"Ботев" Пловдив се завръща в Европа. Днес от 17:00 часа "жълто-черните" играят с Астана (Казахстан) в първи квалификационен кръг на Лига Европа. "Канарчетата" получиха право да участват в турнирите, след като ЦСКА се отказа. За последно "Ботев" игра в Европа през лятото на 1995 година, когато отпадна от испанския Севиля.

В рубриката БЛИЦ Архив връщаме лентата назад, за да припомним за един сблъсък през лятото на 1992 година. Мач на "Ботев", който е свързан и настоящият треньор Станимир Стоилов. По това време клубът все още не е минал под издръжката на брокерите Христо Данов и Христо Александров, но пари има. Не случайно в рамките на няколко месеца са привлечени Божидар Искренов, вратарят Димитър Попов, Ясен Петров от “Левски”, както и младите Красимир Димитров, Георги Борисов. Напускат обаче важни фигури и титуляри през последните години - Борис Хвойнев, Марин Бакалов заминава за Шавеш (Португалия), Димитър Младенов отива в турския Кършъяка, Коце Костадинов и Трифон Пачев преминават в Хебър. Точно по същото време съперникът на българския клуб на 1/32-финалите “Фенербахче” привлича...Станимир Стоилов. Да, същият Мъри, който сега е треньор на “Ботев” (Пловдив). Трансферът на тогавашния футболист от “Левски” е един от скъпите за онова време. Турците вадят сума ти пари, за да имат в състава си 25-годишния полузащитник. През същото лято, точно преди мачовете с “Ботев”, грандът от южната ни съседка взима и носителят на “Златната обувка” за 1988 година Танджу Чолак.

Първият мач в Истанбул е на 15 септември 1992 година. Домакините превръщат трибуните в ад, нашите майни обаче не се плашат. Излизат като у дома си и до 15-ата минута създават три чисти положения. Ясен Петров попилява турската защита, но няма късмет. В крайна сметка обаче “Фенерите” печелят с 3:1, като попадението за “Ботев” отбелязва синът на Чико - Цветан Дерменджиев.

gibi.jpg

Идва реваншът, на стадион “Пловдив” има 35 хиляди, от Турция пристигат над 10 хиляди души (цифрата е вярна, това остава един от мачовете в цялата история с толкова много фенове на гостуващ отбор в евротурнирите). Още на загрявката гостуващата агитка изстрелва няколко ракети срещу Божидар Искренов и Ясен Петров с цел да ги стреснат, искат да ги извадят от строя. Фенербахче разчита основно на Станимир Стоилов. Преди двубоя българинът леко нажежава обстановката със свое интервю. Мъри  казва, че “Ботев” е слаб отбор и ще им вкара три гола. Гибона и Ясен Петров на два пъти дават преднина на “канарчетата”, но Ридван на два пъти изравнява и така след 2:2 на реванша “Ботев” отпада. При 2:1 Тодор Зайцев изпуска дузпа, а след това турските "канарчета" дори с човек по-малко стигат до изравнителното попадение.

В спомените на ботевистите остава обаче обидното поведение на играча на “Фенербахче”, левскаря Стоилов. Още преди първия мач хасковлията изрича думите за слабите “канарчета”, които на всичкото отгоре играели и лоши футбол. Според Стоилов освен Божидар Искренов българският състав не разполагал с други футболисти, заслужаващи внимание. По време на целия втори двубой в града под тепетата българинът в редиците на турския тим провокира феновете. По едно време те не издържат и започват да го обиждат. След края на мача Мъри продължава да дразни ултрасите, прави почетна обиколка на стадиона и показва неприлични жестове. И до днес феновете на "Ботев" помнят този момент, който не беше толкова отдавна. Други пък отвръщат: "Беше провокиран, обиждан, а и минаха толкова години." А за класата на онзи "Ботев" говори мнението на тогавашния треньор на Фенерите Йозеф Венглош: "Много труден мач срещу един много добър отбор. Рядко се среща толкова млад и в същото време толкова умело играещ тим, какъвто е българският. Поздравявам ги и желая успехи в бъдеще."

Купа на УЕФА, 30 септември 1992 година

"Ботев" - Фенербахче 2:2
1:0 Божидар Искренов (3), 1:1 Ридван (35), 2:1 Ясен Петров (38), 2:2 Ридван (78)

Ботев: Георги Андонов, Тренко Дудов, Георги Борисов (58-Румен Чакъров), Иван Кочев (70-Красимир Димитров), Запрян Раков, Георги Чакъров, Ясен Петров, Тодор Зайцев, Божидар Искренов, Цветозар Дерменджиев, Стоян Томов.

Фенербахче: Енгин, Исмаил, Семи, Новак, Мюждат, Нури, Акан, Ридван, Стоилов, Жерсон, Айкут.

Стадион "9-ти септември" - 35 000 зрители
Съдия: Листкевич (Полша)
Жълти картони Раков, Петров (Ботев); Нури, Акан (Фенербахче)
Червен картон: Акан (Фенербахче)

4_1.jpg

Статия в пресата след мача. Стоилов се радва с останалите си съотборници след гол на Фенербахче

2.jpg

Станимир Стоилов (последният вдясно от седналите)