Уникално дарение по повод 100-годишнината на футболен клуб „Левски“ направи спортната редакция на Българското национално радио на юбиляря. Това е оригиналната първа снимка от 1914 г. на Управителния съвет на синия клуб, който според изследване на УЕФА от миналия месец е най-обичаният български футболен клуб. На нея са деветимата ученици, предимно от Втора мъжка гимназия, поставили на 24 май 1914 г. началото на клуб, който днес е религия и безрезервна любов на милиони.

На гърба на пожълтялата хартия на фотото със синьо мастило е написано „Управителния съвет на спортния футболен клуб Левски – през 1914 г.“. Изброени са и имената: 1. Любомир Чавдаров, 2. Владо Григориев, 3. Георги Манолов, 4. Кирил Григоров, 5. Тошко Тошков, 6. Асен Байнов, 7. Борис Василев, 8. Зафир Абрашев.

Липсва името на Кр. Траянов, който също е на снимката. В средата е поставен първият оригинален елипсовиден печат с надпис „Спортенъ футболъ – клубъ „ЛЕВСКИ“ София 1914“.

Уникалният кадър е бил съхраняван като реликва повече от 15 години в спортната редакция на БНР. Тогава художникът Илия Камбуров се обадил на журналистите и обяснил, че негова позната му е предала снимка, която иска да се даде точно на тях. Жената не е била роднина на никого от кадъра и след като е починала не се е разбрало от къде го има. Авторитети във фотографията са категорични, че снимката е оригинал.

"Левски" на 100