА във вашия отбор?
-Това не е най-важното нещо. Ние, националните селекционери, ще бъдем най-радостни, ако може да използваме деца и от “Левски”, и от ЦСКА. Когато и двата ни гранда са силни, ще има силни национални гарнитури. Нека в ЦСКА първо оправят базите си, да подобрят работата в школата си и тогава на драго сърце ще разчитам и на техни футболисти. Пожелавам успех на Спас Джевизов, който е страхотен специалист и човек.

-Липсата на играч от “червените” означава ли, че в тази възраст работата им не върви?
-За жалост в доста набори нещата при тях не са добре. Сигурен съм обаче, че всичко ще се оправи и момчета от ЦСКА ще намират място във всички национални формации.

-Какво каза треньорът на испанския юношески национален тим Санти Дения?
-Похвали ни, каза, че ще се видим в Словения (б.р. – там ще бъдат финалите на Европейското първенство). Допълни, че с този състав и с играта, която демонстрираме, спокойно може да се надяваме да играем на Европейското. Разузнавали са ни подробно, имат всички мачове на нашия отбор. След като е изгледал доста записи се е съгласил да бъдат проведени двете контроли.

-Какъв стил на игра демонстрират испанците?
-Няма да учудя никого, като кажа, че играят като Барселона. Всички формации, от мъже, до най-малките проповядват този начин на игра – много и продължително владение на топката и постоянни пасове. Ние имаме различен стил, малко по-дефанзивен.

-Какви са най-близките ви цели?
-Естествено, квалификациите за Европейското. Работя стъпка по стъпка. Искам да се развивам, да подготвя добре момчетата. Нека не прескачаме, сега тези футболисти са в отбора до 17 години, след това им предстои състав до 19 години, младежи и мъже. Ще се радвам, ако един ден част от моя отбор защитава честта на България.

-Доволен ли сте от условията в Благоевград?
-Естествено, изкарахме чудесен лагер. Благодаря на БФС, а след това на общината в Благоевград и на хората, които се грижеха за терена. Почистваха го на ръка и беше в перфектно състояние. И на двата мача имаше доста публика, повече от тази, която има на някои мачове в "А" група.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ