Близо 250 хил. лева обезщетение за предсрочно прекратяване на трудовия договор и неустойки за забавено изплащане на това обезщетение дължи ПФК ЦСКА на треньора Павел Дочев сред разтрогване на трудовия договор на наставника през 2010 г. Това става ясно от удостоверение, издадено от частен съдебен изпълнител на 27.07.2012 г. Парите все още не са преведени от клуба, посочва още документът.
 
Според удостоверението към 23.07.2012 г. “армейците” имат да дават на Дочев 235 532,49 лв., в които са включени главниците, заедно със законната лихва, съдебни разноски и други такси. Треньорът е взискател по две изпълнителни дела, която е образувани въз основа на изпълнителни листи по дела на Софийски градски съд и Софийски районен съд.
 
В резултат на издадените изпълнителни листове от средата на март са запорирани сметките на ЦСКА във всички банки в България. В този смисъл е необяснимо как клубът спазва Закона за ограничаване на плащанията в брой, съгласно който “плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 15 000 лв или на стойност под 15 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 15 000 лв”.
 
Според оповестявани в публичното пространство суми, в този текст на закона попадат заплатите на голяма част от играчите, парите от собствениците и спонсори на ЦСКА. Не е ясно и как клубът прави селекцията си, как са платени и летните лагери на играчите и участието в предварителните кръгове за евротурнирите.
 
Договорът на Павел Дочев е прекратен на 16.08.2010 г. със Споразумение за прекратяване на трудовото правоотношение. След като клубът не е изпълнил поетите в споразумението ангажименти, Дочев завежда частно гражданско дело в Софийски районен съд.
 
Междувременно опитите от страна на ЦСКА да бъде развалено Споразумението за прекратяване на трудовия договор на Дочев продължават. След като на първа инстанция Софийски районен съд отхвърли исканията на клуба за обявяване на Споразумението за нищожно, решението е обжалвано пред Софийски градски съд. Делото е насрочено за 15.02.2013 г.
 
ЦСКА отказва и да приеме частния съдебен изпълнител за опис на цялото си движимо имущество. След изненадващото отменяне на първия опис, има насрочен повторен за 29.08.2012 г.
 
Още един интересен въпрос за ЦСКА произтича от доста време преди казуса “Дочев” - професионален футболен отбор, който има парични задължения, не би трябвало да получава лиценз за професионален футболен клуб и УЕФА не би трябвало да допуска той да се състезава в европейски клубни турнири. Защо за ЦСКА това не важи в продължение на години никой не може да даде ясен отговор.