Литекс приема ЦСКА в дербито на 14-ия кръг на “А” група. Двубоят е от 16:30 часа на Градския стадион в Ловеч. “Червените” преследват трите точки, за да продължат да бъдат на върха заедно с Лудогорец. Литекс също има намерение да се задържи в челото на класирането.

Стадионът в Ловеч не е от най-удобните за гостуване на ЦСКА. Статистиката е убийствена за “червените”. Отборът има само 2 победи от 17 мача край покрития мост. Първата е постигната през шампионския сезон за ЦСКА 2004/05. През пролетта на 2005 година “армейците” бият с 1:0 с гол на Вальо Илиев, а по-късно стават шампиони под ръководството на Миодраг Йешич.

Последната победа на най-титулувания роден отбор в Ловеч е от сезон 2006/07. През август 2006-а ЦСКА бие Литекс в града на покрития мост с 1:0 след попадение на Тиаго Силва. Това е и последната победа на “армейците” над Литекс в Ловеч засега. Т.е. вече повече от пет години ЦСКА не успява да превземе ловешката крепост и да си тръгне с трите точки. След успеха през есента на 2006-а двата отбора изиграха още 4 мача, от тях 2 победи за Литекс и 2 равенства.

Другата неприятна тенденция за ЦСКА е слабата голова успеваемост в Ловеч. В последните си три гостувания “армейците” не успяват да отбележат гол. За последно го направи Георги Чиликов преди 4 години. Той се разписа в първия кръг на сезон 2007/08 за 1:1. Двубоят се играе на 11 август 2007-а. Точен за Литекс е Том, който е все още в отбора.

ВСИЧКИ МАЧОВЕ МЕЖДУ ЛИТЕКС И ЦСКА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Литекс няма загуба в 6 поредни срещи за първенство - 3 победи и 3 равенства. За последно "оранжевите" паднаха с 2:3 от "Левски" на "Герена" в 6-ия кръг.
* ЦСКА е единственият отбор, който все още не е победен като гост през настоящия сезон и който е вкарал двуцифрен брой голове навън - 15.
* Когато Иван Бандаловски е на терена с червената фланелка, ЦСКА не е загубил нито точка през настоящия сезон - 9 мача, 9 победи. Балансът в четирите мача без него е 1 победа, 2 равенства и 1 загуба.
* Голмайсторът на "армейците" Янис Зику е отбелязал в едва 2 мача навън. Това се случи при гостуванията на Монтана и Берое, спечелени съответно с 5:0 и 1:0.
* Литекс е най-опасен в последните 15 минути на мачовете си този сезон. От общо 23 гола, които са отбелязали "оранжевите" - 9 са след 75-ата минута. През първата част играчите на Литекс са вкарали 7 попадения, а през втората два пъти повече - 16.
* Най-често срещаните резултати в Ловеч са 1:0 - 7 пъти (5 за Литекс и 2 за ЦСКА) и 1:1- 3 пъти.
* 10 чужденци са се разписвали в мачовете между двата отбора: Албан Буши, Драголюб Симонович, Стефан Джилио, Зоран Янкович, Миливое Новакович, Гийом, Тиаго Силва, Том, Дока Мадурейра и Нифлор. От тях само Том все още е в Литекс, а Симонович в момента е спортен шеф на ЦСКА.
* Най-много голове (4) за Литекс в Ловеч е отбелязал Димчо Беляков.
* Първото равенство в Ловеч 0:0 е регистрирано в 11-и кръг на първенството 1995/96 година. Последното реми 0:0 е през изминалия шампионат 2010/11 година.
* Единственият хеттрик е на Димчо Беляков в разгрома над ЦСКА с 8:0.