През последната седмица доста се говори за „Срамът от Хихон“, който е известен и като „Пактът за ненападение“ между ФРГ и Австрия от Мондиал'82. Причината първоначално беше срещата между Германия и САЩ от Мондиал 2014, в която равенство устройваше и двата тима за класиране на 1/8-финалите.
 
В елиминационната фаза „бундестимът“ се изправя срещу Алжир, а този двубой отново върна спомените за световното първенство в Испания преди 32 години. Тогава „пустинните лисици“ бият ФРГ в Хихон, но заради мача между немците и австрийците (1:0) отпадат от турнира. Сега години по-късно алжирците получават шанс за реванш.
 
На 16 юни 1982 г. Алжир и ФРГ откриват борбата в Група „В“ на световното първенство. Преди мача немският селекционер Юп Дервал е предупреден от няколко места, че алжирците са много опасен отбор, в който защитникът Нуредин Куриши играе силно с глава, а лявото крило Салах Асад е много бърз. Дервал е запознат със силните страни на „пустинните лисици“, но не разкрива тази информация на играчите си.
 
1_1.jpgНападателят Рабах Маджер открива резултата в 52-ата минута, когато е точен при добавката на удар на Лакдар Белуми, париран от Харалд Шумахер. 22 минути преди края капитанът Карл-Хайнц Румениге изравнява, но секунди след подновяването на играта Асад пробива по лявото крило и надбягва Феликс Магат, за да центрира ниско към далечната греда, където Белуми засича топката и я праща във вратата на Шумахер.
 
На следващия ден Австрия побеждава Чили с 1:0, а южноамериканците пропускат дузпа. На 20 юни ФРГ разбива чилийците с 4:1, а Румениге бележи хеттрик, въпреки че играе с контузия. Ден по-късно Австрия побеждава Алжир с 2:0. Тогава мачовете от една група не се играят в един ден, а последните две срещи дори не са с един и същи начален час.
 
Алжир играе с Чили на 24 юни и повежда с 3:0, което е достатъчно на „пустинните лисици“ да се класират напред, без значение от резултата между Австрия и ФРГ. До края на мача чилийците обаче връщат два гола и двубоят завършва 3:2. Това означава, че на 25 юни немците се нуждаят от победа в последния си мач, за да продължат в следващата фаза. Австрийците дори могат да си позволят загуба с 0:2.
 
2_1.jpgНемците започват нападателно срещу Австрия и в 90-ата секунда Паул Брайтнер е близо до гол с глава. В 10-ата минута Хорст Хрубеш бележи единственото попадение в мача след центриране на Пиер Литбарски. Малко след това топката е избита от австрийската голлиния. Удар на Дремлер е избит от вратаря Фридрих Консилия, но след почивката започва голямото бавене на играта и дълги серии пасове между играчите на един отбор, а двата тима показват, че нямат намерение да се атакуват опасно.
 
Германският телевизионен коментатор обявява в ефир, че представянето на двата отбора е срамно, а австрийците практикуват странен стил с два паса назад и един напред. Неговият колега от австрийската телевизия дори призовава зрителите да бойкотират мача и да изключат телевизорите си. Последният съдийски сигнал на Боб Валънтайн от Шотландия отбелязва победата на ФРГ и класирането на немците и австрийците за втората групова фаза за сметка на Алжир.
 
Хотелът на „бундестимът“ след това е обграден от феновете на тима, които обиждат играчите с думите „лъжци“ и „арогантни копелета“. Алжирските национали се жалват пред медиите от цял свят. Един от тях – Рабах Маджер, взима частичен аванс няколко години по-късно. Той вкарва известния си гол с пета и дава асистенция за друг гол на Порто във финала на КЕШ през 1987 г. срещу Байерн, който португалският тим печели с 2:1. Останалата част от Алжир обаче продължава да чака своя реванш и днес може да получи този шанс.
 

16 юни 1982 г.
Алжир – ФРГ 2:1
1:0 Рабах Маджер (54), 1:1 Карл-Хайнц Румениге (68), 2:1 Лакдар Белуми (69)
 
Алжир: Мехди Сербах, Махмуд Гуендус, Нуредин Куриши, Шабане Мерзекане, Фаузи Мансури, Али Фергани, Лакдар Белуми, Мустафа Далеб, Салах Асад, Рабах Маджер (88-Салах Лабрес), Джамел Зидан (63-Тедж Бенсаула)
Селекционер: Рашид Мехлуфи

ФРГ: Харалд Шумахер, Ханс-Петер Бригел, Карлхайнц Фьорстер, Ули Щилике, Манфред Калц, Паул Брайтнер, Волфганг Дремлер, Пиер Литбарски, Феликс Магат (82-Клаус Фишер), Хорст Хрубеш, Карл-Хайнц Румениге
Селекционер: Юп Дервал
 
Хихон, „Ел Молинон“ - 42 000 зрители
Съдия: Енрике Лабо Лаворедо (Перу)
Жълти картони: Рабах Маджер (Алжир); Хорст Хрубеш (ФРГ)

 
25 юни 1982 г.
ФРГ – Австрия 1:0
1:0 Хорст Хрубеш (10)
 
ФРГ: Харалд Шумахер, Ханс-Петер Бригел, Карлхайнц Фьорстер, Ули Щилике, Манфред Калц, Паул Брайтнер, Волфганг Дремлер, Пиер Литбарски, Феликс Магат, Хорст Хрубеш (68-Клаус Фишер), Карл-Хайнц Румениге (66-Лотар Матеус)
Селекционер: Юп Дервал
 
Австрия: Фридрик Консилия, Бернд Краус, Ерих Обермайер, Йозеф Дегеорги, Бруно Пецей, Херберт Вебер, Роланд Хатенбергер, Херберт Прохазка, Райнхолд Хинтермайер, Валтер Шахнер, Ханк Кранкъл
Селекционер: Георг Шмид
 
Хихон, „Ел Молинон“ - 41 000 зрители
Съдия: Боб Валънтайн (Шотландия)
Жълти картони: Валтер Шахнер, Райнхолд Хинтермайер (Австрия)