Стана ясно наказанието за българския национален отбор от УЕФА заради расистките прояви на националния стадион "Васил Левски" в евроквалификацията с Англия (0:6). 

Обвиненията срещу България бяха по 4 точки - расистко поведение на феновете, хвърляне на предмети от трибуните, намеса по време на химните на двете страни и нарушаване на правилата за безопасност и сигурност и повторения на спорните ситуации от двубоя на стадиона.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Стадионът ще бъде затворен за евроквалификацията с Чехия на 17 ноември, което е според очакванията, но тимът ни ще бъде в изпитателен срок за период от две години за бъдещи прояви на расизъм. Ако бъдат установени такива, "лъвовете" ще играят пред празни трибуни в още един свой двубой.

Освен това БФС ще трябва да плати 75 хиляди евро заради расисткото поведение на феновете и хвърлени предмети, и още 10 хиляди за освиркване на националния химн на съперника. Родната централа беше предупредена и за излъчване на повторения на спорните ситуации на таблото на стадиона по време на мача.

"Благодарение на усърдната и компетентна работа на администрацията на БФС и правните партньори на Съюза, както и на перманентните усилия в борбата с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните, българският национален отбор избегна по-тежки санкции. Искрено вярваме, че в бъдеще българските футболни фенове ще докажат с поведението си, че неоснователно са станали обект на обвинения в липса на толерантност и уважение към съперниците. Това ще е от полза за всички – както за футболистите, така и за феновете, а и за международния спортен престиж на България", коментираха от БФС след санкцията.

Нашата квалификационна група за Евро 2020