ЦСКА гостува на Фулъм в мач от Група “Е” на Лига Европа, като ще се опита да прекъсне една нетипична за клуба и неговите традиции серия в континенталните турнири. Тази вечер от 22:05 часа на “Крейвън Котидж” “червените” ще преследват първата си победа като гост в групова фаза на евротурнир от 13 години и половина.

За последно това се случи на 23 юни 1996 г., когато ЦСКА играеше в Група 11 на турнира Интертото, който от предишната година бе преминал на администриране от европейската футболна централа и имаше статут на официално призната континентална надпревара.

Тогава “червените” бяха в група с украинския Уралмаш, френския Страсбург, турския Коджаелиспор и малтийския Хибърниънс. Тогава “армейците” завършиха на второ място и не се класираха за полуфиналите не турнира. На 23 юни 1996 г. ЦСКА победи с 3:1 Коджаелиспор като гост, а в другата си визита на 6 юли загуби с 1:2 от Уралмаш. В София “червените” победиха с 4:1 Хибърниънс и завършиха 0:0 със Страсбург. Според правилника тогава отборите играеха две домакински срещи и два мача като гост.

През сезон 2005/06 на турнира за купата на УЕФА ЦСКА отново игра в групова фаза, а правилата бяха същите като на Интертото през 1996 г. Преди 4 години “армейците” загубиха с 2:4 от Славия в Прага и с 1:2 от Монако. Заради поражението с 0:1 от Хамбургер у дома и въпреки победата с 2:0 над Викинг, воден тогава от Рой Ходжсън, тимът на Миодраг Йешич завърши последен в групата. Напред продължаваха първите три тима.

През този сезон ЦСКА е в груповата фаза на новосформирания турнир Лига Европа, който е наследник на купата на УЕФА. До момента “армейците” загубиха и двете си гостувания – 0:2 от Рома и 1:3 от Базел. Това, което може да успокои феновете на “червените” в тази негативна серия, е че Вечния враг Левски пък въобще няма победа като гост в групова фаза на евротурнирите. През сезон 2005/06 на купата на УЕФА “сините” паднаха с по 2:1 при визитите си на ЦСКА (Москва) и Хееренвеен. На следващата година записаха три загуби в групите на Шампионската лига – 0:5 в Барселона, 0:2 от Вердер и 0:2 от Челси. Сега левскарите загубиха с 0:1 и двете си гостувания на Виляреал и Ред Бул Залцбург. За разлика от ЦСКА обаче “сините” са преодолявали групова фаза и това стана през сезон 2005/06 на купата на УЕФА, когато финишираха втори в Група “F” след Олимпик (Марсилия) и след това стигнаха до четвъртфинал в турнира./БЛИЦ