Италианският Парма винаги е бил свързан малко или много с България. Не само заради Христо Стоичков. Валери Божинов също игра в отбора. А и още нещо любопитно – дебютът на Парма в евротурнирите е срещу българския ЦСКА през есента на 1991 година. Тогава „червените“ отстраниха италианския тим след 0:0 в София и 1:1 с гол на Парушев на Апенините.

Но ето началото на славните мигове за Парма. През 1990 година клубът преминава в ръцете на фамилията Танци. Калисто Танци е собственик на проспериращия хранително-вкусов концерн „Пармалат”, а президент става довереният му човек Джорджо Педранески. Така изведнъж към „жълто-сините“ потича мощна финансова река и резултатите на закъсняват. В дебютния си сезон 1990/91 г. отборът завършва 6-и в Серия А, което означава участие за Купата на УЕФА. На 18 септември 1991 г. в първи 1/32-финал Парма дебютира на „Армията”. В състава на Парма са бъдещият световен шампион – вратарят Тафарел, Антонио Бенариво, Миноти и Луиджи Аполони, взет е и Томас Бролин.

Въпреки отпадането още в европейския си дебют босовете на Парма не се отказват и тепърва започват да наливат още и още пари, за да видят отбора на върха. През 1992 година тимът спечели Купата на Италия, а през 1993 година взе вече несъществуващия турнир за КНК. През лятото на 93-та Парма дори спечели и Суперкупата на Европа след победа над Милан. През 1995 година следва и триумф в турнира за Купата на УЕФА след два финала срещу сънародниците от Ювентус (1:0 и 1:1). В отбора на Парма вече блестят Лука Бучи, Бенариво, Миноти, Аполони, Фернандо Коуто, Дино Баджо, Сенсини, Дзола и Фаустино Асприля.

През лятото на 1995 година Парма купува най-голямата звезда в историята си – Христо Стоичков. Камата пристига като актуален носител на „Златната топка“. Всъщност, това е единственият играч в историята на италианския отбор, играл за жълто-сините като №1 в Европа (б.а. - Фабио Канаваро също печели отличието, но след като напуска тима).

През 1999 година Парма взима нови два трофея във витрината си – за втори път Купата на Италия (1:1 и 2:2 във финала с Фиорентина) и за втори път Купата на УЕФА (3:0 срещу Марсилия). В отбора вече играят Буфон, Тюрам, Канаваро, Ален Богосян, Диего Фузер, Верон, Креспо, Киеза, а треньор е Алберто Малезани. През 2002 година за трети път е спечелена Купата на Италия.

За 13 години „дуковете“ прибират общо 8 трофея – три купи на Италия, една суперкупа на Италия, две купи на УЕФА, една Суперкупа на Европа и една купа в КНК.

И тук някъде приказката приключва. Заради финансови машинации, в това число и за трансфери, империята „Пармалат” се срива. Босът Калисто Танци е арестуван и съден, като първоначално получава 18 години затвор! Концернът за храни и безалкохолни напитки фалира, след като в счетоводството му зейнаха дупки за около 14 милиарда евро! И до днес това е най-внушителният случай на банкрут в европейската история. Акционери в корпорацията бяха завлечени с фалшиви банкови гаранции за десетки милиони от американски банки. Върху техните показания бе изградено обвинението срещу Танци.

Години след това лъснаха и други измами на фамилия Танци. Индиректно бяха замесени футболните звезди, които играха през годините в Парма, включително и Христо Стоичков. Българинът заедно с Дино Баджо, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Енрико Киеза, Лилиан Тюрам, Масимо Крипа, Лоренцо Миноти, Томас Бролин, Фаустино Асприля и Луиджи Аполони са получили нерегламентирани суми от Танци. Стоичков и другите играчи са взимали парите под масата, а официално Танци ги е представял на генералния спонсор на клуба "Пармалат" като приходи от рекламни договори. Оказва се обаче, че единадесетте играчи никога не са участвали в реклами, кампании или промоции. Според информация на италианските медии преди 6 години Стоичков е взел 550 000 долара. Внушителни обаче са парите, които са получили Хуан Себастиан Верон - 5 647 724 долара, и Фаустино Асприля с малко над 4 милиона.

През 2007 година Парма вече има нов собственик – Томазо Джирарди, който се опитва да възстанови нормалното съществуване на клуба без милиони за трансфери и скъпи звезди. През 2008 година Парма изпада след 18 поредни сезона в елита. Отборът обаче се връща в Серия „А“ още на следващия сезон и изкарва при най-добрите шест сезона. През 2015 година се стига до фалит, като според информациите натрупаните дългове са 218 милиона евро!  

Така на 7 септември 2015 година Парма изигра първия си мач в Серия „Д“ (четвърта дивизия) пред повече от 800 тифози. Градът, феновете, кметът и медиите дадоха пълната си подкрепа за отбора, който започна на чисто. Любопитното е, че тогава имаше и българин в състава – Димитър Трайков. За президент бе назначен легендата и най-успешен треньор в историята на Парма – Невио Скала, който донесе пет от осемте трофея във витрината на клуба. А за треньор бе избран друго емблематично име – Луиджи Аполони. Като доказателство за подкрепата към възродения клуб бяха и продадените абонаментни карти – 9000 за сезон 2015/16.

В края на април 2016 година новата приказка на Парма започна. Тимът финишира на първо място в Серия „Д“ с рекордните 94 точки (28 победи, 10 равенства и нито една загуба). Така бе спечелена първата промоция за Серия „С“. В края на сезон 2016/17 Парма завърши на второ място и мина през поредица плейофи – срещу Пиаченца, Лукезе, Проденоне и финал срещу Алесандрия (2:0), за да спечели втора поредна промоция за Серия „В“. Треньор вече бе Роберто Даверса, който наследи Аполони.

През настоящия сезон Парма нахлу в историята и спечели трета поредна промоция – завърши на второ място в Серия „В“ и се завърна в елита. След три години на изгнание, три години на възраждане...

В момента 60% от собствеността на Парма се държи от 37-годишния китайски бизнесмен Джианг Лижанг, който купи дяла през месец юни 2017 година. Седем местни бизнесмени, които започнаха да издържат клуба в трудния момент през 2015 година, задържаха 30%, а останалите 10% са в ръцете на феновете.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Трите поредни промоции на Парма

Част от звездите, минали през Парма

Парма с КНК през 1993 година

Парма с Купата на УЕФА 1995 година

Парма с Купата на УЕФА 1999 година