Националите ни загубиха с 1:3 гостуването на Холандия и мечтата за второто място и евентуалното класиране за баражите за световното първенство се изпари. Селекцията на Петър Хубчев, който беше наказан и бе на трибуните на "Амстердам Арена", беше надиграна от "лалетата", които успяха да се реваншират пред феновете си за тежкото поражение с 0:4 от Франция преди дни. Дейви Прьопер от Брайтън вкара два гола във вратата на Пламен Илиев, а един добави звездата Ариен Робен. Домакините имаха още много шансове, докато "трикольорите" бяха принудени предимно да се отбраняват.

В 69-ата минута "лъвовете" намалиха на 2:1 чрез Георги Костадинов, който по-рано удари и греда, и за няколко минути интригата беше върната. Холандците обаче показаха, че са по-класният отбор и след като в по-голямата част от мача в Амстердам надиграваха нашите, заслужено се поздравиха с успеха и отново са в играта за класиране на Световното в Русия. Тимът на Дик Адвокаат събра 13 точки и е трети във временното класиране в Група "А". По 16 имат Швеция и Франция, като "петлите" са с мач по-малко. "Тре крунур" отвяха с 4:0 Беларус тази вечер. България се свлече на четвъртата позиция с 12 точки.

Освен загубата, другата неприятна новина е, че Хубчев няма да може да разчита на двама от основните си играчи за домакинството на Франция - Ивелин Попов и Ивайло Чочев. Двамата бяха санкционирани с жълти картони при гостуването на холандците и ще бъдат наказани за мача с "петлите" на 7 октомври.

За гостуването на "Амстердам Арена" Хубчев направи три промени в състава в сравнение с победата срещу Швеция (3:2). Вместо наказания Борислав Чорбаджийски, днес в центъра на защитата игра Георги Терзиев, а Симеон Славчев и Георги Миланов, които имаха оплаквания от болежки, от първата минута в Холандия започнаха Александър Цветков и абсолютният дебютант Атанас Зехиров. Двамата играчи на Черно море обаче се представиха колебливо и бяха заменени. Цветков още в 24-ата минута, а Зехиров в началото на втората част.

"Лалетата" започнаха много активно и опасните положения пред Пламен Илиев се заредиха едно след друго. В 7-ата минута домакините матираха българската защита с отлична атака на скорост, при която Куинси Промес успя да финтира двама от нашите и подаде на Дейли Блинд, той пусна към близката греда за Дейви Прьопер, който засече право във вратата - 1:0. 

Последваха още две добри възможности за холандците, но първо родният Пламен Илиев, а след това и Васил Божиков избиваха топката.

При първата ситуация пред холандската врата Георги Костадинов беше близо до изравняване. Халфът на Макаби (Хайфа) засече с глава центрираната от Страхил Попов топка, но тя се отби в лявата греда. 

В 24-ата минута Цветков беше заменен от Симеон Славчев, а до почивката избраниците на Дик Адвокаат изцяло доминираха. Пропуски направиха Винсент Янсен и Робен.  

През второто полувреме домакините продължиха да надиграват "лъвовете". В 67-ата минута холандците успяха да удвоят преднината си. Промес получи подаване в наказателното поле, задържа топката и изчака влизащия на скорост Блинд, който продължи за Робен и капитанът на "лалетата" наказа Пламен Илиев за 2:0.

Момчетата на Хубчев бързо отговориха. В 69-ата минута Ивелин Попов центрира от фаул, а в наказателното поле на Холандия Георги Костадинов леко отклони топката с глава и тя влетя във вратата на Яспер Силесен - 2:1. За Мечката това бе попадение в трети пореден двубой на националния отбор.

В 80-ата минута холандците подпечатаха победата си след втори гол на Дейви Прьопер, който бе оставен непокрит пред Пламен Илиев ио с глава отбеляза за крайното 3:1. 


НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018
ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​ 

ХОЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:1
1:0 Дейви Прьопер (7), 2:0 Ариен Робен (67), 2:1 Георги Костадинов (69), 3:1 Дейви Прьопер (80)

Световната квалификация по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на мача.
5 - Атака на холандците е спряна от Чочев, който се намеси добре в наказателното поле на Пламен Илиев и след рикошет топката излезе в аут.
6 - Божиков сбърка и топката попадна в Робен, но той не успя да нанесе завършващ удар, след което Занев изби. Вайналдум също пробва мерника си, неточно в аут.
7   ГОЛ! 1:0 за Холандия! Домакините матираха българската защита с отлична атака на скорост, при която Куинси Промес успя да финтира двама от нашите и подаде на Дейли Блинд, той пусна към близката греда за Дейви Прьопер, който засече право в мрежата на Пламен Илиев отблизо.
14  "Лалетата" за малко да удвоят. Прьопер проби и пусна към Янсен, Пламен Илиев се намеси решително и изби, след това последва удар на Промес, но Васил Божиков застана на пътя на топката и блокира. 
17  ГРЕДА! Георги Костадинов засече с глава центриране на Страхил Попов, но топката се отби в лявата греда на холандската врата. 
24  Първа смяна. Симеон Славчев влиза в игра, Александър Цветков напуска терена.
33  Жълт картон за Георги Терзиев, който влезе остро в краката на Винсент Янсен.
34  Oпасен далечен изстрел на Винсент Янсен, топката премина на сантиметри покрай лявата греда на българската врата.
39 - Робен с извеждащо подаване към Куинси Промес, който стреля над напречната греда. 
41 - Удар на Янсен е уловен от Пламен Илиев.
43 - Удар на Робен е блокиран от Васил Божиков. 
44 - Робен дейстра грубо срещу Георги Костадинов, фаулирайки го пред погледа на съдията, който не посмя да покаже картон на холандската звезда.
45 - Добавеното време е 1 минута.
45+1 - Бърза атака на домакините завърши с неточен удар на Робен.
45+1 - Край на първото полувреме.
---------------------
46 - Начало на второто полувреме.
46  Зехиров няма да играе след почивката. На терена вече е Георги Миланов.
54  Жълт картон за Тони Вилхена, който грубо фаулира Славчев.
54 - Силен изстрел на Янсен за наш късмет не намира очертанията на вратата на Пламен Илиев.
58  Жълт картон на Манолев, който спря непозволено набралия скорост Дейли Блинд.
60  Андрей Гълъбинов е последната смяна за България. Манолев излиза. 
67  ГОЛ! Ариен Робен бележи за 2:0! Промес получи подаване в наказателното поле, задържа топката и изчака влизащия на скорост Блинд, който продължи за Робен и капитанът на "лалетата" наказа Пламен Илиев.
69
 ГООООЛ! "Лъвовете" намаляват резултата - 1:2! Попадението е записано на Георги Костадинов. Ивелин Попов центрира от фаул, а в наказателното поле на Холандия Георги Костадинов леко отклони топката с глава и тя влетя във вратата на Яспер Силесен. 
73  Миланов е санкциониран с жълт картон.
78  Жълт картон за Чочев за фаул срещу Вилхена. Играчът на Палермо ще бъде наказан за следващия мач - домакинството на Франция.
80  ГОООЛ! Интригата се изпари - 3:1 за Холандия! Промес центрира в наказателното поле на България, оставеният непокрит пред Пламен Илиев Прьопер засече точно с глава, отбелязвайки второто си попадение в мача. 
84  Жълт картон и за Ивелин Попов, който също ще пропусне срещата с "петлите".
90 - Добавеното време е 2 минути.
90+2 - Край на мача. Холандия победи България с 3:1 в световна квалификация.


 ХОЛАНДИЯ: 1.Яспер Силесен, 5.Дейли Блинд, 3.Стефан де Врай, 14.Уесли Худт, 2.Кени Тете, 8.Тони Вилхена , 10.Дейви Прьопер   (86  20.Марко ван Хинкел) , 7.Куинси Промес, 6.Жоржиньо Вайналдум, 11.Ариен Робен , 9.Винсент Янсен
Резерви: 22.Маартен Стекеленбург, 23.Йерун Зут, 13.Матайс де Лигт, 15.Бруно Мартинс Инди, 21.Тимоти Фосу-Менса, 12.Жоел Велтман, 18.Дони ван де Беек, 14.Карим Рекик, 16.Уесли Снайдер, 17.Мемфис Депай, 20.Марко ван Хинкел, 19.Бас Дост
Селекционер: Дик Адвокаат

Image result for БФС лого
БЪЛГАРИЯ: 13.Пламен Илиев, 2.Страхил Попов, 5.Георги Терзиев , 15.Васил Божиков, 3.Петър Занев, 22.Александър Цветков (24  20.Симеон Славчев), 18.Ивайло Чочев , 7.Георги Костадинов , 4.Атанас Зехиров (46  17.Георги Миланов ), 11.Станислав Манолев  (60  8.Андрей Гълъбинов), 10.Ивелин Попов 
Резерви: 1.Божидар Митрев, 13.Георги Китанов, 21.Антон Недялков, 17.Георги Миланов, 20.Симеон Славчев, 12.Божидар Краев, 14.Кристиян Малинов, 20.Орлин Старокин, 11.Тодор Неделев, 9.Ивайло Димитров, 19.Кирил Десподов, 8.Андрей Гълъбинов
Селекционер: Петър Хубчев

Амстердам, стадион "Амстердам Арена"
Съдия:  Атанасиос Сидиропулос (Гърция)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация