ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

На днешния ден преди 35 години Локомотив (Сф) стана шампион на България. Титлата през сезон 1977/78 се решава в сблъсък с "Левски" в последния кръг на първенството, който е почти протоколен и донася втората след войните и засега последна титла на “червено-черните”. Рубриката БЛИЦ Архив връща лентата назад, за да ви припомни за големия успех на Локомотив.

Предишната година “железничарите” финишират на седмо място. Съставът е опитен, обигран. Нормално е това изключително силно поколение да намери своята реализация. През лятото са привлечени десният защитник Георги Стефанов от Сливнишки герой, а за старши треньор е назначен Васил Методиев. Под ръководството на Шпайдела столичани правят истински фурор и мачкат наред в първенството. Любопитно е, че през същото лято на 1977-ма избухва конфликт между стария локомотивец Васил Методиев (горещ привърженик на Локомотив в младежките си години) и най-голямата звезда на тима Начко Михайлов.

В продължение на месец идолът е оставен на пейката. Скандалът обаче завършва по най-неочакван начин – старши треньорът и капитанът си подават ръка и сякаш отсичат: “Сега или никога!”. Точно този съюз преобразява Локомотив, донася нов дух в отбора. С най-високата амбиция заживяват доказалите и преди възможности и класа футболисти, шампионската титла се превръща в единствена и реална цел. Капитанът изиграва поредица от запомнящи се мачове, решава много двубои, лидер е на своите. Заслужава звездния си миг – да прегърне сияещ купата на шампиона, да потопи душата си в нестройните ритми на песента от трибуните – “Локо”, “Локо”, “Локо” и неговия славен бомбардир”.

Победи над бъдещия шампион записват само Берое, Спартак (Вн), Академик (Сф) и Локо (Пд). За сметка на това са записани успехи над ЦСКА (1:0), Славия (2:1) и на негостоприемния терен в Благоевград (2:0). Особено ценни са двете точки, измъкнати по категоричен начин като игра в 15-ия кръг срещу "Левски" с 2:1. Дербито почва отлично за “сините” и защитникът Кирил Ивков открива още в 8-ата минута. След почивката обаче пълни господари на терена са “червено-черните”. Начко Михайлов изравнява от пряк свободен удар в 50-ата минута, а Ангел Колев донася победата в 64-ата. В края на първия полусезон Локо-то зимува на върха в класирането с 10 победи, едно реми и 4 загуби, и с 21 точки – с две повече от ЦСКА.

През пролетта тимът от “Надежда” запазва стабилност. С огромен принос за триумфа е невероятната защита. През пролетта са допуснати само три гола до последния кръг, а в 11 мача – нито един. Истинско чудо е, когато противникът вкара на столичани. Щастливците през пролетта са Пазачев и Тотко Дремсизов от Черноморец и Стойчо Младенов от Берое. Известна криза Локомотив преживява през април 1978 г. и голова суша обхваща нападателите на Шпайдела – близо 400 минути не могат да се разпишат и 4 мача завършват 0:0, сред които и дербито с преследвача ЦСКА.

През пролетта драмата в шампионата е пълна. Съдбата на титлата се решава едва в последния кръг. Локомотив води с две точки на “армейците”. В лагера им цари добро самочувствие и спокойствие, въпреки важността на мача. По същото време ЦСКА излиза срещу Славия. Уж, за да бъдат предотвратени договорки, БФС измества двете срещи по едно и също време съответно Локо – "Левски" на “Народна армия”, а ЦСКА – Славия - на “Васил Левски”.

По нареждане “отгоре” “белите” футболисти откровено лягат на по-големия брат от Борисовата градина. Генералите от Строителни войски спускат заповед “по гарнизона” – "ЦСКА Септемврийско знаме трябва да стане шампион на всяка цена”. Вбесен от това крилото на Славия Чавдар Цветков отказва да излезе на терена. “И до днес ме е яд от начина, по който “легнахме”. Аз лично обаче няма от какво да се срамувам. Срамът остава за други хора”, коментира три десетилетия по-късно Цветков.

На момчетата на Никола Ковачев – Тулата им трябва победа с поне 4 гола разлика, за да изпреварят Локо-то. При поражение на “червено-черните” титлата отива при “армейците”. Само и само, за да не стане вечният враг шампион, ръководството на "Левски" решава да “пусне” на Локомотив. Играчите на Иван Вуцов не си дават много-много зор пред малобройната публика. Фактически зрителите наблюдават истински фарс и на двата съседни стадиона. Първи се разписва Никола Христов и ЦСКА повежда на “белите” още в 6-ата минута. Отново той (35) прострелва вратаря Гугалов за 2:0 и темпото спада.

На “Народна армия” също е интересно. Бойчо Величков дава аванс на “железничарите” в 21-ата минута с гол №1000 за Локомотив в елита, а Любо Трайков покачва 5 минути след почивката. Едва тогава “сините” се вдигат на щурм и таранът Георги Тодоров (53) ги връща в мача. За да е циркът пълен след един час игра Ангел Станков засича отдалеч една топка, която спира зад гърба на изненадания вратар Горанов – 2:2. На Националния стадион по същото време ЦСКА вече има комфортен аванс от 2:0. “Червени” и “бели” тръпнат от напрежение и наддават по едно ухо какво става отсреща. За да не стане някоя беля Светлин Мирчев добавя дубъл с попадения в 80-ата и 83-ата минута и задължителното 4:0 за ЦСКА вече е факт. Остава сега и Локомотив да падне. Това е може би единственият случай в историята на нашия футбол, когато “армейските” фенове стискат палци за омразния иначе "Левски". Да, ама сметките излизат криви.

Начко Михайлов препарира стража Томас Лафчис в 72-ата минута - 3:2! Дори и ремито вече е достатъчно за титлата и в 85-ата минута иначе коравата защита на Методиев пуска Геле Станков необезпокояван да изравни - 3:3. Локомотив е шампион! Самите футболисти си признават за уговорката под една или друга форма. И това е напълно в реда на нещата. Мачът е исторически и за още трима души от състава на златните медалисти. Той е 150-и за непреодолимия Боко Димитров и за Ангел Колев и №100 в “А” група за Ради Здравков.
“Железничарите” завършват уверено без загуба от следващите четири тима и печелят от тях 12 точки. Пълно, неоспоримо превъзходство!
МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ

Шампионите
30 мача – Венцислав Арсов, 29 – Борислав Димитров – Боко, Георги Бонев, Йордан Стойков – Бумбо, Георги Стефанов – Печения, 28 – Ангел Колев, 27 – Атанас Михайлов – Начко, 26 – Трайко Соколов, 24 – вратарят Румен Горанов, Любен Трайков, 22 – Радослав Здравков, Бойчо Величков – Бобъра, 14 – Сашо Костов, 13 – Никола Спасов, 10 – Валентин Свиленов, 7 – вратарят Николай Донев, Румен Манолов, 1 – вратарят Сашо Еленков, Наско Желев.

Голмайстори: 11 – Начко Михайлов, 8 – Колев, 5 – Соколов и Величков, 4 – Арсов, 3 – Трайков, 2 – Здравков, 1 – Стойков и автогол.
Капитан: Начко Михайлов.
Старши треньор: Васил Методиев, помощник-треньор: Димитър Донков.

1 кръг Черноморец (д) 1:0
2 кръг Берое (г) 1:2
3 кръг Сливен (д) 2:0
4 кръг Марек (г) 1:1
5 кръг Академик Св (д) 5:1
6 кръг ЦСКА (г) 1:0
7 кръг Славия (д) 2:1 Величков 13, Соколов 63 – Желязков 57
8 кръг Академик Сф (г) 0:1
9 кръг Спартак Вн (г) 0:1 Киряков 83
10 кръг Черно море (д) 1:0 Михайлов 26
11 кръг Локо Пд (г) 0:2 Керимов 19, Дюлгеров 40
12 кръг Тракия (д) 1:0 Тодоров 32-автогол
13 кръг Пирин (г) 2:0 Величков 30, 68
14 кръг Ботев Вр (д) 1:0 Арсов 15
15 кръг Левски (г) 2:1 Михайлов 50, Колев 64 – Ивков 8

На полусезона:
10 п 1 р 4 з, голова разлика 20:10 21 точки

16 кръг Черноморец (г) 2:2 Трайков 19, Соколов 20 – Пазачев 69, Дремсизов 90
17 кръг Берое (д) 3:1 Колев 10, 63, Трайков 34 – Младенов 66
18 кръг Сливен (г) 1:0 Колев 45
19 кръг Марек (д) 3:0 Михайлов 2, 47, Колев 65
20 кръг Академик Св (г) 0:0
21 кръг ЦСКА (д) 0:0
22 кръг Славия (г) 0:0
23 Академик Сф (д) 0:0
24 кръг Спартак Вн (д) 3:0 Михайлов 7, 23-д., 64
25 кръг Черно море (г) 0:0
26 кръг Локо Пд (д) 1:0 Здравков 32
27 кръг Тракия (г) 0:0
28 кръг Пирин (д) 4:0 Арсов 3, Стойков 71, Михайлов 73, Соколов 88
29 кръг Враца (г) 0:0
30 кръг Левски (д) 3:3 Величков 21, Трайков 50, Михайлов 72 – Станков 60, 85, Тодоров 53

Къде са те сега

РУМЕН ГОРАНОВ - бизнесмен
ГЕОРГИ СТЕФАНОВ - има дребен бизнес
САШО КОСТОВ - военен пенсионер. Живее в село Гниляне и сади зеле
БОРИСЛАВ "БОКО" ДИМИТРОВ - почина на 28 март 2013 г, беше пенсионер по болест, остана инвалид след тежка катастрофа
ГЕОРГИ БОНЕВ - треньор в ДЮШ на Локомотив (Сф)
ЙОРДАН СТОЙКОВ - треньор в Танзания. Работеше и в екзотични дестинации като Бруней и Малдивските острови
АНГЕЛ КОЛЕВ - мениджър, има дребен бизнес
ТРАЙКО СОКОЛОВ - работи в областта на футбола
ВЕНЦИСЛАВ АРСОВ - за последно работи като селекционер в Лудогорец
РАДОСЛАВ ЗДРАВКОВ - помощник-треньор на националния отбор.
БОЙЧО ВЕЛИЧКОВ - бизнесмен. Има автомивка и развлекателен комплекс в "Люлин"
ЛЮБЕН ТРАЙКОВ - не се знае почти нищо за него
НИКОЛА СПАСОВ - за последно беше треньор на македонския Брегалница (Щип)
ВАЛЕНТИН СВИЛЕНОВ - не се знае почти нищо за него
РУМЕН МАНОЛОВ - не се знае почти нищо за него
САШО ЕЛЕНКОВ - починал.
НАСКО ЖЕЛЕВ - има ресторант в Германия. За последно беше помощник-треньор на Славия
НИКОЛАЙ ДОНЕВ - треньор в бившия СССР
АТАНАС МИХАИЛОВ - почина на 1 октомври 2006 г.
ВАСИЛ МЕТОДИЕВ (старши треньор) - пенсионер, за последно беше селекционер в "Левски"
ДИМИТЪР ДОНКОВ (помощник-треньор) - почина на 11 ноември 2011 г.

lok.jpg