"Левски" приема Иртиш (Павлодар) от 21:00 часа на стадион "Георги Аспарухов" в първия мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Срещата ще бъде предавана директно по Нова телевизия, като с нея "сините" стартират сезона, в който клубът става на 100 години.

Това не е първи случай, в който "Левски" има казахстански отбор за съперник в евротурните. През 2003 година "сините" отново срещнаха тим от бившата съветска република.

Жребият за предварителния кръг за Купата на УЕФА тогава отреди столичани да играят с Атирау.

Първият мач се състоя в бившата съветска република, като "Левски" спуква от бой съперника и го побеждава с убедителното 4:1. Попаденията са дело на Георги Чиликов в 9-ата минута, Георги Иванов-Гонзо в 13-ата и 34-ата и Омониго Темиле в 22-ата. Почетното попадение за домакините бележи Агабаев в 90-ата минута.

Заради избразителната победа в Казахстан и явяващият се протоколен реванш, по трибуните на стадион "Георги Аспарухов" пристигат по-малко от 5000 зрители. В София "сините" също нямат проблеми и на ходом побеждават с 2:0 с голове на Гонзо от дузпа в 27-ата минута и Димитър Телкийски в 68-ата. 

След това "Левски" успя да се класира за евроучастие и напролет, което до онзи момент не беше достигано от много години от български отбор. В първия кръг "сините" отстраниха Апоел (Рамат Ган) с общ резултат 5:0, за да дойде Славия (Прага). В чешката столица срещата завърши 2:2 и 0:0 в София, но благодарение на головете си на чужд терен българският гранд продължи напред.

Жребият след това обаче отреди Ливърпул за съперник на "Левски" и след загуба с 0:2 на "Анфилд" и 2:4 на "Васил Левски", "сините" отпаднаха.

Сега селекцията на Николай Митов ще играе с казахстанския Иртиш и на "Герена" се надяват и този отбор, като Атирау, да им донесе добра поличба - участие в Европа и напролет. Първият сблъсък с тима от Павлодар е от 21:00 часа на "Георги Аспарухов".

Любопитното е, че в мачовете през 2003 година с Атирау е играл Станислав Ангелов-Пелето, който и сега е в отбора. 35-годишният универсален боец дори се очаква да започне титуляр тази вечер срещу Иртиш.

АТИРАУ - "ЛЕВСКИ" 1:4 (първи мач)
0:1 Георги Чиликов (9), 0:2 Георги Иванов (13), 0:3 Омониго Темиле (22), 0:4 Георги Иванов (34), 1:4 Редженпмурат Агабаев (90)

АТИРАУ: Вадим Деонас, Вячеслав Еремеев, Игор Горячев, Сергей Косюк, Вячеслав Соболев, Виталий Ушаков, Жигер Кукеев, Куаниш Каракулов, Леван Бадженидзе, Редженпмурат Агабаев, Давид Джанашия

"ЛЕВСКИ": Димитър Иванков, Мартин Станков, Елин Топузаков, Илиан Стоянов, Станислав Ангелов, Омониго Темиле, Владимир Герасимов, Саша Симонович, Лусио Вагнер (80-Владимир Андонов), Георги Чиликов (55-Димитър Телкийски), Георги Иванов (46-Ниогу Демба-Нирен)
Tреньор: Георги Тодоров

"ЛЕВСКИ" - АТИРАУ 2:0 (реванш)
1:0 Георги Иванов (27-дузпа), 2:0 Димитър Телкийски (69)

"ЛЕВСКИ":
Димитър Иванков, Елин Топузаков, Асен Букарев, Владимир Андонов (55-Лусио Вагнер), Константин Головской (46-Саша Симонович), Станислав Ангелов, Димитър Телкийски, Илиан Стоянов, Живко Миланов, Георги Иванов, Ниогу Демба-Нирен (70-Тодор Колев)
Треньор: Георги Тодоров

АТИРАУ:
Вадим Деонас, Вячеслав Еремеев, Игор Горячев, Сергей Костюк, Вячеслав Соболев, Виталий Ушаков, Жигер Кукеев, Куаниш Каракулов, Андрей Фощий, Серик Кошкаров, Редженпмурат Агабаев