Преди десет години в Англия направиха документалния филм „Нощ в Торино“, който описваше представянето на английския национален отбор на световното първенство в Италия през 1990 г. „Трите лъва“ тогава завършват на четвърто място.

В Торино се играе знаменитият полуфинал между англичаните и германците, в който немците печелят след дузпи. Мнозина обаче помнят мача най-вече заради сълзите, които текат от очите на Пол Гаскойн. В продълженията Газа получава жълт картон и става ясно, че заради натрупани картони пропуска следващия мач на Англия, като това може да бъде чакания на Острова първи финал от 1966 г.

Още в 98-ата минута в очите на Гаскойн са насълзени, но той става неутешим след дузпите. По това време халфът е само на 23 години, но прави изключително силно световно първенство. Съперниците трудно го удържат. Специалистите определят изявите му в Италия'90 като най-силното представяне на английски халф в историята на световните първенства. Газа е брилянтен със своята техника и неизчерпаем арсенал от трикове. Тогава той печели симпатиите на феновете от цял свят, които нямат възможност да го гледат с екипа на Тотнъм в английското първенство.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

За да се стигне до избухването на Пол Гаскойн в Италия и незабравимите му сълзи от вечерта в Торино, има една друга незабравима вечер в кариерата на халфа. Днес се навършват точно 30 години от деня, в който Газа си печели място на световното първенство и то в почти последния момент. На 25 април 1990 г. Англия бие Чехословакия с 4:2 в контрола, а Гаскойн е феноменален. Вкарва гол, прави две асистенции и помага за реализирането на още едно попадение.

Когато Англия отива на Евро'88 в ролята на един от големите фаворити, малцина са желаещите да видят младежкия национал Пол Гаскойн в мъжката формация на „трите лъва“. Англичаните обаче се провалят още в груповата фаза на шампионата в Западна Германия и тогава започва да се надига вълната за преместването на Пол Гаскойн в селекцията на Боби Робсън.

Въпреки че е под натиск от страна на медиите, селекционерът не иска да рискува с налагането на младеж, който похапва шоколадови десерти, нездравословна храна и е известен като купонджия, неспазващ спортния режим. На 14 септември 1988 г. Робсън пуска Пол Гаскойн пет минути преди края при победата с 1:0 над Дания в контрола.

„Няма друг треньор, който знае повече от мен за младите футболисти. Към този момент настоящето на английския футбол не може незабавно да бъде предадено в ръцете на Пол Гаскойн“, обявява селекционерът на „трите лъва“ след мача.

Повече от половин година по-късно (след победата с 5:0 над Албания в световна квалификация и един гол на Газа след самостоятелен пробив) Робсън започва да променя позицията си и твърди, че халфът на Тотнъм е футболист, около който може да бъде изграден един отбор.

„Наслаждавах се на неговия дрибъл. Все едно гледах Джордж Бест, но в случая трябваше да има две топки на терена. Едната за Гаскойн, а другата за останалите играчи“, твърди селекционерът и пророчески предупреждава, че изцепките извън терена може да пропилеят таланта на Газа.

Пол Гаскойн изиграва първия си мач като титуляр за Англия само месец по-късно, когато на 23 май 1989 г. е записано нулево равенство с Чили на „Уембли“. През следващите 11 месеца обаче записва само 44 минути с фланелката на „трите лъва“. Въпреки че Газа играе изключително силно за Б националния отбор, Боби Робсън все още има съмнения заради поведението на таланта извън терена и необмислените му постъпки по време на мачове, довели до извадено рамо в мач срещу Ковънтри в началото на 1990 г.

„Не съм сигурен, че мога да му се доверя. Не искам да кажа, че няма акъл, но в първия мач, в който го пуснах да играе за националния отбор, му казах да бъде дясно крило, а той игра по левия фланг“, обявява Робсън.

Мениджърът на Тотнъм Тери Венебълс, който няколко години по-късно ще поеме „трите лъва“, отвръща на националния селекционер: „Аз най-добре от всички треньори в Англия познавам Гаскойн и му се доверявам безрезервно. Боби може да има своите доводи, но аз не ги разбирам.“

Подобна е и позицията на селекционера на националния отбор на Ейре Джеки Чарлтън, при когото Пол Гаскойн дебютира в Нюкасъл: „Той може да се превърне в най-добрия халф в света. Ако беше ирландец, без съмнение щеше да е част от отбора за световното първенство в Италия“.

Времето обаче минава, а през 1990 г. Пол Гаскойн има само 12 минути за Англия при победата с 1:0 над Бразилия през март. Във въпросния мач големият му конкурент за място в състава на „трите лъва“ Дейвид Плат си гарантира участието на световното първенство.

Така идва 25 април и мачът срещу Чехословакия. Боби Робсън обявява, че Газа ще бъде титуляр и отбелязва по-отговорното му поведение, но чрез медиите му отправя предупреждение да внимава, тъй като всички ще следят изявите му.

Само 21 342 зрители обаче отиват на „Уембли“. Все пак това е само 10 дни след трагедията на "Хилзбъро". Мачът не започва добре за Гаскойн. Той първо подарява топката на чешкия капитан Иван Хашек, а след това го фаулира в опит да си я върне. Робсън изтръпва, когато халфът отива да се разправя с френския съдия Мишел Жирар.

„На почивката казах на Гаскойн да не се доближава до съдията. На световното първенство това може да се окаже проблем не само за него, но и за националния отбор. Трудно е да му набия това в главата. Той си мисли, че всички го обичат, както той самият обича всички“, твърди селекционерът след мача.

На „Уембли“ Чехословакия открива резултата в 11-ата минута, когато Томаш Скухрави е точен с глава. Малко след това Гаскойн взима диригентската палка в мача. В 17-ата минута прави невероятен 25-метров пас с външната част на дясното си ходило, при което поставя топката точно на пътя на Стив Бул, който изравнява резултата.

Пет минути по-късно Газа изпълнява корнер, а при последвалото разбъркване Стюърт Пиърс вкарва първия си гол за Англия само два дни, след като е навършил 28 години.

Десет минути след почивката Пол Гаскойн надбягва двама чешки футболисти по дясното крило, за да центрира право на главата на Стив Бул, който вкарва втория си гол и си спечелва място в състава за Италия'90.

В 81-ата минута Любош Кубик вкарва от фаул след грешка на резервния вратар Дейвид Сиймън. Газа обаче не е завършил своето шоу. Само минута преди край на редовното време той оформя крайното 4:2, забивайки с левия крак топката точно под напречната греда на вратата на Людек Миклошко. Веднага след това камерите се пренасят върху лицето на Боби Робсън, а неговата усмивка сякаш казва всичко.

На следващия ден английският селекционер прекарва по-голямата част от своята едночасова пресконференция, за да коментира представянето на Пол Гаскойн.

„Сега някои хора ще изтъкнат: „Аз казах ли ти“. За тях имам един израз: „Пълни глупости!“. Наистина трябва да отдадем дължимото на това момче. Малцина футболисти на света може да играят така срещу силен съперник, както той го направи. Аз лично не знам докъде наистина се простират неговите възможности“, заявява Боби Робсън.

Английският селекционер обаче шокира всички присъстващи, че все още не е сигурен дали Гаскойн ще бъде в отбора за предстоящото световно първенство в Италия.

„Сега трябва да реша дали Гаскойн ще бъде част от отбора. Трябва много внимателно да преценя“, обявява Робсън.

За всички обаче е ясно, че след като в продължение на две години селекционерът е криел картите си много внимателно, Боби Робсън вече е готов да извади своя коз от ръкава. Всички, които помнят представянето на Гаскойн на Мондиал'90 могат да потвърдят, че решението на английският селекционер е било правилно.
По материали от английските медии
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

25 април 1990 г., контрола
АНГЛИЯ – ЧЕХОСЛОВАКИЯ 4:2
0:1 Томаш Скухрави (11), 1:1 Стив Бул (17), 2:1 Стюърт Пиърс (23), 3:1 Стив Бул (55), 3:2 Любош Кубик (81), 4:2 Пол Гаскойн (89)

Англия: Питър Шилтън (46-Дейвид Сиймън), Лий Диксън, Стюърт Пиърс (46-Тони Дориго), Тревър Стивън, Дес Уокър (46-Марк Райт), Тери Бъчър, Браян Робсън (75-Стив Макмеън), Пол Гаскойн, Стив Бул, Гари Линекер, Стив Ходж
Селекционер: Боби Робсън

Чехословакия: Людек Миклошко, Юлиус Биелик, Франтишек Страка (67-Мирослав Кадлец), Иван Хашек, Ян Коциан, Владимир Киниер, Михал Билек, Иво Кнофличек (60-Станислав Грига), Томаш Скухрави (71-Владимир Вайс), Любомир Моравчик, Любош Кубик
Селекционер: Йозеф Венглош

Лондон, „Уембли“ - 21 342 зрители
Съдия: Мишел Жирар (Франция)