В понеделник една от главните новини на деня по цял свят беше Оскарът, който Леонардо ди Капио спечели след близо 30-годишна кариера в киното. Наградата на Американската филмова академия се счита за най-престижната в киното. Имало е случай, когато бивши спортисти са били номинирани за този приз, но днес ще стане дума за единствения футболист, награден с Оскар, при това не като актьор.

Джеймс Едмънд Нийл Патерсън, известен повече като Нийл Патерсън, е роден на 31 декември 1915 година в Грийнок (Шотландия), но израства в малкия град Банф, където баща му има адвокатска практика. Той учи в училище, което събира децата на осемте близки малки населени места. След това завършва и Университета в Единбърг.

Докато е студент, Нийл Патерсън пише статии в списание, играе и футбол за университетския тим. След това прави кариера в няколко полуаматьорски клуба, за да дойдат предложенията от професионалните отбори. Първият от тях, за който Патерсън играе, е Лий Атлетик – един от старите шотландски клубове. След това преминава в далеч по-известния Дънди Юнайтед.

През сезон 1936/37 Нийл Патерсън, който играе като ляв халф, е избран за капитан на отбора. Той обаче отказва да придобие професионален статут и в края на шампионата напуска. След това се връща само за един мач, тъй като е помолен от клубната управа. Като цяло има общо 27 мача и 10 гола за Дънди Юнайтед.

След това работи като спортен журналист. Тази кариера обаче е прекъсната от Втората световна война, когато служи в британския флот на миночистач. Именно по това време Нийл Патерсън започва да пише новели. Първите му успехи в литературата идват през 1947 г., когато получава първата си награда „Atlantic Award“. Кратките му разкази се печатат от двете страни на Атлантическия океан и се превеждат на много езици.

Истинският му пробив е година по-късно с романа „Китайско бягство“. Книгата дълго време е повод за спорове, тъй като в подзаглавието авторът уточнява, че това е биография на прабаба му. Всъщност героинята Кристиан Уест е измислен персонаж, но историята й е много добре описана. „Китайско бягство“ е обявен за книга на годината от в. „Ню Йорк Таймс“.

През 1950 г. излиза „Това е дъщеря ти“ - историята за рибарката Тирза Геър, която успява да забогатее, а под прикритието на търговията с риба действа като пират. Книгата получава признание в Англия, преведена е на 10 езика и става бестселър. Три години след това по неговото произведение “Шотландското селище“ е направен филма „Малките похитители“, който носи на Джон Уитли и Винсънт Уинтър почетни Оскари за детска роля.

След 1953 г. Нийл Патърсън се съсредоточава върху сценариите за филми. През следващото десетилетие три негови филма влизат в програмата на кинофестивала в Кан, а един печели Оскар. Шотландецът взима наградата на филмовата академия през 1960 г. заради сценария на филма „Път към висшето общество“ на режисьора Джак Клейтън, който е по едноименния роман на Джон Брейн.

Лентата получава Оскар за най-добър адаптиран сценарии, а Симоне Синьоре взима наградата за най-добра женска роля. По този начин Нийл Патерсън по своеобразен начин вкарва гол и прави асистенция на Оскарите. Филмът е номиниран и в още четири категории – най-добър филм, най-добър режисьор (Джак Клейтън), най-добра мъжка роля (Лоурънс Харви) и най-добра женска поддържаща рола (Хърмайъни Бадли.

След този успех Патерсън прекратява писателската си кариера. Той се връща в Шотландия, където влиза в управата на различни обществени организации, свързани с киното. Умира на 79-годишна възраст на 19 април 1995 г. Така завършва един живот, достоен да бъде превърнат в един хубав филм.
Андрей КУЛЯНОВ, Газета.Ру