Първият химн на Левски е написан от великия Димчо Дебелянов. Това разкри председателят на сдружение „Сини сърца“ Илия Христов при гостуването си в „Шоуто на Славия“. Уникалният документ с почерка на поета ще бъде изложен в музея на „сините“, който ще бъде открит официално в средата на септември. Доказателствата за автентичността са от архивите на Държавна сигурност.

В музея ще има няколко уникални експонати. Първият и най-голям дарител е легендата Николай Илиев, който е дал бронзовия си медал от САЩ`94, орден „Стара планина“ и фланелка на Болоня. Ще бъде изложен и екип на Жюст Фонтен от мача Франция – България (3:0) през 1960 г., която голмайсторът подарил на Димитър Йорданов-Кукуша.

Сред експонатите е бронзовата обувка на „Франс футбол“ на Наско Сираков от 1987 г. Има чиния, изписана със златни букви, която е дарена от Кемал Ататюрк на един от основателите на клуба. Също така и автентично клубно знаме от 1938 г., както и оригинална фланелка от 1968 г. на Стефан Аладжов, който е рекордьор по мачове за клуба с 469.

От „Сини сърца“ ще покажат и протокол от основаването на Левски на 10 май 1911 г. Тогава е снован шести софийски футболен клуб Левски, но е регистриран официално на 24 май 1914 г., тъй като няколко пъти му е била отказвана регистрация заради различни проблеми.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: Първа лига - подготовка и трансфери