Бившият президент на БФС Валентин Михов не е бил поканен на Седмия конгрес на централата. Сбирката се проведе в петък, 14 февруари, навръх Деня на влюбените. Борислав Михайлов беше преизбран за шеф на футбола ни и подкара своя трети мандат.
Михов е останал обиден от отношението, което е получил от своя наследник на поста. Това призна самият той пред БЛИЦ.

"Защо не присъствах на конгреса ли? Няма как да се самопоканя. Никой не благоволи да ми изпрати покана. Явно се съм желан. Никой няма нужда от моето мнение. Стана ми болно, защото аз, Димитър Ларгов и Христо Данов сме единствените живи бивши президенти на БФС. Боби Михайлов беше длъжен, поне от елементарно уважение, да ме покани", заяви Михов.

Ексбосът на ЦСКА, който дълги години помагаше на футбола, а в момента прави същото за волейбола, коментира къде от двата спорта се чувства по-добре. "Във волейбола е по-лесно. Не е толкова тоталитарно, колкото е във футбола. Виждате, Боби Михайлов печели като Тодор Живков едно време - с по 98-99% от гласовете. Във волейбола има различни мнения, партньорството ми доставя удоволствие. В България обаче спортът си остава героизъм. Защо няма опозоция ли? Защото може би мислят, че не могат да победят господин Михайлов. По-слаби са... Но аз, когато съм се явявал на конгреси съм вземал и 60 гласа, и 260 гласа. Тоест и съм печелил, и съм губил. Но съм си казвал това, което мисля. А когато човек няма опонент, дори не говоря за опозиция, когато няма коректив, може да стигне до самозабрава, до самовлюбване. Не говоря за конкретния случай. Трябваше да има един, който да излезе, да каже какво мисли. Да, можеше да вземе 50 гласа, но трябваше да има един...

Явно в България се връщаме 25 години назад, когато така си избирахме държавните мъже, каза Михов. - Относно Стоичков...Ицо това, което е имал си го е казал. Той не е човек, който може да бъде манипулиран и да спре. Ицо като се върне, пак ще си казва, но едно е да казваш, друго е да действаш. Не знам, сега може би и договорът, който подписа в Мексико, не му позволява... Това си е негов проблем. Може пък и да няма съмишленици. Но не мога да говоря от негово име. Аз мога да говоря от мое. За мен така да се явяваш на конгрес не е интересно. Всички да те лаская. Но трябва да знаеш, че от тези ласкатели 50% са готови да му направят някой номер. Моля го Боби да не бъде толкова доверчив. Аз самият бях много доверчив."

Той призова за пореден път спортът да стане държавна политика. “Хубаво е, че футболните хора най-сетне се обединиха и поискаха футболът да бъде задължителен в училище. Аз навремето играех в училищните първенства. Това е моя болка от 20 години. Още тогава казах, че трябва да напълним училищните дворове. По мое време имаше турнири между училищата, между техникумите, откъдето излязоха и Начко Михайлов, Бог да го прости, и Павката Панов, и много други. Това е много хубав въпрос, но как да стане насила. На асвалта няма да стане. Първо трябва да оправим базата. Всичко е чудесно, но как ще накараш днешните деца да ритат на асфалта? Първото е да оправим базите, другото идва впоследствие”, заяви Михов.

Той коментира и предложението, дошло от делегатите на конгреса част от отчисленията от Спортния тотализатор, да отиват за футбола. “Това добре, но от години Спортният тотализатор не развива Тото 1 с мачове. По-скоро тук трябва са удари едно рамо “Еврофутбол” или букмейкърските къщи. А от тотото как да има процент? По-реално е да се подпише рекламен договор с някой букмейкър и оттам да дойдат пари", смята Михов.