Мачът между Порто и Байерн от четвъртфиналите на Шампионската лига върна спомените от финала на КЕШ през 1987 още след тегленето на жребия в края на март. Днешният двубой ще бъде шести от съперничеството между „драконите“ и баварците, като португалският тим печели само един път – финалът във Виена преди 28 години. Останалите сблъсъци винаги са били на четвъртфинал в шампионския турнир на Европа.
 
На 27 май 1987 г. Байерн отива във Виена за финала на КЕШ срещу Порто с настроението не само на фаворит, но и с нагласата, че ще спечели трофея с лекота. Клубният президент Фриц Шерер дори е подготвил поздравителна реч за тържествения банкет след мача. За партито е бил ангажиран ресторант в австрийската столица, а покани са имали 450 гости.

19 часа преди финала репортер на сп. „Шпигел“ пита Ферер какво ще стане, ако Байерн не спечели финала. Президентът на баварците отговаря, че не се безпокои за неща, които няма да се случат. Търговският директор на клуба Ули Хьонес, който заема поста само от няколко години, твърди, че Байерн ще спечели, тъй като разчита на колектива, а не на звездите.
 
2_11.jpg„Когато излязохме на терена и видяхме играчите на Байерн, а сред тях футболисти като Матеус и Румениге, бяхме като шокирани. Направо блокирахме“, спомня си Рабах Маджер, който след този финал ще влезе в историята на футбола.

Е, това не е знаменитият Карл-Хайнц Румениге, а неговият по-малък брат Михаел. Освен това в състава на Байерн има скромни играчи като Норберт Едер, който в днешно време работи в цветарския магазин на съпругата си, и Ханс-Дитер Флик, придобил голяма популярност едва през XXI век и то като асистент на Йоахим Льов в националния отбор на Германия. В атака е Дитер Хьонес, брат на Ули Хьонес, който е струвал на баварците само 175 000 марки.
 
В състава е и Лудвиг Кьогъл. Три години по-рано той преминава от Мюнхен 1860 в градския съперник Байерн срещу едва 70 000 марки и приходите от билети от приятелски мач между двата мюнхенски клуба. Именно Кьогъл, който в момента е мениджър на Томас Мюлер, открива резултата на „Пратерщадион“ във Виена. В 25-ата минута той се разписва с глава, плонжирайки след изпълнение на тъч от Ханс Пфлюглер, което е отклонено с глава от Жайме Магаляеш от Порто.
 
Баварците доминират в мача, но не успяват да материализират предимството си. Освен това контраатаките на португалския тим са много опасни. Младият Пауло Футре е неразгадаема енигма за бранителите на Байерн. Така идва 77-ата минута, когато Виенското колело се завърта в полза на Порто. Жуари влиза в наказателното поле отдясно и подава пред вратата, топката се отклонява от защитник и се оказва малко неудобна за Маджер, който обаче удря с пета и я праща във вратата. Три минути по-късно алжирецът подава към Едер на лявото крило, който центрира и на далечната греда Жуари праща топката във вратата.
 
„Решението да бия с пета беше колкото и спонтанно, толкова и обмислено. Топката ми дойде неудобно, но нямаше време да овладявам, тъй като Байерн имаше човек на голлинията. Ако се бях забавил, той щеше да ме атакува. Преди мача не можех и да мечтая, че ще спечелим купата, а аз ще вкарам с пета. Този гол влезе в историята, тъй като и до момента, когато футболист вкара с пета – винаги се припомня за Рабах Маджер“, обяви наскоро алжирецът пред сайта на УЕФА.
 
2_12.jpgУли Хьонес определя мача във Виена като „най-тежката загуба в живота ми“. Той хвърля вината върху Матеус, който за пореден път доказва, че медиите в Германия правилно го критикуват, че играе силно срещу слабите и слабо във важните мачове. Поражението от Порто променя и възгледите на Хьонес за футболните звезди. Той е категоричен: „Ще купим Маджер на всяка цена!“. Порто иска 3 милиона марки и Байерн се съгласява. По време на зимен турнир в Мюнхен алжирецът пристига и се снима в традиционни баварски кожени панталони. Той обаче изведнъж променя намерението си и отива във Валенсия.

Това не спира Ули Хьонес в търсенето на чуждестранни звезди и в следващите години в Байерн са привлечени Марк Хюз (Уелс), Джони Екстрьом (Швеция), Алан Макинали (Шотландия), Бриан Лаудруп (Дания), Ян Вутерс (Холандия) и бразилците Мазиньо и Бернардо.
 
Четири години след финала във Виена баварците получават шанс за реванш. Жребият за четвъртфиналите на КЕШ ги изправя срещу Порто. Байерн открива резултата в домакинския си мач чрез Манфред Бендер, но в 65-ата минута грешка на вратаря Раймонд Ауман позволява на Домингош да изравни след центриране на Емил Костадинов.

На реванша в Португалия две седмици по-късно германците са без своя лидер Клаус Аугенталер, който е наказан. Аугенталер пропуска и финала във Виена през 1987 г. заради операция. На „Ещадио даш Анташ“ 19-годишният Кристиан Циге открива резултата след центриране на Роланд Волфарт в 18-ата минута. В 71-ата Бендер вкарва втори гол за гостите след самостоятелен пробив, който започва от собствената половина. На реванша цял мач за Порто играе българският национал Емил Костадинов. На полуфиналите обаче баварците отпадат от бъдещия носител на трофея Цървена звезда.
 
Последният случай, когато Байерн премери сили с Порто, беше през пролетта на 2000 г. и отново в четвъртфинал на Шампионската лига. Първият мач в Португалия завършва без победител – 1:1. Жардел открива резултата, а след това негов удар е спасен от Оливер Кан. Десет минути преди края от пряк свободен удар в центъра на терена Щефан Ефенберг праща топката напред, където Пауло Серджо се оказва непокрит в центъра на защитата и изравнява. Бразилецът дава аванс на тима си в 15-ата минута на реванша на „Олимпиащадион“ в Мюнхен. В последната минута Жардел с глава изравнява след центриране на Ескердиня.

 
2_13.jpg„Когато Жардел изравни, веднага се сетих за финала с Манчестър Юнайтед в Барселона, който беше само преди година“, признава Щефан Ефенберг, който е на трибуните заради наказание. „Споменът от финала, който загубихме с 1:2, ме връхлетя след изравнителния гол“, разкрива защитникът Томас Линке.
 
Именно Линке праща Байерн на полуфиналите, след като в добавеното време с глава засича центриране на Мемет Шол и бележи победното попадение за 2:1.

„Това беше игра на нерви, а от психологическа гледна точка записахме много важна победа“, анализира треньорът Отмар Хицфелд.

В щаба на Порто обаче са бесни на спорните отсъждания на съдията Хю Далас. Те претендират за неотсъдена дузпа за фаул срещу Жардел, няколко спорни отсъждания и спестени картони за играчи на Байерн. На полуфиналите баварците отпадат от Реал (Мадрид), който на финала ще победи Валенсия.
 
27 май 1987 г., КЕШ, финал
Порто – Байерн 2:1
0:1 Лудвиг Кьогъл (25), 1:1 Рабах Маджер (77), 2:1 Жуари (80)
 
Порто: Йозеф Млинарчик, Едуардо Луис, Селсо, Жоао Пинто, Инасио (65-Фраско), Антонио Соуса, Андре, Куим (46-Жуари), Жайме Магаляеш, Рабах Маджер, Пауло Футре
 
Байерн: Жан-Мари Пфаф, Норберт Едер, Андреас Бреме, Хелмут Винкълхофер, Ханс Пфлюглер, Ханс-Дитер Флик (82-Ларс Лунде), Норберт Нахвайт, Лотар Матеус, Лудвиг Кьогъл, Дитер Хьонес, Михаел Румениге
 
Виена, „Пратерщадион“ - 62 000 зрители
Съдия: Алексис Поне (Белгия)
Жълти картони: Селсо, Антонио Соуса, Жайме Магаляеш (Порто); Хелмут Винкълхофер (Байерн)
 


 
6 март 1991 г., КЕШ, четвъртфинал
Байерн – Порто 1:1
1:0 Манфред Бендер (30), 1:1 Домингош (65)
 
Байерн: Раймонд Ауман, Щефан Ройтер, Ханс Пфлюглер, Юрген Колер, Роланд Граамер, Клаус Аугенталер, Олаф Тон, Щефан Ефенберг, Манфред Бендер (73-Кристиан Циге), Роланд Волфарт, Бриан Лаудруп
 
Порто: Витор Баия, Пауло Перейра, Жоао Пинто, Фернандо Коуто, Бандериня (64-Тавареш), Алойзио, Семедо, Жайме Магаляеш, Андре, Емил Костадионов, Домингош (89-Стефан Пайе)
 
Мюнхен, „Олимпиащадион“ - 40 000 зрители
Съдия: Ги Гьоталс (Белгия)
Жълти картони: Роланд Граамер, Щефан Ефенберг (Байерн); Пауло Перейра (Порто)
Червен картон: 16-Клаус Аугенталер (Байерн)

 
 
20 март 1991 г., КЕШ, четвъртфинал-реванш
Порто – Байерн 0:2
0:1 Кристиан Циге (19), 0:2 Манфред Бендер (71)
 
Порто: Витор Баия, Жоао Пинто (72-Стефан Пайе), Жералдао, Фернандо Коуто, Бандериня (36-Рабах Маджер), Алойзио, Андре, Тавареш, Семедо, Емил Костадинов, Домингеш
 
Байерн: Раймонд Ауман, Щефан Ройтер, Ханс Пфлюглер, Юрген Колер, Роланд Граамер, Манфред Швабъл, Щефан Ефенберг, Манфред Бендер (88-Улф Клихе), Кристиан Циге (82-Маркус Мюнх), Олаф Тон, Роланд Волфарт
 
Порто, „Ещадио даш Анташ“ - 80 000 зрители
Съдия: Кийт Хакет (Англия)
Жълти картони: Тавареш, Жералдао (Порто); Манфред Швабъл, Кристиан Циге, Роланд Граамер (Байерн)

 
4 април 2000 г., Шампионска лига, четвъртфинал
Порто – Байерн 1:1
1:0 Жардел (47), 1:1 Пауло Серджо (80)
 
Порто: Иларио, Жорже Коща, Алойзио, Ескердиня, Нелсон, Любинко Друлович, Чаиньо (84-Домингош), Паулиньо Сантош, Деко, Жадел, Капучо (73-Клейтън)
 
Байерн: Оливер Кан, Маркус Бабел, Бишенте Лизаразу, Самуел Куфур, Патрик Андерсон, Мемет Шол (87-Торстен Финк), Щефан Ефенберг, Йенс Йеремис, Хасан Салихамиджич (80-Роке Санта Крус), Джоване Елбер (73-Карстен Янкер), Пауло Серджо
 
Порто, „Ещадио даш Анташ“ - 20 125 зрители
Съдия: Николай Левников (Русия)
Жълти картони: Жорже Коща, Алойзио, Жардел (Порто); Бишенте Лизаразу, Щефан Ефенберг, Йенс Йеремис (Байерн)
 



19 април 2000 г., Шампионска лига, четвъртфинал-реванш
Байерн – Порто 2:1
1:0 Пауло Серджо (15), 1:1 Жардел (90), 2:1 Томас Линке (90+3)
 
Байерн: Оливер Кан, Маркус Бабел, Патрик Андерсон, Томас Линке, Мемет Шол, Йенс Йеремис, Торстен Финк, Михаел Тарнат (81-Самуел Куфур), Джоване Елбер (90-Карстен Янкер), Пауло Серджо, Роке Санта Крус (68-Хасан Салихамиджич)
 
Порто: Иларио, Жорже Коща, Алойзио, Ескердиня, Нелсон, Любинко Друлович, Чаиньо (43-Руи Барош, 77-Домингош), Паулиньо Сантош, Деко (60-Клейтън), Жардел, Капучо
 
Мюнхен, „Олипиащадион“ - 47 000 зрители
Съдия: Хю Далас (Шотландия)
Жълти картони: Иларио, Алойзио, Паулиньо Сантош, Деко (Порто)