Първите винаги намират място в историята. В българската летопис на зимните олимпийски игри едно име намира своето златно място, макар и с бронзово постижение. Днес се отбелязват 40 години от историческия успех на Иван Лебанов - човекът, който прокара пъртината на българските отличия на зимни олимпийски игри.

През 1980 година в Лейк Плесид Лебанов успява да реализира дългогодишния стремеж на българските спортисти да намерят място сред най-добрите на зимни игри. Скиорът от Велинград се класира трети в 30-километровото бягане и печели първият медал за България от бяла Олимпиада. Заема и 15-ото място на 15 километра.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Лебанов е роден на 10 декември 1957 г. в село Гостун, община Банско. Семейството му се премества да живее във Велинград през 1965 г. На 10 години той участва в първото си състезание по ски бягане. 17-годишен взима първата си републиканска титла, през 1974 и 1976 печели титли от балканските първенства за юноши. Първият му олимпийски старт е в Инсбрук'76 (24-и на 15 км).

През 1977 г. става световен юношески шампион на 10 км. в Сен Кроа (Швейцария). Печели състезанията на 15 км от Универсиадите през 1978 и 1981 г. В периода 1975-1985 г. печели многократно шампионските титли на България на всички дистанции - 15, 30 и 50 км. По същото време записва престижни класирания на големи международни състезания, включително за Световната купа. През сезон 1978/79 завършва в първите десет в три старта за Световната купа и завършва девети в генералното класиране за сезона.

Благодарение на авторитета му ФИС възлага две домакинства на Световната купа на България - през 1981 г. на Юндола и през 1985 г. на Витоша. Избран е за "Скиор на века" по случай 80-годишнината на ски спортовете в България. Занимава се с хотелиерство и спортни бази. Бивш кмет на Велинград.

МЕДАЛЪТ ОТ ЛЕЙК ПЛЕСИД
Датата 14 (13) февруари е историческа за българския спорт. В пълния смисъл на тази дума. Това е денят, в който през 1980-а в Лейк Плесид (САЩ) Иван Лебанов спечели първия за България медал от зимни Олимпийски игри. На цифрата в скобите държи именно виновникът за събитието. 13-ицата винаги му е носела щастие. А часовата разлика между Щатите и България му дава основание да приеме, че "неговият" ден е 13 февруари.

"Датата беше 13-и. Много съм свързан с тази цифра - в училище бях №13, домът ми на ул. "Бачо Киро" във Велинград е също №13, Игрите в Лейк Плесид бяха 13-и поред...Това е моят ден, казах си тогава. Не мечтаех за медал, но все пак тайно, някъде дълбоко в себе си съм го очаквал. Знаех на какво съм способен. Имах отлична подготовка“, припомня си Иван Лебанов.

В старта на 30 км списъкът от фаворити е дълъг - руснаци, шведи, финландци, норвежци, германци. Познавачите знаят, че техните сметки може да обърка само един южняк - Иван Лебанов. Българинът стартира с №54. Веднага след него се пуска Николай Зимятов, който по-късно ще си тръгне от Лейк Плесид с 3 златни медала. Двамата са в невероятна форма. Руснакът застига нашия състезател по трасето, а треньорите на Зимятов обаче му нареждат да намали темпото, за да улесни съотборника си Василий Рошчев в борбата за сребърния медал. Отборната тактика на руснаците успява.

Зад двамата представители на Съветския съюз и Иван Лебанов остават всички скандинавски бегачи, представители на страните, където се е зародило ски бягането. Сред тях и шведът Томас Васберг, който само 3 дни по-късно печели титлата на 15 км.