Преди 50 години светът е вперил очи в Мексико Сити, където се провеждат 19-ите олимпийски игри. Мексиканската столица е арена на големи съперничества, върхови резултати и политически скандал, свързан с протеста на американски атлети срещу сегрегацията в страната. Едно от най-запомнящите се постижения от Олимпиадата в Мексико Сити е световният рекорд в мъжкия скок на дължина, поставе от Боб Биймън.

Американецът е роден на 29 август 1946 г. в квартала „Куинс“ в Ню Йорк. Атлетическият му талант е открит в училище от легендарния треньор Лари Елис. На 15 години скача 7,34 метра. По-късно Биймън развива качествата си и в университета, където поставя национален студентски рекорд в скока на височина, а в скока на дължина завършва втори в шампионата през 1965 г. Две години по-късно става университетски първенец в зала в скока на дължина и завършва втори на Панамериканските игри.

Заради отказ да участва в състезание срещу друг университет, тъй като съперниците съперниците подкрепяли сегрегацията между белите и тъмнокожите американци. Заради това е наказан от своя Тексаски университет в Ел Пасо и остава без треньор за олимпийските игри в Мексико Сити. С подготовката му се заема съотборникът му в националния отбор и Ралф Бостън, който дели световния рекорд с Игор Тер-Ованесян (СССР). Двамата имат скочени 8,35 метра. Бостън е и олимпийски рекордьор с 8,12 метра от Рим`60.

Боб Биймън заминава на олимпийските игри в Мексико Сити като основен претендент за златното отличие. За мнозина дори е фаворит, тъй като в олимпийската година печели 22 от 23-те си състезания и постига най-добрия си личен резултат – 8,33 метра. Скача и 8,39 метра, което трябва да е нов световен рекорд, но при опита му има силен попътен вятър.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На самата Олимпиада Биймън е пред провал. Той трябва да води битка с абсолютните доминатори в сектора на скок на дължина през 60-те години – Бостън и Тер-Ованесян, а в Мексико Сити е и защитаващият олимпийската си титла от Токио`64 Лин Дейвис (САЩ). В първите си два опита на квалификацията Боб Биймън е видимо нервен. Прави два фаула. Следва кратък съвет със съперника и едновременно негов треньор Ралф Бостън. В третия си и последен опит 22-годишният скачач постига 8,19 метра. Това е втори резултат в квалификацията, след този на Бостън от 8,27. Дейвис скача 7,94, а Тер-Ованесян само 7,74.

Добрият резултат не успокоява Боб Биймън в нощта преди състезанието. Противно на всички инструкции към големите атлети, той не спазва никакъв режим преди отговорното състезание. Всичко, което е напълно забранени в такива моменти, той го опитва. Младокът обикаля баровете, където се закача с жени и се налива с алкохол. Всичко това обаче му се отразява изключително добре. На 18 октомври 1968 г. Биймън застава на пистата за засилка преди първия си скок, а поведението му излъчва спокойствие и концентрация.

Американецът се засилва, скача, увисва във въздуха доста дълго и пада в края пясъчния трап. Самият той знае, че резултатът му е добър, вероятно много силен. Първият сигнал, че нещо необичайно се е случило, след като съдията по измерването декларира, че устройството му не може да хване дължината на скока. Налага се ръчно измерване със стария изпитан метод чрез рулетка. Състезанието е прекъснато. Съдиите мерят, проверяват, след това всичко се повтаря. Отново и отново. Чакането продължава 20 минути. Арбитрите не могат да повярват на показанията на измервателната рулетка. Проверяват и препроверяват.

Най-накрая резултатът е обявен. 8,90 метра! Невероятно! Боб Биймън току що е победил световния рекорд с 55 сантиметра. Подобрил е най-добрия си личен резултат с 57 см. Невярващият американец се търкаля невярващ по пистата. Ако той не може да проумее постижението си, представете си чувствата на съперниците му. За тях е ясно, че състезанието е приключило в самото начало. Второ място заема Клаус Беер (ГДР) с 8,19 метра, а Ралф Бостън остава трети с 8,16. Игор Тер-Ованесян заема четвъртото място с 8,12, докато защитаващият олимпийската си титла Лин Дейвис е едва девети със 7,94.

Резултатът на Биймън е обявен за Скока на XXI век. Дълго време е коментиран и се счита за невъзможен за подобряване. Световният рекорд на Боб Биймън е счупен 23 години по-късно. Сънародникът му Майк Пауъл скача 8,95 метра на световното първенство в Токио. Постижението на Биймън е толкова силно, че с него щеше да спечели олимпийската титла в Рио де Жанейро през 2016 година с 52 сантиметра аванс. Все пак резултатът му все още е олимпийски рекорд. Преди две години в бразилски мегаполис американецът Джеф Хендерсън печели златото с 8,38 метра.

След олимпийските игри в Мексико Сити Боб Биймън никога повече не се доближава със скок до световния си рекорд. Най-добрият му резултат е 8,22 метра. През 1969 година дори е избран от Финикс Сънс в 15 кръг на драфта на НБА. Постоянни контузии и отдаване на следването водят до постепенното му изчезване от леката атлетика. През 1972 година завършва с диплома по социология от университета „Аделфи“ в Ню Йорк. През годините след това работи по редица програми за популяризиране на спорта сред подрастващите. Член на Залите на славата на американската лека атлетика и на американското олимпийско движение.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ