ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Още три мача в група „В“ за световното първенство през 2014 година са в историята. Италия победи България с 1:0, Армения шокира Чехия като гост с 2:1, а Дания спечели очаквано визитата си на Малта с 2:1.

Ето как изглежда класирането, след като всеки от отборите изигра по 7 двубоя: 1.Италия 17 точки 2.България 10 точки, 3.Чехия 9 точки, 4.Армения 9 точки, 5.Дания 9 точки, 6.Малта 3 точки.

Остават още по три мача за всеки тим, първите са на 10 септември (вторник). България гостува на Малта, Армения приема Дания и Италия е домакин на Чехия.

Шансовете за издънки пред българския национален отбор приключиха. От тук нататък нашите трябва да бият, ако искат да се класират на бараж, защото това е реалната и постижима цел към момента. Италия вече се отдалечи на 7 точки и е нереално да смятаме, че може да бъде изместена. Най-добрият вариант за България е три поредни победи в оставащите три мача, от които взимаме 9 точки и със сигурност завършваме втори, което ни праща на бараж.

Какво следва обаче при евентуална издънка (равен) в Ереван срещу Армения или в София срещу Чехия?
И при подобно стечение на обстоятелствата можем да мислим за бараж, но сметките стават по-сложни. Ако предположим, че направим равен с арменците в Ереван и бием Малта като гост и Чехия у дома, ще съберем 17 точки. Чехите дори и да бият два мача, губейки от нас, могат да имат най-много 15, което пак ни праща на второ място. Дания обаче може да ни измести и да финишира втора, ако спечели следващите си три мача, което е възможно, но наистина ще учуди доста хора – гостуване в Армения, домакинство на Италия и пак у дома с Малта. Ако датчаните вземат 9 точки от следващите три мача и ние се издъним някъде по трасето дори с един хикс, ние „горим“, а Дания отива на бараж.

Ако ние направим допустимия един равен мач – с Армения или Чехия, а Дания НЕ спечели следващите си три мача и направи също един равен, тогава ние отново сме с едни гърди напред – събираме 17 точки срещу 16 за Дания.

Много ключов се оказва мачът на 10 септември между Армения и Дания. При равен и двата отбора се самоубиват, тъй като ние, приемайки че бием Малта, ще съберем 13 точки, а арменци и датчани ще останат с 10. Другият двубой след няколко дни е Италия – Чехия. Италианците са с единия крак на Мондиала. Ако победят, за да подпечатат официално визите си за Бразилия, Италия ще събере 20 точки, България остава с 13, Армения и Дания с по 10, а Чехия с 9. Ако обаче единият от Армения или Дания победи, сериозно ще се включи в борбата за второто място, събирайки 12 точки. Успех на Армения ще бъде доста неприятен за България, защото през октомври гостуваме в Ереван. А ако Армения бие Дания, ще има всички шансове за второ място и със сигурност ще излезе на кръв срещу нашите. Ако обаче Армения вече е победила Дания, а ние направим равен в Ереван (т.е. допуснем една грешка), побеждавайки накрая Чехия, отново ще сме втори. Защото Дания вече ще е допуснала поражение от Армения.

Най-неприятният развой за България (която приемаме, че направи една грешка - равен) е Дания да победи Армения след няколко дни в Ереван, а след това да спечели и срещу Италия, която вече и на теория може да се е класирала, и Малта в оставащите си мачове. Тогава ние притиснати до стената трябва също да спечелим и трите си мача, дори един равен ни изкарва от борбата за второто място.

Същото важи и за Чехия. Ако чехите спечелят и трите си мача до края, т.е. победят ни и нас, ние излизаме от борбата

Ако Чехия спечели 7 точки (две победи и равен в София с нас), ще събере 16. Ние при две победи (срещу Малта и Армения) и равен с Чехия в София ще съберем с една повече – 17. Обаче, ако победим Малта, направим равен с Армения в Ереван и не успеем да бием Чехия, т.е. нов равен – ще прибавим още 5 точки и ще завършим с общо 15 (доста възможен вариант). Тогава отново опираме до мача Армения – Дания след три дни. Ако има победител и той е Дания, след това датчаните вземат у дома точка от Италия и накрая бият Малта, ще съберат 16 точки.

Обобщено казано:
Три победи ни дават категорично второ място и бараж

При равен с Армения и две победи над Малта и Чехия, ще стискаме палци на Дания да НЕ спечели и трите си мача. Ако Дания събере 9 точки, а ние вземем 7, оставаме извън второто място. Ако и Дания сгреши, оставаме втори.

При равен с Чехия и две победи - срещу Армения и Малта, отново трябва да стискаме палци Дания да НЕ спечели и трите си мача.

Има и сложен вариант, при който дори и при една загуба и две победи - 16 точки, пак можем да гледаме към второто място. Тогава пак трябва да се изчака мача между Армения и Дания, както и Италия - Чехия.

Забележка: Припомняме регламентът за класиране на световното първенство. Директно се класират всички победители от групите. На бараж отиват 8 от 9-те отбора, т.е. тимът с най-лоши показатели от вторите отбори, отпада и няма да играе бараж. Класирането сред вторите отбори се прави, като се извадят точките срещу последния в класирането в групата. Към момента Малта е на последно място в нашата група "В" и не се смятат точките срещу нея (ние имаме 3 от победата в София с 6:0).

В момента България е на 8-мото последно място сред вторите отбори във всички групи. Единствено Норвегия е с по-лоши показатели, но има мач по-малко от България.

10 септември 2013 година
19:00 часа, Армения - Дания
21:00 часа, Малта - България
21:45 часа, Италия - Чехия

11 октомври 2013 година
Армения - България
Дания - Италия
Малта - Чехия

15 октомври 2013 година
България - Чехия
Дания - Малта
Италия - Армения

КЛАСИРАНЕ 
Отбор М П Р З
ГР
Точки
 1.Италия 7 5 2 0 13 4 17
 2.България 7 2 4 1 11 5 10
 3.Чехия 7 2 3 2 7 6 9
4.Армения 7 3 0 4 8 9 9
5.Дания 7 2 3 2 8 10 9
 6.Малта 7 1 0 6 3 15 3