Хайдук (Сплит) приема Левски в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Тимът от стадион „Полюд“ е известен у нас заради предишния сблъсък със „сините“ през 1999 година, както и с Ботев (Пловдив) през 1986 г. В 106-годишната история на Хайдук обаче има следа, оставена от трима българи. Двама от тях са били треньори, а един е носил екипа на клуба като футболист.

Първият български треньор в историята на Хайдук е Иван Вуцов. Той застава начело на „белите“ в началото на август 1987 г., когато сезонът вече е започнал. Така става първият чуждестранен специалист начело на тима от Сплит след 1941 г. Дебютира със загуба с 0:2 като гост на Рад (Белград). Престоят му на „Полюд“ не може да се нарече лек. Има слухове, че част от играчите са срещу Вуцов, тъй като неодобрявали наложения от български специалист строг режим.

Освен това в клубния ресторант има инцидент с натровени от салмонела футболисти. В домакинския мач срещу Олимпик (Марсилия) от втория кръг на КНК има проблеми с феновете и полицията използва сълзотворен газ. Дори футболисти и треньорите, заедно с Вуцата, са обгазени, а съдията Дитер Паули временно прекратява мача. Заради този инцидент сплитчани са извадени от евротурнирите за две години.

През пролетта на 1988 г. под ръководството на Иван Вуцов Хайдук е хит в първенството. Записва домакинска победа с 2:0 над Партизан (два гола на Бурсач), прави 1:1 с Цървена звезда в Белград (гол на Челич) и 1:1 с Динамо в Загреб. Попадението за „белите“ в хърватското дерби е дело на 18-годишния по това време Ален Бокшич. Счита се, че Вуцов е откривателят на бившия нападател на Олимпик (Марсилия), Лацио и Ювентус.

Иван Вуцов е уволнен от Хайдук четири кръга преди края на сезона. Повод става домакинската загуба с 1:2 от Будучност с 1:2 в 30-ия кръг. Голът за Хайдук е вкаран от Челич, а двете попадения за гостите са дело на Деян Савичевич. За тима от Подгорица (тогава градът носи името Титоград) играе и Предраг Миятович. До края на шампионата Вуцов е заменен от играещия помощник-треньор Лука Перузович (двамата на снимката вляво), а тимът от Сплит завършва на 13-о място.

Втората българска следа в историята на Хайдук е оставена от Красимир Балъков. Легендарният халф застава начело на тима на 27 май 2011 година и взима за свои асистенти Илия Груев и Йончо Арсов. Бала става едва третият неюгославянин, който поема Хайдук след Втората световна война. Първият е Вуцов, а вторият е италианският специалист Едоардо Рея. Балъков заварва клуба в момент на трудности – финансови и спортно-технически. Тимът не е ставал шампион от шест години, а заради паричните проблеми добрите играчи са продавани при първата изгодна оферта.

Въпреки това в отбора има футболисти, които заслужават внимание като вратарите Даниел Субашич (бъдещият съотборник на Димитър Бербатов в Монако още тогава е национал на Хърватия) и Ловре Калинич, бившият национал на Австралия Любо Миличевич, братята Ахмад и Анас Шарбини, Марин Томасов, Тончи Кукоч и Марио Бъркляча, а последните двама години по-късно ще облекат екипа на българския ЦСКА.

Балъков дебютира начело на Хайдук на 19 юли 2011 година с домакинска победа с 2:1 над Шибеник в първенството. Сплитчани обаче отпадат още от първия си съперник в Лига Европа – Сток Сити. Джонатан Уолтърс вкарва единствения гол за домакинския успех на англичаните в първия мач, а Миличевич си вкарва автогол за загубата с 0:1 на „Полюд“ на реванша.

За Купата на Хърватия Красимир Балъков извежда тима до четвъртфинал, където отпада от Загреб след дузпи, след като и двата мача завършват при разменени победи с 1:0. Преди това Хайдук отстранява Ядран (Гуня) и Карловац. Българинът остава начело на „белите“ до 22 март 2012 година. Тогава е назначен за треньор на Кайзерслаутерн, борещ се оцеляване в германския елит, което в крайна сметка не е постигнато и на 17 май Балъков е уволнен.

В хърватското първенство Хайдук записва 13 победи, 5 равенства и 4 загуби под ръководството на българина. След неговото напускане сплитчани постигат три успеха и едно реми в 10 срещи под ръководството на Мишо Кръстичевич. В края Хайдук финишира на второ място, въпреки че записва четири загуби в последните си пет мача и приключва само на две точки пред третия Славен (Копривница). Шампион с 21 точки аванс става Динамо (Загреб).

Последният българин, свързал името си с „белите“ от „Полюд“, е националният защитник Георги Терзиев. На 15 февруари 2017 година той беше преотстъпен на Хайдук от Лудогорец. В оставащите месеци до края на сезона сливенчанинът участва в осем мача на тима от Сплит. В тези срещи Хайдук записва пет победи, две равенства и една загуба (от бъдещия шампион Риека). Един от успехите е в голямото дерби с Динамо в Загреб. Терзиев и съотборниците му печелят с 2:0 на „Максимир“ и спират устрема на водения от Ивайло Петев Динамо в битката с Риека за титлата. В края на сезона сплитчани финишират на трето място с 69 точки, на три пред Осиек. Разликата до втория Динамо е 17 точки. Като цяло впечатленията от Георги Терзиев в Хайдук са отлични и клубът се надява да го вземе и за следващия сезон, но поисканата от Лудогорец цена се оказва непосилна за тима от Сплит.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ