Бившият английски национал Гари Линекер днес става на 55 години. Роден е на 30 ноември 1960 г. в Лестър. Той е рекордьор на „трите лъва“ по отбелязани голове на световни първенства – 10 попадения. Играе на Мондиал'86 и Мондиал'90. На шампионата в Мексико става голмайстор на турнира с шест попадения.

Пълното име на бившия футболист е Гари Уинстън Линекер. Второто му име е в чест на Уинстън Чърчил, който също е роден на 30 ноември, но през 1874 г. През 1995 г. Линекер е обявен за почетен гражданин на Лестър, а често е наричан и Любимият син на Лестър. След края на кариерата си стана телевизионен коментатор.

Линекер оставя след с попаденията си във всеки клуб, в който играе и във всеки един от тях има статута на легенда. Носил е екипите на Лестър, Евертън, Барселона, Тотнъм и Нагоя Грампус Ейт.

С „лисиците“ от родния му град Лестър става шампион на старата Втора дивизия през 1980 г. Пет години по-късно печели Чарити шилд с Евертън. През 1988 г. взима Кралската купа с Барселона, а с каталунците триумфира и в КНК през 1989 г. През 1991 г. като футболист на Тотнъм печели ФА Къп.

За националния отбор на Англия има 48 попадения в 80 мача, като най-доброто му постижение с „трите лъва“ е четвъртото място от световното първенство в Италия през 1990 г.

Освен с попаденията си и статута на един от най-добрите нападатели в историята на английския футбол Линекер ще остане запомнен и това, че се изпусна в гащите по време на мача с Ейре на Мондиал'90. След това се придвижи по задник по тревата, за да успее да се изтрие.