Българският национален отбор гостува на Малта в квалификационна среща от Група „Н“ за Евро 2016. „Лъвовете“ се нуждаят от задължителна победа, за да запазят шансове в борбата за класиране на европейското първенство във Франция.
 
В началото на седмицата тимът на Ивайло Петев претърпя катастрофална загуба с 0:4 от Турция. Националите бяха подложени на критика, след което обещаха, че ще се реваншират срещу Малта. Не бива обаче да се забравя, че в София срещу издънихме срещу островитяните и завършихме наравно - 1:1. Това доведе раздялата със селекционера Любослав Пенев.
 
Очаква се сегашният селекционер Ивайло Петев да направи няколко промени в стартовия състав в сравнение с тима, играл срещу Турция. Най-вероятно те ще бъдат в халфовата и защитната линия, като Ивайло Чочев ще започне титуляр. Малтийците дадоха сигнал, че не са за подценяване, след като записаха успех с 2:0 над Литва.
 
За да имаме повече шансове в битката за класиране на Евро 2016, се нуждаем и от помощта на Азербайджан, който трябва да измъкне нещо в днешното си гостуване на Норвегия. Скандинавците за момента имат четири точки аванс пред България в битката за третото място. В Сплит лидерът Хърватия приема Италия в директен спор за първото място.
 
Малта – България
 
Днес от 21:45 часа
пряко по БНТ 1
стадион „Та Кали“
Съдия: Александър Ставрев (Македония)
 
Малта: Джъстин Хабер, Райън Камилиери, Андрей Агиус, Пол Фенех, Клейтън Фаила, Родерик Брифа, Алекс Мускат, Роуен Мускат, Андре Шембри, Майкъл Мифсуд, Андрю Коен
 
България: Божидар Митрев, Йордан Минев, Георги Терзиев, Александър Александров, Станислав Манолев, Владимир Гаджев, Светослав Дяков, Ивайло Чочев, Георги Миланов, Ивелин Попов, Илиян Мицански
 
Баланс: 13 мача, 10 победи за България, 3 равенства
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* България няма класиране за световно или европейско първенство, когато е в една квалификационна група с Малта.
* С най-много мачове за България срещу Малта са Стилиян Петров, Димитър Бербатов, Валери Божинов и Веселин Минев – по 4. Нито един от тях в момента не е част от националния отбор.
* Димитър Бербатов е най-резултатен за българския тим в мачовете срещу малтийците – 6 гола. По три имат Георги Славков и Александър Тонев.
* Иван Вуцов и Любослав Петев три пъти са водили България в мачове срещу Малта.
* В срещите между двата тима са отсъждани две дузпи, по една за двата съперника. Христо Бонев вкарва за България, а Фаила е точен за островитяните.
* Българският национален отбор има само един изигран мач на 12 юни в своята история. Това е нулевото равенство с Парагвай в Монпелие на световното първенство във Франция през 1998 г.

Нашата група "Н" за европейските квалификации