Изпълкомът на УЕФА заседава в София днес. Част от управленското тяло е и президентът на БФС Борислав Михайлов, който като домакин посрещна всичките си колеги. В София е почетният президент на централата Ленарт Йохансон, настоящият президент Мишел Платини, генералният секретар Джани Инфантино и други.

Една от основните обсъждани теми е корупцията и уговарянето на мачове в световен мащаб. УЕФА напомня, че продължава наблюдението на първенствата (първите две дивизии) на всички 53 страни членки, в това число и родните “А” и “Б” групи, както и турнирите за националните купи. Продължава наблюдението на националните отбори, като в това число влиза и българският представителен тим. “Политиката ни е към нулева толерантност към уреждането на мачове”, заявяват от европейската футболна централа.

УЕФА реши да обедини сили, за да се справи с назряващата глобална заплаха. Това е абсолютен приоритет за всички заинтересовани страни. От УЕФА твърдят, че не разполагат с нужните средства и сили сами да разрешат проблема, който често е свързан с престъпни организации. Европейските държави трябва да наблегнат на сътрудничеството между полицейските служби, съдебната система и спортните организации.

От тази година влиза в сила и трябва да се прилага съвместен кодекс на поведение на всички заинтересовани участници в европейския футбол, включително играчи, треньори, съдии, длъжностни лица и администратори. Въвежда се разпоредба за изключителна забрана за залагане на мачове.