Националният отбор на България започва битката си за класиране на Европейското първенство по футбол във Франция след две години. 
 
Страната, която ни донесе толкова много радост през 1993 година с гола на Емил Костадинов на "Парк де Пренс" е и една от последните, посрещнала "лъвовете" на голям футболен форум. 
 
През 1998 година нашите се класират за Световното първенство във Франция и записват последното си участие на Мондиал. 
 
През тази година пък се навършват 10 години от последнаната ни поява на Европейско първенство по футбол. През 2004 тръгваме за Португалия, но в компанията на Швеция, Дания и Италия се връщаме без точка. 
 
Шампионатът във Франция след две години предлага по-лесно класиране - първите два - директно, най-добрият трети - също, останалите трети - бараж. За да стигнем дотам обаче е нужно да се преборим с Италия, Хърватия, Норвегия, Малта и... Азербайджан. 
 
Срещу азерите имаме засега едно равенство в контролd.  Легендарният немски треньорът Берти Фогтс обаче е направил отбор, способен на изненади, което бе признато и от нашия треньор Любослав Пенев на вчерашната пресконференция. 
 
Самият Пенев е измъчван от липсата на лидер на отбора и неколкократно намекна, че ще залага на желанието и раздаването на всички. От тима отсъстват контузените Ивелин Попов и Емил Гъргоров, които биха могли да тормозят отбраната на азерите. 
 
Атаката на нашите ще се води от Андрей Гълъбинов, а зад него ще действат Георги Миланов, Георги Илиев и Станислав Манолев. Тримата са доказали, че могат да бележат и са особено опасни при статични положения. 
 
Настроенията в лагера на България сочат желание за три точки, но и задоволство от една, постигната с добра игра.  Николай Бодуров ще изведе тима ни с капитанската лента тази вечер на "Баксел Арена", а съдийската свирка ще надува израелецът Алон Йефет. 
 
 
Азербайджан - България
19:00 часа, пряко по БНТ
стадион: "Баkсел Арена"
 
 
Вероятни състави:
 
БЪЛГАРИЯ: Владислав Стоянов, Йордан Христов, Николай Бодуров (к), Александър Александров, Веселин Минев, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Станислав Манолев, Георги Илиев, Георги Миланов и Андрей Гълъбинов.
Резерви: Иван Чворович, Илия Миланов, Страхил Попов, Симеон Славчев, Михаил Александров, Венцислав Христов, Илиян Мицански и Тодор Неделев 
Контузени: Иван Иванов, Йордан Минев, Петър Занев, Ивелин Попов, Емил Гъргоров 
 
 
АЗЕРБАЙДЖАН: К Агаев, Будак, Б Хусейнов, Садихов, Шукюров, Абишов, Джаваров, Абдулаев, Гараев, Дадашов, Алиев
Резерви: С Агаев, Рамалданов, Гулиев, Юнусзаде, Дж Хусейнов, Амиргулиев, Йозкара
Контузени: Няма
Наказани: Няма
 
Досегашни мачове един срещу друг:
17 ноември 2004, Приятелски мач, Азербайджан - България 0:0
Баланс: 1 мач , 1 равенство,голова разлика 1:1
 
Любопитни факти:
* Играчите на Азербайджан играят за по 80 хиляди евро при победа тази вечер 
* Атаката на България ще бъде водена от играч със само два мача за тима - Андрей Гълъбинов 
* България има 17 победи и 6 загуби (4 в приятелски мачове) от отбори от бившия Съветски съюз 
* Станислав Малолев е топ реализатор на националния тим с 4 гола