ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Прочутият писател Фьодор Достоевски е бил изключително известен със страстта си към хазарта. Заради това си увлечение руският творец бил изпаднал в сериозна финансова безизходица и огромни дългове.

При посещение в германския град Висбаден през 1866 година той намерил изключително интересен начин да спаси имуществото си, като направил нов залог с известния книгоиздател Ф.Т. Стеловски. Писателят се обзаложил, че ще напише книга в рамките на няколко месеца.

Ако спечелил, дълговете му щели да бъдат изплатени. Ако загубил, издателят получавал всички права върху целия размер на приходите от продажбата на книгата за период от девет години.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Достоевски обаче се справил. Написал „Играчът на рулетка“, считана за една от най-известните книги, разкриващи напълно хазартната страст на комарджиите.

При написването на произведението Фьодор Достоевски е използвал изключително собствения си опит и загубите на масата на хазарт. Според различни версии, книгата е написана или в германския град Бад Хомбург, или на ул. „Столярном переулке“ в Петербург.

„Играчът на рулетка“ се превръща в световен хит. Известният композитор Сергей Прокофиев създава опера по нейния сюжет, като сам пише либретото към музикалното произведение. Премиерата е през 1929 г. в Брюксел, но за първи път операта е поставена в Москва едва през 1974 г. Книгата има и множество театрални адаптации, както филмови екранизации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК