"Левски" приема Локомотив (Пловдив) в един от най-интригуващите мачове от 10-ия кръг на "А" група. Преди седмица "сините" загубиха с 0:1 от ЦСКА и тази вечер ще се стремят на всяка цена да се реваншират пред верните си привърженици, спечелвайки трите точки от "смърфовете". Двубоят стартира в 18:00 часа на стадион "Георги Аспарухов".

"Сините" по традиция играят трудно срещу Локо (Пд). Последният им сблъсък на "Герена" завърши 3:2 за "Левски" - на 6 ноември 2011 година, като гостите водеха в резултата 15-ина минути преди края, но с 2 гола на Сьорд Арс домакините, тогава водени от Николай Костов, се добраха до успеха. Предишният им двубой на "Герена" пък беше спечелен от "смърфовете" с 2:1 - на 30 октомври 2010 година, когато второто попадение в мрежата на "Левски" реализира Базил Де Карвальо. Тъмнокожият нападател постоянно наказваше "сините" с екипа на Локо (Пд), но сега вече е на "Герена" и има 8 попадения от началото на първенството. Именно Базил повежда атаката на "Левски" и в днешния двубой, като по крилата ще бъде подпомаган от друг бивш играч на "смърфовете" - Илиян Йорданов, и от Кристовао Рамос. На левия бек се очаква да започне Нуно Пинто, а стартиралият във вечното дерби срещу ЦСКА - Орлин Старокин, този път да остане на пейката. Опитният Христо Йовов пък най-вероятно ще отстъпи мястото си на изтърпелия наказание Кристовао Рамос. Бившият играч на Локо (Пд) Симеон Райков пък изобщо не намери място в групата за днешния мач, след като беше отписан от Илиан Илиев.

Атаката на "смърфовете" при тежкото гостуване на "Герена" ще води Атанас Курдов, който е юноша на "Левски". На вратата на гостите се завръща Стефано Кунчев, който в миналия кръг не пази при победата с 1:0 над Славия, тъй като е преотстъпен на "Лаута" именно от "белите". Успехът срещу най-стария столичен клуб даде победен старт на Стефан Генов начело на "смърфовете". Опитният специалист ще се опита да надхитри Илиан Илиев днес, като за гостуването на "Герена" ще може да разчита и на Костадин Марков, който беше наказан в мача със Славия. От разширения състав на Генов за двубоя със "сините" отпаднаха централният защитник Павел Ковачев и халфът Константин Мирчев, докато Диего Фераресо е с лека травма и най-вероятно ще остане на пейката. До последно под въпрос ще е Валери Георгиев, но се очаква защитникът да стисне зъби и да започне от първата минута на "Герена".

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА

"ЛЕВСКИ" - ЛОКО (Пд)
Днес от 18:00 часа
София, ст. "Георги Аспарухов"
Съдия: Георги Игнатов

Levski_.jpg

ЛЕВСКИ"
: Пламен Илиев, Дъстли Мюлдер, Ромен Ели, Станислав Ангелов, Нуно Пинто, Роман Прохазка, Владимир Гаджев, Марсиньо, Кристовао Рамос, Илиян Йорданов, Базил Де Карвальо
Резерви: Ивайло Василев, Александър Башлиев, Орлин Старокин, Христо Йовов, Радослав Цонев, Даниел Димов, Жоао Силва
Контузен: Антонио Вутов
Наказани: няма


lok.jpg
ЛОКО (Пд): Стефано Кунчев, Костадин Марков, Валери Георгиев, Кирил Котев, Мартин Кавдански, Христо Златински, Даниел Георгиев, Николай Дюлгеров, Николай Станков, Георги Стефанов, Атанас Курдов
Резерви: Йордан Господинов, Диего Фераресо, Димо Атанасов, Стелиос Диметриу, Марин Петров, Станислав Маламов, Рангел Абушев
Контузени: няма
Наказани: няма


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
* "Левски" и Локомотив (Пловдив) са се срещали за първенство 106 пъти. Балансът е 71 победи за "сините", 21 равенства и 14 победи за "смърфовете" при голова разлика 231:86 в полза на клуба от "Герена".
* Само в София двата съперника са се срещали 53 пъти. Балансът е: 46 победи за "Левски", 4 равенства и 3 победи за "железничарите" при г.р. 145:32.
* За пръв път двата тима се срещат на 10 април 1949 година и двубоят завършва с победа на "Левски" с 1:0 след гол на Г.Кардашев в 14 минута.
* Първото равенство 1:1 е регистрирано на 23 май 1951 година. Гола за сините е дело на Арсен Димитров в 80 минута, а пловдивчани изравняват от дузпа в 81 минута.
* Най-голямата победа на Левски над Локомотив е 6:0 на 9 май 1954 година с голове на: Ст.Абаджиев- 2, Д.Попдимитров, Т.Стоянов, Д.Андонов и Т.Такев.
* "Сините" имат няколко разгромни победи над Локомотив с: 6:1, 5:0, 5:1, 5:2 - 2 пъти, 4:0 – 5 пъти.
* Най-резултатният мач между двата тима в София е 7:2 на 23 септември 1989 година. Головете за "сините" отбелязват П. Михтарски - 4 (един от дузпа), В. Йотов, Р. Крумов, Г. Славчев, а за пловдивчани 2 гола (един от дузпа) реализира Г. Димитров- Каубоя.
* Първата победа на Локомотив (Пловдив) в София е на 21 юни 1969 година. За "Левски" е точен М. Гьонин, а попаденията за "смърфовете" отбелязват В. Анков и Сп. Илиев. Останалите 2 победи на Локо са 1:0 на 29 септември 1985 година (с треньор легендата Хр. Бонев) и на 30 октомври 2010 година с 2:1.
* Най-много голове за "Левски" са отбелязали: 6- Г.Соколов- Соколето и Н.Сираков, 5- П.Михтарски, 4- В.Митков- Шопа и В.Йотов, 3- Арс.Димитров, Д.Андонов, Ст.Абаджиев- Теко, Г.Аспарухов- Гунди, В.Войнов, Ем.Спасов, Ил.Симеонов, Хр.Йовов, Г.Чиликов, В.Домовчийски, Ек.Джайеоба и Ем.Ангелов- Бабангида.
* За Локо (Пд) най-резултатни с 2 гола са били: Сп.Илиев, Г.Василев, Ед.Ераносян, Г.Димитров- Каубоя и Б.де Карвальо.
* Най-често получените резултати са: 2:0- 10 пъти, 1:0- 7 пъти (6 за "сините" и 1 за "смърфовете") и 3:0 – 6 пъти.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ СРЕЩИТЕ В СОФИЯ:
* Превъзходство на "Левски" от 1993 до 2010 година – 16 поредни победи в София, а от 1969 до 1985 година – 12 поредни победи.
* Локо (Пд) чака 21 години за първа победа в София над "сините", 16 години за втора през 1985-а и 15 за трета победа през 2010 г.
* Само един път двата отбора са завършвали 0:0 от 52 мача в столицата.
* Петър Михтарски е отбелязал 4 гола в един мач при победата с 7:2 през 1989/90 година
* Два хеттрика на: Г.Соколов и Г.Чиликов
* В. Митков-Шопа се разписва 4 пъти в 3 последователни мача – в първенствата 1970/71, 1971/72 и 1972/73 година
* В полза на сините са отсъдени 9 дузпи, като 7 са реализирани от: 2- В.Митков, 1- Арс.Димитров, Г.Соколов, Р.Гочев, П.Михтарски и В.Домовчийски, а 2 са пропуснати от Р.Гочев и Ем.Велев
* В полза на Локомотив са отсъдени 4 дузпи, като 3 са реализирани от Ед.Ераносян и Г.Димитров, а една е пропусната от Ал.Александров- Вош
* 2 автогола в полза на "Левски": Аргиров и Цв.Радев от Локомотив
* Един автогол от Й.Милиев ("Левски") в полза на Локомотив
* Голове на шестима чужденци за "Левски": Дж.Ингълс, С.Симонович, Ек.Джайеоба, Д.Тасевски, П.Петраш и С.Арс, а за Локомотив – Ж.Серафимовски и Б. Де Карвальо
* Гол №100 на срещите в столицата отбеляза Р. Крумов в 63-ата минута при победата с 2:0 за "Левски" на 20 май 1989 година.
* Автори на най-бързите голове на „Герена” в 1-ата минута са Й. Йорданов и Хр. Йовов от "Левски".
* Двата отбора са играли само веднъж в 10-ия кръг и "Левски" побеждава съперниците си от Пловдив с 5:1 - на 24 октомври 1987 година.
* През октомври двата съперника са играли само 3 мача в столицата, като "Левски" бие и в двата: 1:0 през 1975 година и 5:1 през 1987 година, а "черно-белите" надделяват с 2:1 на 30 октомври 2010 година.