В Търговище цяла нощ пиха и се веселиха, след като Светкавица се класира в "А" група за първи път в 89-годишната си история. "Мълниеносците" вчера биха с 3:1 Етър в решителния бараж за място в елита, състоял се в Сливен. Треньорът на Светкавица Пламен Донев обяснимо е на седмото небе от щастие. Спецът даде интервю за читателите на БЛИЦ, в което разкри крайно любопитната тактика, налагана в Търговище и оказала се доста успешна.

- Г-н Дончев, честито класиране в "А" група. Осъзнавате ли какво се случи?
- Още не мога да го осъзная. Много съм радостен, всички сме щастливи. Никой не очакваше да играем бараж. Дори и не сме предполагали, че можем да се класираме в "А" група. Постигнахме нещо запомнящо се, нещо велико. Честно ви казвам - дори и през ум не ми е минавало, че ще бъдем в "А" група. Досега все нещо не ни достигаше. Аз играх за Светкавица близо 20 години. Имам над 450 мача. Стигали сме до второ място, но никога не сме били първи. Целият град е приятно шокиран от успеха ни.

- Къде празнувахте?
- В един ресторант бяхме. Веселихме се до сутринта. Хората в Търговище ни изненадаха много приятно. Към 21:30 часа се завърнахме от Сливен. Посрещнаха ни с духова музика на площада. Имаше заря и много веселба. След ресторанта момчетата отидоха на дискотека. Аз обаче вече не съм за дискотеките и не отидох с тях.

- Да запазите мястото си в "А" група ли ще бъде целта?
- Не, дори мисля, че имаме сили за класиране между 10-о и 12-о място. С този състав Светкавица може да бие всеки, както и да загуби от всеки. Ще се радвам да бъдем заплаха за грандовете "Левски", ЦСКА и Литекс. Ако всичко е нормално, при нормално съдийство, имаме шанс дори и срещу тях. Ние сме нов отбор в "А" група. Никога не сме били там. Те не ни познават и това много ще ни помогне. Не са запознати със стила ни на игра. Много сме непознати за повечето отбори от "А" група.

- Ще получите ли лиценз?
- Нямаме пречки, за да не получим. Предполагам, че ще вземем. Предстоят малко ремонти по стадиона. Ще направим кабини за журналистите. Трябва да освежим съблекалните. Теренът ни е в отлично състояние. Ще окрепим оградите. Нямаме задължения към НАП и НОИ. Гарантираният ни бюджет е около 800 000 лева.

- Спокоен ли сте за поста си?
- Да, оставам треньор на Светкавица. Аз съм в клуба от 1996 година. Имам лиценз "ПРО", БФС не могат да ми направят проблем.

- Какво ви каза собственикът на клуба Петко Матеев след успеха? Увери ли ви, че ще можете да се справите в "А" група?
- Много е радостен. От 1996 година е спонсор на отбора. Едва ли и той е предполагал, че ще стигнем до "А" група. Дал е доста пари за отбора и заслужава тази радост. Сега ще се направи по-широко акционерно дружество. Ще продаде част от акциите си на местни бизнесмени, Общината също ще помага. Ще се справим в "А" група.

- Кога ще съберете отбора на първа тренировка за лятото?
- Сега ги пуснах момчетата малко във ваканция. Но на 1 юли започваме. В 18:00 часа ще ги изведа за тренировка.

- Кой е звездата на отбора?
- Аз съм най-доволен от Николай Вълев и Славчо Шоколаров. Гонзо обаче го спохождаха много контузии през сезона, пропусна някои мачове. Христо Петев също изигра силни срещи. Много съм доволен от всички момчета и смятам да запазя гръбнака на отбора. Разполагам с 15 равностойни играчи.

- Как успяхте да ги мотивирате преди баража с Етър?
- Знаете, че едва ги събрахме за този мач. Бяха във ваканция, но им я прекъснахме. Надиграхме Етър по всички показатели и заслужено ги победихме. Мога да ви разкрия каква е тактиката ни. При нас практиката е, когато дойдат момчета от други градове, да им намираме булки в Търговище. Така стана с Николай Вълев-Гонзо, капитанът Георги Дамянов, Мирослав Великов, Ники Николов. Гонзо е от Ямбол. Дойде при нас, ожени се и дори вече има дъщеричка. Момичетата в Търговище са много красиви. Радвам се, че има такива смели девойки. Те помагат много на отбора и донякъде благодарение на тях се класирахме в "А" група. 

- Кой от играчите ви може да бъде заплаха за грандовете "Левски", ЦСКА и Литекс?
- Николай Вълев-Гонзо. Той ще бъде не само заплахата, а и изненадата, дори откритието на "А" група. Запомнете ми думите. Не е бърз и мощен като Гара Дембеле, но по двама-трима ги носи на гърба си. Много е техничен.

- По колко фенове смятате, че ще идват на домакинските ви мачове?
- Сигурно по 4-5 хиляди. Хората в Търговище се запалиха още повече покрай мача ни с Лудогорец. Завършихме 2:2, имаше около 2000 човека на стадиона ни. В другите два двубоя през сезона ги победихме с по 1:0. Те са нашият дразнител. Вчера в Сливен ни подкрепяха около 500 фенове. Видя се, че футболното в тях се събужда. Ние сме по-беден регион от останалите в България. Футболът е радостната утеха на жителите на Търговище. Сега всички са много радостни, тъй като ще гледат на живо грандове като "Левски", ЦСКА, Литекс. Досега само сме мечтали това да се случи. Ето, че вече е реалност.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ