ЦСКА загуби от Стяуа с 0:2 в първи плейоф в Лига Европа. Двубоят се игра на стадион “Д-р Константин Радулеску” в Клуж пред около 20 хиляди зрители. Головете за домакините реализираха Георге Галамаз в 16-ата и Леандро Тату в 77-ата минута. Реваншът между двата тима в София е на 25 август. Това беше първи мач за “армейците” в Европа това лято. Едно от новите попълнения на ЦСКА Янис Зику се представи слабо, не игра на очакваното ниво, а на всичкото отгоре пропиля златен шанс да вкара много важен гол секунди преди края на двубоя. В 89-ата минута румънецът пропусна от 2-3 метра да прати топката във вратата, като Валентин Илиев спаси Стяуа с решителен шпагат.

Мениджърът на ЦСКА Милен Радуканов заложи на по-дефанзивна тактика. На вратата започна Райс Мболи, отдясно в защита Иван Бандаловски, в центъра Костадин Стоянов и словенецът Денис Халилович, който направи дебют за “армейците”. Той замени контузения Апостол Попов. Вляво започна Адемар, а пред него на мястото на Грегъри Нелсън игра Румен Трифонов. Опорните халфове бяха Тодор Янчев и Борис Галчев, а отдясно по нападението действаше Спас Делев. Един зад друг в атака бяха Мишел Платини и Янис Зику, като често Делев се озоваваше на върха на нападението, а бразилецът играеше отдясно като халф.

16.jpg

През цялото първо полувреме домакините имаха пълен превес и създадоха много опасности пред вратата на ЦСКА. В първите минути гостите от София започнаха плахо, едва успяваха да се справят с бързите атаки на домакините. В 13-ата минута Банел Никулица имаше шанс да стреля с глава, но прати топката в аут. В 16-ата минута Стяуа поведе с 1:0. След две поредни еднакви центрирания домакините стигнаха до попадение на Георге Галамац. При първото центриране Мболи спаси, но при второто Денис Халилович увисна, след това и Бандаловски не успя да спре защитника на румънците и той с глава прати топката във вратата на “армейците”. След попадението защитата на ЦСКА продължи да прави грешки, Бандаловски не успяваше да се справи на десния фланг с Латовлевич и Танасе, въпреки че често помагаше в атака. Бранителят не получаваше нужната помощ от Платини, който през по-голямата част игра като дясно крило. В центъра на халфовата линия Тодор Янчев и Галчев също бяха пробивани често и от там домакините организираха доста атаки.

В 29-ата минута Никулица изведе Михай Костеа зад защитата на ЦСКА, но съдиите маркираха засада. В 32-ата минута Спас Делев пропиля първото и най-опасно положение през първата част. Бандаловски напредна отдясно, центрира на далечната греда в наказателното поле, където от малък ъгъл Делев би с глава, но от външната страна на вратата. Последва неточен удар на Валентин Илиев с глава. В заключителните минути на първата част домакините вдигнаха оборотите и само прекрасните намеси на Райс Мболи запазиха резултата само 1:0 за Стяуа. В 42-ата минута Латовлевич нахлу отляво, намери напълно непокрития Тату на точката за изпълнение на дузпа, той стреля от там и Мболи със страхотен рефлекс спаси. В 44-ата минута Адемар стреля извън наказателното поле, вратарят на “стелистите” Татарашану за пореден път показа, че е нестабилен, не успя да улови, но притичал защитник изчисти в корнер. В последната минута на първото полувреме Танасе стреля от границата на наказателното поле и пак Мболи изби, този път в корнер.

15_2.jpg

На полувремето Милен Радуканов извади Румен Трифонов и пусна Грегъри Нелсън. Това веднага доведе до раздвижване на атаката на ЦСКА. Десет минути след подновяването на играта “армейците” имаха пълен превес и натикаха домакините в тяхната половина, но стигнаха само до един по-сериозен удар на Платини и няколко корнера. Незабележимият през първото полувреме Янис Зику също започна да търси повече топката, но не успя да направи нищо срещу сънародниците си. Спас Делев и Платини също останаха изолирани в атака, бразилецът отново действаше отдясно по фланга, а нисичкият Делев нямаше шанс срещу високите защитници на домакините, сред които и Вальо Илиев.

В 54-ата минута Бандаловски премина през четирима играчи на Стяуа, влезе в наказателното поле, но не намери вярно продължение на атаката. През втората част домакините се дръпнаха назад, но действаха на контраатаки, като при всяка от тях защитата на ЦСКА увисваше и оставяше огромни празни пространства. В 60-ата минута Янис Зику направи дълъг самостоятелен рейд, но не успя да излъже цялата отбрана на домакините и загуби. След привидното отпускане в редиците на румънския тим последва изригване за няколко минути и поредни бързи контраатаки. В 77-ата минута Леандро Тату тръгна с топката почти от центъра, Галчев и Денис Халилович останаха зад гърба му, а Бандаловски и Костадин Стоянов тичаха с него от двете му страни, но не го атакуваха и не опитаха да го спрат. Тату стигна до дъгата на наказателното поле, откъдето с удар по земя реализира за 2:0 в долния десен ъгъл на вратата на Мболи.

В последните секунди на двубоя Янис Зику се превърна в грешник за ЦСКА, след като пропусна златен шанс да намали на 1:2 и да донесе прекрасен резултат преди реванша. След центриране в наказателното поле на Стяуа вратарят Татарушану увисна, топката попадна в Зику, който почти на голлинията я чукна несериозно, а Вальо Илиев с шпагат в последния момент я спря преди да влезе във вратата. След това последва натиск на “армейците”, последвали корнери, които обаче не доведоха до мечтаното попадение./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

СТЯУАЦСКА 2:0
1:0 Георге Галамаз (16), 2:0 Леандро Тату (77)

steaua_bucuresti.jpg
СТЯУА: 12.Чиприан Татарашану, 22.Георге Галамаз (59 - Алвеш Рагуфе), 4.Валентин Илиев, 5.Пабло Брандан, 18.Новак Мартинович (67 - Русеску), 10.Кристиан Танасе, 14.Ясмин Латовлевич, 16.Банел Никулица, 55.Александру Бурчану, 77.Леандро Тату, 9.Михай Костеа (76 - Стефан Николич)
Резерви: 1.Станка, 6.Гардош, 11.Препелита, 23.Алвеш Рагуфе, 24.Русеску, 26.Бикфалви, 90.Стефан Николич
Треньор: Рони Леви (Изр)


cska_logo.JPG
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 6.Костадин Стоянов, 28.Денис Халилович, 3.Адемар, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев, 8.Румен Трифонов (46 - Грегъри Нелсън), 27.Янис Зику, 7.Спас Делев, 9.Мишел Платини
Резерви: 12.Иван Караджов, 2.Павел Виданов, 14.Станислав Костов, 22.Петър Стоянов, 23.Мартин Дечев, 29.Грегъри Нелсън, 77.Саша Живец
Треньор: Милен Радуканов


Стадион: "Д-р Константин Радулеску", Клуж
Съдия: Томи Скервен (Норвегия)
Жълти картони: Кристиян Танасе, Александру Бурчану, Русеску, Брандан (Стяуа); Мишел Платини, Адемар, Тодор Янчев (ЦСКА)