България приема Англия тази вечер от 21:15 часа в европейска квалификация на Националния стадион “Васил Левски”. За последно двата тима играха в София през юни 1999 година. Тогава на стадион “Българска армия” отново в европейска квалификация резултатът беше равен 1:1. Гола за нашите реализира Георги Марков, а за гостите Алън Шиърър. Христо Стоичков изигра последния си мач за националния тим, а дебют направи Мартин Петров.

От двата състава отпреди 12 години по петима футболисти все още продължават да играят. За България това са: Димитър Иванков, Радостин Кишишев, Стилиян Петров, Мартин Петров и Христо Йовов.

От тима на Англия от 1999 година и днес все още се състезават: Фил Невил, Сол Кембъл, Джонатан Уудгейт, Роби Фаулър, Емил Хески.

Двама футболисти от съставите на Българи и Англия от 1999 година ще излязат и днес на Националния стадион “Васил Левски”. И двамата са от лагера на родните “лъвове” – Стилиян Петров и Мартин Петров. Нито един от английския състав отпреди 12 години няма да вземе участие в днешната европейска квалификация.

България може да се похвали с двама действащи треньори, които са играли през 99-а срещу Англия. Това са Станимир Стоилов (Анортозис) и Илиан Илиев (Берое). При англичаните няма актуални мениджъри – Алън Шиърър и Гарет Саутгейт не водят отбори.

България:
Димитър Иванков (35 г.) – продължава да се състезава. За последно игра в кипърския Анортозис, но беше освободен.

Радостин Кишишев (37 г.) – продължава да се състезава. Играе в Черноморец (Бургас). Занимава се и с частен бизнес с ресторант.

Златомир Загорчич (40 г.) – треньор в ДЮШ на Войводина (Нови Сад), учи за треньор

Станимир Стоилов (44 г.) – треньор на Анортозис (Кипър).

Георги Марков (39 г.) – спортен директор на Локомотив (София)

Росен Кирилов (38 г.) – скаут в ЦСКА.

Стилян Петров (32 г.) – продължава да се състезава, играе за Астън Вила

Христо Стоичков (45 г.) – спортен директор на Ростов (Русия).

Христо Йовов (33 г.) – продължава да се състезава, играе в “Левски”, кандидат за кмет на Своге.

Милен Петков (37 г.) – прекрати кариерата си скоро, след като за последно игра в родния си Добруджа (Добрич)

Илиан Илиев (43 г.) – треньор на Берое (Стара Загора).

Мартин Петров (32 г.) – продължава да се състезава, играе за Болтън

Даниел Боримиров (41 г.) – в момента без работа, след като за последно беше спортен директор на “Левски”.

Георги Бачев (34 г.) – купи акциите на изхвърления Пирин (Благоевград) от “А” група, бивш шеф във Вихрен и Локо (Мездра)

Англия:
Дейвид Сиймън (47 г.) – отказа се от футбола през 2004 година. В момента не се занимава с футбол.

Филип Невил (34 г.) – продължава да се състезава, играе за Евертън.

Майкъл Грей (37 г.) – за последно игра в Шефилд Уензди. В момента се изявява като колумнист в БиБиСи.

Гарет Саутгейт (40 г.) – бивш мениджър на Мидълзбро до 2009 година. Работи в Скай Спортс, Сетанта Спорт и БиБиСи. От началото на 2011 година е част от управлението на Английската Асоциация (ФА)

Сол Кембъл (36 г.) – продължава да се състезава, за последно игра в Нюкасъл (до края на изминалия сезон). Все още не е обявил край на кариерата си.

Джонатан Уудгейт (31 г.) – продължава да се състезава, играе за Сток Сити.

Джейми Реднап (38 г.) – за последно игра в Саутхямптън до 2005 година. В момента е телевизионен коментатор и анализатор, преди време издаваше списание.

Дейвид Бати (42 г.) – за последно игра в Лийдс през 2004 година. След края на кариерата се занимава с благотворителност и участва в реклами за събиране на средства срещу рака на простатата.

Алан Шиърър (41 г.) – бивш мениджър на Нюкасъл през 2009 година. За последно преговаря за мениджърския пост на Кардиф това лято, но не пое отбора.

Теди Шерингам (45 г.) – за последно игра в Колчестър през 2008 година, но прекрати кариерата си. В последно време се отдава на любимото си занимание, да играе покер. Постига успехи в новото си начинание, участва в известни европейски състезания по покер.

Роби Фаулър (36 г.) – продължава да се състезава, играе за Муанг Тонг Юнайтед (Тайланд). Преди това изкара две години в Австралия. За последно в Англия игра за Кардиф и Блекбърн през 2007/08.

Емил Хески (33 г.) – продължава да се състезава, играе за Астън Вила.

Рей Парлър (38 г.) – за последно игра в Хъл Сити през 2007 година. В момента не се занимава с футбол.