Лудогорец ще премери сили с Милан на 1/16-финалите на Лига Европа през февруари. Това няма да е първият случай, в който „росонерите” ще идват в България. При последния обаче един от основните играчи на славния италиански тим преживява най-големия кошмар в живота си. Кошмарът няма нищо общо с мача, терена и изобщо с футбола. В рубриката ни БЛИЦ Архив ще разкажем на нашите читатели за огромната семейна драма на грузинеца Каха Каладзе.

През януари 2001 година талантливият защитник преминава от Динамо (Киев) в Милан. Какво по-голямо футболно щастие от това – да подпишеш с един от най-великите отбори не само в Европа, но и в света. Но за нещастие върху Каха се стоварва жесток удар. На 23 май същата година неговият брат Леван е отвлечен в родината си Грузия.

Похищението става пет месеца преди мачовете на „росонерите” с ЦСКА от турнира за Купата на УЕФА. Първата среща е в Милано на 18 октомври и завършва 2:0 след голове на Руи Коща и Андрий Шевченко. Реваншът на 1 ноември на „Армията” е спечелен също от Милан – с 1:0 след точен изстрел на Филипо Индзаги в средата на второто полувреме.

Каха Каладзе играе и в двата мача като титуляр – от първата до последната минута.

Няколко дни след двубоя в София обаче в италианското издание „Тутоспорт” се появява информация, че при пристигането на българска земя грузинецът е бил изправен на нокти.

Първоначално похитителите обявяват, че искат 600 000 долара, за да освободят брата на Каладзе, без да поставят краен срок. В една топла пролетна сутрин Левон излиза от дома си в Тбилиси и хваща такси по посока болницата, където работи. След като плаща и излиза от колата, той се запътва към намиращата се на петдесетина метра сграда. И точно тогава трима маскирани мъже за отрицателно време му поставят качулка на главата, напъхват го в бял автомобил и изчезват.

Започва трудна и мъчителна кореспонденция между тях и роднините на Леван начело с Каха. Президентът на Грузия Едуард Шеварнадзе дава публично обещание, че ще се направи и невъзможното за положителен край на драмата. Цяло лято се водят разговори с похитителите, които са категорични – парите или братът на Каладзе ще бъде мъртъв.

През август обаче те спират всякакви комуникации и из грузинските медии се появява мълвата, че Левон е убит. През септември бандитите изпращат до Каха клип, на който се вижда как брат му се намира в тъмна стая и с измъчена физиономия и завързани очи моли за помощ. Правят се нови опити за среща с хората от подземния свят, но дотук...

На 31 октомври, когато Милан пристига в София за реванша на другия ден, Каха е потърсен спешно от баща си, който му съобщава, че престъпниците най-после са откликнали на молбата им за разговор. Но този път са поставили категоричен ултиматум: до Коледа исканите 600 000 долара да бъдат платени!

„Каладзе можеше да пропусне мача с ЦСКА, тъй като е получил обаждане от баща си заради отвличането на брат му. Даже е имало вариант да пътува за Тбилиси заради сигнал от похитителите. В крайна сметка Каха е решил да излезе на терена в София, въпреки че треньорът Фатих Терим бе готов не само да го остави резерва, но и да го извади от групата”, пише тогава „Тутоспорт”.

Каладзе продължава да играе за Милан, но напрежението върху него е огромно. Раздразнен от бездействието на грузинските власти, въпреки обещанието на Шеварнадзе, той планира да вземе украинското гражданство. Което в крайна сметка така и не прави. Баща му пък заплашва да се запали пред президентския дворец на Грузия.

"Получихме няколко телефонни обаждания и анонимни писма, след което изпратиха видеоклип.  Леван беше там, завързан с очи и ни помоли за помощ”, разказва Каха.

Малко след мача с ЦСКА баща му в крайна сметка отговаря на похитителите, че парите са осигурени и е готов да им ги даде, за да върнат сина му. Уговорена е среща – в гора, намираща се на стотина километра от столицата Тбилиси. Затова обаче е уведомена и полицията, която организира тайна акция. Ченгетата се намират наблизо до мястото, където трябва да се осъществи размяната.

„Нещо се обърка. Явно в последния момент. Те може би са усетили за капана и не се появиха, въпреки че баща ми ги е чакал над 2 часа в полунощ”,  признава впоследствие Каха Каладзе.

Президентът на Милан Силвио Берлускони също подкрепя футболиста на Милан, готов е да замине за Грузия и да съдейства за спасяването на Леван.

Драмата се проточва още много дълго време. Предвидени са нови срещи, които така и не стават факт...

Всичко приключва по ужасяващ начин чак в края на 2005 и в началото на 2006 година. Грузински полицейски служители откриват заровени осем мъртви тела в района на Сванити и се предполага, че Леван е сред тях. Дни след това трагичната новина е потвърдена официално.

Двама души са арестувани и обвинени за смъртта на брата на Каха Каладзе. Дейвид Асатини е осъден на затвор от 25 години, а Мераб Амисуласвили – на  пет години.

На 14 юли 2009 г. съпругата на Каха – Ануки, ражда първия им син в Милано. Кръщават го Леван в памет на брата на футболиста...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ