Юношеският национален отбор на България до 17 години завърши силно участието си в елитния квалификационен кръг за Евро 2013, разбивайки Естония с 4:1. С по 2 гола за селекцията на Методи Деянов се отличиха Антонио Вутов от "Левски" и Кирил Десподов от Литекс.

Победата за "трикольорите" оформи актива им в крайното класиране на 4 точки – толкова, колкото миналата година, отново в елитен кръг, събраха и футболистите, родени след 1 януари 1995 година.

До последно Методи Деянов и момчетата му таяха и надежди дори да се преборят за второто място в групата, но изненадващата развръзка в двубоя между Украйна и Германия уби тези шансове. Украинците спечелиха с 1:0 с попадение три минути преди края, като по този начин се класираха за Евро 2013 за сметка на Бундестима, изпреварвайки го с точка в таблицата.

България излезе срещу Естония без четирима от основните си играч – Чавдар Ивайлов и Янис Карабельов бяха наказани, а Мики Орачев и Майк Кръстев липсваха заради контузии. Орачев пострада още срещу Украйна, докато Кръстев получи травма в адукторите по време на тренировка в петък. При така стеклите се обстоятелства нашите имаха готовност да включат като полеви играч резервния вратар Станислав Димитров, а тази опция бе съвсем близо до осъществяване в края, когато Алеко Алеков получи лека травма. Защитникът на Новара обаче стисна зъби и доигра двубоя.

Резултатът беше открит от Антонио Вутов. Капитанът на България получи топката от Емил Стоев, измъкна се от двама противникови футболисти и наказа естонците за 1:0. В 35-та минута се стигна до изравнително попадение след ъглов удар, при който Айнсалу бе най-съобразителен - 1:1.

В 50-ата минута Вутов отново даде преднина на „лъвовете“. Талантът овладя топката от тъч и реализира „английски“ гол с далечен удар - 2:1. Капитанът асистира на Кирил Десподов за 3:1 в 56-ата минута. Нападателят на Литекс получи топката вдясно на вратата на Естония и от малък ъгъл изненада Пехтер.

След час игра Десподов оформи крайното 4:1 на стадиона в Изерлон. Той отне топката от защитник, озова се сам срещу Пехтер и с лекота го преодоля.

Юношеските ни национали се прибират в България утре в 16:05 часа с полет от Мюнхен.

Съставът на България: Димитър Митов, Алеко Алеков, Стефан Велков, Мирослав Иванов, Сава Савов, Серкан Юсеин, Емил Петров, Емил Стоев (74-Владимир Айтов), Кирил Десподов, Антонио Вутов-капитан, Илиян Неделчев (56-Илия Димитров).