В събота треньорът на ЦСКАЕдуард Йорданеску за първи път ще вдиша от ат­мосферата на мач№1 в Бъл­гария - Вечното дерби. Де­бютът на румънеца ще е сре­щу далеч по-рутинирания от него Люпко Петрович.

Сър­бинът, който е носител на КЕШ, е врял и кипял в подобни сблъсъци - както у нас, така и по це­лия свят (участвал е и в уругвайското дерби Пенярол - Насионал Монтевидео).

На Националния стадион "Ва­сил Левсски’ Йорданеску обаче мо­же завина­ги да влезе история­та на българската класика, пише „Тема Спорт”. То­ва ще ста­не, ако успее да спечели. Защото до момента червените не са взимали Вечното дер­би с чужденец начело, когато и Левски е бил воден от специ­алист, роден извън пределите на страната ни. До момента тези сблъсъци са точно седем (в това число и два мача за Купата на Съветската армия и Купата на България), а в събота предстои осмият.

Първият идва чак в 33-ия шампионатен мач между съперни­ците - през сезон 1964/65. То­гава начело на армейците е руснакът Григорий Пинайчев, който веднага след назначени­ето си влиза в съблекалнята и се обръща към футболистите със "Здраствуйте, будущие чемпионьi” (Здравейте, бъде­щи шампиони). Сините са во­дени от светилото в този за­наят по онова време Рудолф Витлачил - австрийският ев­реин с чехословашки паспорт поема Левски и националния отбор в началото на 1965-а. На 10 април на препълнения стадион "Славия"ЦСКА приема Левски. Татко Руди извеж­да възпитаниците си до кате­горичен успех с 3:0 - Христо Илиев-Патрата открива ре­зултата в 10-ата минута, а с точни изстрели през втора­та част на Георги Аспарухов-Гунди (54 и 72 минута) сините стигат до триумфа, а след това и до шампионската титла (чакат я 12 години -последната преди това е от1953 г.).

На 8 септември същата 1965 година двата тима, водени от същите треньори, се изправят един срещу друг във финален мач за КСА. „Червените” печелят с 3:2, а Никола Цанев вкарва знаменития си гол (след невероятен рейд) във вратата на вечния съперник. Това е единствената победа за ЦСКА, когато начело на големите ни тимове са стоели чужденци.

Следващият чуждестра­нен треньорски дуел в дерби­то е чак през есента на 2000 година. Тогава червените са предвождани от италианеца Енрико Катуци, а сините от... настоящия си треньор Люпко Петрович. Мачът на "Армията" завършва 1:1, след като в самото начало на второто полувреме съперни­ците си разменят по един гол - Цихмейструк открива за си­ните, но Иво Тренчев веднага изравнява. През пролетта Петрович надделява над италианеца - 2:1 за сините.

През следващата кампания ЦСКА вече е воден от друг треньор от Апенините - да­леч по-голямото име в заная­та - бившия треньор на Роналдо в Интер Джиджи Симони. Той обаче стига само до 2:2 на "Армията" срещу Левс­ки на германеца Рюдигер А6рамчик, като изпуска аванс от 2:0. А по-късно през кампа­нията губи на „Герена" от наследилия Абрамчик на кор­милото на сините сърбин Славолюб Муслин.

Муслин нанася втори удар по Симони на 15 май същата 2002 година. Тогава „сините” вдигат Купата на България след 3:1 на финала срещу ЦСКА.

Вечното дерби с чуждестранни треньори
10 април 1965, А група
ЦСКА – Левски 0:3
Григорий Пинайчев (ЦСКА), Рудолф Витлачил (Левски)

8 септември 1965, КСА-финал
ЦСКА – Левски 3:2
Григорий Пинайчев (ЦСКА), Рудолф Витлачил (Левски)

15 октомври 2000, А група
ЦСКА - Левски 1:1
Енрико Катуци (ЦСКА), Люпко Петрович (Левски)

22 април 2001, А група
Левски  - ЦСКА 2:1
Люпко Петрович (Левски), Енрико Катуци (ЦСКА)

2 март 2002, А група
ЦСКА – Левски 2:2
Луиджи Симони (ЦСКА), Рюдигер Абрамчик (Левски)

24 април 2002, А група
Левски – ЦСКА 2:0
Славолюб Муслин (Левски), Луиджи Симони (ЦСКА)

15 май 2002, КБ-финал
ЦСКА – Левски 1:3
Луиджи Симони (ЦСКА), Славолюб Муслин (Левски)
Общо 7 мача, 1 победа за ЦСКА, 2 равенства, 4 победи за Левски
 

АНКЕТА: Вечно дерби ли е мачът ЦСКА - Левски в събота?

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига