ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

България гостува на Малта днес от 21:00 часа на стадиона в Ла Валета. Задължителни три точки, победа на всяка цена и още подобни се чуват от българския лагер. Да, успехът е задължителен, Малта все още е от джуджетата във футболна Европа, но именно тази Малта опари легендарния Христо Стоичков. В рубриката БЛИЦ Архив връщаме лентата 8 години назад, за да припомним за едно друго гостуване на нашите на Рицарския остров. Вече разказахме за двубоя с Малта през есента на 2004 година, когато Христо Стоичков заложи само на двама защитници и гостите поведоха насред София с 1:0. След това победихме с 4:1. Но сега да се върнем на двубоя от 12 октомври 2005 година в Малта.

Под ръководството на Христо Стоичков националите вече нямат никакви шансове в квалификационната група за световното първенство през 2006 година. Още през март 2005-та става ясно, че балонът на Камата пусна въздух след двата шамара от Швеция и Хърватия в София. След това идва ново 0:3 от Швеция като гост и “трикольорите” доиграват квалификациите. В последния мач нашите гостуват на Малта. До този момент имаме само един равен от 8 мача, в контрола през 1982 година. Да, но Стоичков е треньор на България, което означава, че всякакъв резултат е възможен. Нашите берат истински срам на стадиона в Ла Валета. Равенството 1:1 е една от големите издънки на националния отбор в историята му. Безспорно е имало тежки загуби или драматични поражения в края, но равен срещу Малта...

Проблемите за нашите започват още далеч преди мача. Христо Стоичков е наказан заради голямата си уста. Камата “гори” за 4 срещи след поражението от Швеция с 0:3 през септември 2005-та. Селекционерът се нахвърля срещу тогавашния президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА Ленарт Йохансон. Нашият обвинява шведския ръководител, че е виновен за двете ни загуби в квалификационната група от сънародниците му. Дисциплинарната комисия на ФИФА му лепва 4 мача наказание и така той не може да води България в оставащите две квалификации – с Унгария в София и въпросната среща с Малта в Ла Валета. Освен това българинът трябва да плати и глоба от 20 хиляди швейцарски франка за приказките си.

2_8.jpg

На тренировката преди мача Валери Божинов сритва сериозно Димитър Иванков, който получава контузия и пропуска двубоя. Има съмнения дори за счупване в глезена на стража. Тъй като сме загубили всякакви шансове за класиране Стоичков обещава на Мартин Петров да го запази за мадридското дерби между Атлетико и Реал. Марто по това време носи екипа на Атлетико Мадрид и за да е свеж за двубоя, получава само 45 минути за националите срещу Малта. Стилиян Петров пък е наказан заради жълти картони. Официално треньор на България на мястото на наказания Христо Стоичков е помощникът му Петър Хубчев.

Самият двубой протича лежерно, нашите откриват резултата в 67-ата минута. Здравко Лазаров центрира отляво, Георги Илиев намира Чавдар Янков, който с глава он 5 метра открива резултата. Малтийците обаче изравняват десетина минути преди края след гол на Етиен Барбара. До края нашите треперят да не загубят срамно от слабия противник, а шансове за това – колкото щеш. Само липсата на класа спира Малта към историческа победа.

"Съвсем друг щеше да бъде мачът, ако имаше мотивация. Рано е да правим анализи, ще коментираме и грешките в защитата ни. Това че не се класираме говори достатъчно. Чака ни много работа", бе краткият коментар на Петър Хубчев, който заради наказанието на Стоичков, ръководи отбора от резервната скамейка.

"Ако някой ме е бойкотирал, да излезе и да ми го каже в очите. Но не мисля, че има бойкоти и конфликти", отсича Христо Стоичков при завръщането на националните в София. Според него позорът с Малта се дължи на мисленето на играчите и то трябва да се промени. "Така и не можах да науча някои, че националният отбор е трамплин в развитието им. Опитах какво ли не, за да бием Малта, но не се получи. Чух какво каза Хубчев на играчите по време на почивката, подвиквах им, не изпълниха нищо. Аз от 100 метра не мога да играя срещу тях. Има какво да дам на този отбор, ако ме оставят. Тези момчета не са загубени", допълва Камата.

България: Стоян Колев, Радостин Кишишев (85 – Мартин Камбуров), Валентин Илиев, Елин Топузаков, Михаил Венков, Емил Гъргоров, Чавдар Янков, Георги Илиев, Валери Божинов (63 – Благой Георгиев), Мартин Петров (46 – Здравко Лазаров), Димитър Бербатов

Стадион: “Та Кали” – 2844 зрители
Съдия: Виталий Годилян (Украйна)
Жълти картони: Валентин Илиев, Мартин Петров