През миналата седмица Димитър Пенев своя 70-годишен юбилей и за него се казаха много неща. Никой обаче не каза нищо за двубоите му с Георги Аспарухов, нито защо Пенев е единственият играч на ЦСКА, когото спортните журналисти благоволиха да изберат за футболист на годината за периода между 1962 г. и 1981 г. въпреки, че тогава за червените играеха звезди като Димитър Якимов, Петър Жеков, Никола Цанев, Георги Денев, Цоньо Василев...
 
Chuguna 1_2.jpgПрез 1963 г. Гацо Панайотов беше капитан на сборния европейски отбор, при това избран от съотборниците си начело с митичния Алфредо ди Стефано. И въпреки това само Пената получи признанието на българските спортни журналисти.
Това признание до голяма степен се дължеше на категоричното превъзходство на чрвената шестица (Пенев играеше с № 6) в двубоите с Аспарухов. А в интерес на истината и Гунди признаваше високата класа на армейския защитник. Когато задаваха на Аспарухов въпроси от рода на “Възможно ли е да бъдете опазен коректно?“, синият център-нападател отговаряше “Да. А как, попитайте Пенев.“

Разбира се и в онези години имаше грубияни, но в двубоите между Пенев и Аспарухов грубостите отсъстваха. Изобщо през 60-те години повечето от родните футболни звезди ценяха качествата на своите съперници, независимо от това, кой е избран за футболист на годината. Показателен е разказът на Жоро Соколов за това как, когато Цанев реализира по виртуозен начин гол във вратата на Левски по време на изключително оспорвания финал за КСА през 1965 г., Соколето и Гунди са се радвали на майсторството на нападателя на ЦСКА.

Всъщност, съперничеството между Гунди и Пената започна още, когато Пенев играеше в Локомотив (София). За това как са протекли техните двубои може да се съди по отбелязаните (или неотбелязаните) голове от нападателя. Освен това в по-голямата част от мачовете за първенство в онези години в.”Народен спорт” поставяше оценки. Понякога те бяха дадени в цифри, но в повечето случаи много добрата игра се оценяваше с една звезда (*), а отличната с две (**).

Списък на двубоите между Пенев и Аспарухов, както и головете, които Гунди е успял да отбележи, когато срещу него е бил Пената. Включени са и оценките, които „Народен спорт” е дал на двамата футболисти в срещите от първенството на страната.

1964 г.
Пролет: Левски – Локомотив (Сф) 1:1
Аспарухов без гол
Оценки: Пенев – 5 , Аспарухов – 4

Есен: Левски – ЦСКА 1:0
Аспарухов – без гол
Няма оценки
 
1965 г.
Пролет: Левски – ЦСКА 3:0
Аспарухов – 2 гола
Оценки: Пенев - , Аспарухов **

Финал КСА: ЦСКА – Левски 3:2
Аспарухов – без гол
Няма оценки

1966 г.
(през пролетта на 1966 г. се играха два мача между ЦСКА и Левски, тъй като срещата от есента на 1965 г. беше отложена)
Пролет: ЦСКА – Левски 1:0
Аспарухов - без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –

Пролет: Левски – ЦСКА 0:3
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –

Есен: ЦСКА – Левски 3:1
Аспарухов не играе

1967 г.
Пролет: ЦСКА – Левски 1:1
Аспарухов - без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –

Есен: Левски – ЦСКА 1:1
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев *, Аспарухов –

1968 г.
Пролет: ЦСКА – Левски 0:0
Аспарухов - без гол
Оценки: Пенев *, Аспарухов –

Есен: Левски – ЦСКА 7:2
Аспарухов – 3 гола
Оценки: Пенев - , Аспарухов**

1969 г.
Пролет: ЦСКА – Левски-Спартак 3:1
Аспарухов - без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –

Есен:ЦСКА – Левски-Спартак 4:2
Аспарухов – 1 гол (от дузпа)
Оценки: Пенев *, Аспарухов –

Финал КСА: ЦСКА – Левски-Спартак 2:1
Аспарухов – без гол
Няма оценки

1970 г.
Пролет: Левски-Спартак – ЦСКА 5:2
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев -, Аспарухов –

Есен: ЦСКА – Левски-Спартак 2:2
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов *

1971 г.
Пролет: Левски-Спартак – ЦСКА 1:0
Аспарухов – без гол
Няма оценки (оценки не са поставяни, защото мачът е без значение за крайното класирне)

Четвъртфинал КСА: ЦСКА – Левски-Спартак 2:2 (4:5 от дузпи)
Аспарухов – без гол
Няма оценки
 
Както се вижда от 12-те мача, в които футболистите са оценени, Пенев има по-високи оценки 9 пъти, веднъж двамата с Гунди са оценени еднакво и само два пъти център-нападателят на Левски е оценен по-високо от Пената. Затова от 17 мача в които Пенев и Аспарухов са били един срещу друг, Гунди не е могъл да се разпише 14 пъти, а само в три срещи (веднъж три гола, веднъж два и веднъж един) е бил резултатен.
Chuguna 3_2.jpg
Особено впечатляващо беше превъзходството на Пенев във въздушните двубои, защото играта с глава беше може би най-силното оръжие на Аспарухов. Високият му ръст и отскокът придобит по времето, когато е тренирал волейбол, му даваха огромно предимство. Пенев беше с около 10 см по-нисък и не беше тренирал волейбол, но отскокът и майсторското му пласиране правеха така, че играта във въздуха на Гунди рядко носеше опасност за вратата на ЦСКА.

Разбира се Пената беше много силен и в другите компоненти на играта и затова името му често се споменаваше в творенията на поета на червената агитка от 60-те години Цанко Ганчев. При това най-добрият български защитник в онези години умееше да участва и в атаките на своя отбор и дори да бележи голове.

Срещу Левски той се е разписвал два пъти. Първият път беше през есента на 1966 г. Тогава Пената премина един по един 4-5 защитници на „сините” преди да опъне тяхната мрежа. В този мач спечелен от ЦСКА с 3:1, а Аспарухов не игра.

Вторият гол на Пенев срещу Левски беше в решаващия мач за първенството през пролетта на 1969 год. Тогава веднага след първия съдийски сигнал на унгареца Бирчек, Пената навлезе на няколко метра в противниковата половина, но никой не очакваше че той ще шутира от такова разстояние. За изненада на всички обаче армейският защитник изстреля един изненадващ снаряд към „синия” вратар Михайлов и ЦСКА поведе с 1:0. След това Жеков вкара два гола и сектор „Г” скандираше: „Ей ги купи, ей ги две...“, въпреки че освен шампионската купа и купата на страната (такава тогава беше КСА) ЦСКА спечели и купите за софийски първенец, за най добро нападение, за голмайстор... Сигурно е, че ако се връчваше и купа за най-добър защитник, тя щеше да отиде в ръцете на Димитър Пенев.
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ
Chuguna 2_2.jpg