Хора на УЕФА следят под лупа Локомотив (Пловдив), тъй като има сериозни съмнения, че "смърфовете" уговарят мачовете си и играят "черно тото". Това информира един от основните служители в разследващото звено на евроцентралата. Той присъства на конференцията на Системата за ранно предупреждение (EWS) в Цюрих.

"Миналата седмица имаше много съмнително движение на залозите на мач в Пловдив и там трябва да се проучва и в бъдеще какво се случва", коментира служителят, който настоя да не бъде споменавано името му заради особеностите на статута му.

Той не пожела да коментира точно за кой мач става дума, но спомена, че това е бил най-драстичният случай на ненормално поведение на залаганията в последния месец.

"Това, което се случи в Пловдив, за съжаление не получи гласност, но е факт. Всички системи за следене на залозите изпищяха. Беше крещящ пример за възможна манипулация заради залози. В момента не можем да направим нищо по този въпрос, но ще продължим да следим отбора с подчертано внимание", коментира още той пред "Дневник".

В полезрението на УЕФА е възможно да са попаднали два мача на Локо (Пд) в последните 10 дни - победата с 3:0 като домакин над Сливен за "А" група и контролата срещу Пирин, завършила 5:2. Във втория мач "смърфовете" два пъти повеждаха, "орлетата" изравняваха, за да се стигне до убедителния успех на тима на Коко Динев.

В този период юношите на Локо (Пд) изиграха три мача от елитната група. Паднаха с 1:4 от Локо (Сф) на 22 март, със същия резултат загубиха и две седмици по-рано от Славия. Между тях като гост тимът падна с 0:4 от Берое. Преди време президентът на Славия Венцислав Стефанов алармира, че треньорите натискат играчите още на юношеско ниво да падат умишлено, без да визира точно клуб.

"За съжаление в момента правната рамка е такава, че не можем веднага да привикаме и накажем замесените, нито да ги обвиним директно в манипулация. Но това, което можем да им кажем, е: Внимавайте, ние ви следим и ще се опитаме да ви хванем при първия възможен момент", каза още човекът от УЕФА, като подчерта, че манипулациите вече се пренасят предимно в мачове на юноши и младежи, както и контроли. /БЛИЦ