Една от легендите на българския футбол Димитър Пенев си припомни за мачовете между Левски и ЦСКА, в които е участвал като футболист и треньор. Стратега извежда ЦСКА до 5:0 на 1 октомври 1989 г. с 4-те гола на Христо Стоичков, а преди това на 31 май 1969 година се разписва за успеха с 3:1 срещу „сините”.

"ЦСКА винаги е разполагал с големи футболисти, особено в атака, с някои от тях съм играл. Винаги съм говорил на моите състезатели да не спират да нападат, на всички съм давал пример със себе си, че съм участвал във всяка една атака на моя отбор. Така трябва да бъде и сега. А малко хора знаят, че аз имам гол срещу Левски в 38-ата секунда", казва Пенев за официалната програма, която „армейците” ще раздават безплатно с билетите за мача със „сините” в събота от 16:30 часа на Националния стадион „Васил Левски”.

"От победата с 5:0 през 1989 г. си спомням, че отборите се казваха Витоша и Средец, а Любо Пенев тъкмо беше трансфериран във Валенсия. Разполагах с много млад състав, но и много сплотен колектив. Бях доста добре информиран, бях разузнал силните и слабите страни на съперника. Те не ми правеха особено впечатление - имаха млади и неутвърдени футболисти, с изключение на Искренов и още двама-трима", добавя Пенев.

"Навремето бяхме с понижено самочувствие заради смяната на името. Дори се случи веднъж, като си разменяхме фланелките с един югославски отбор, те да си мислят, че сме собственици на фабрика за цигари", припомни си Пената.

АНКЕТА: Вечно дерби ли е мачът ЦСКА - Левски в събота?

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига