ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

На 20 октомври 1986 година руският пилот Александър Клюев прави най-голямата глупост, която човешкият мозък може да сътвори.

Полет 6502 на Аерофлот е съветски вътрешен пътнически полет, управляван от Ту-134А от Свердловск (сега Екатеринбург ) до Грозни , който се разбива на същия ден.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

70 от 94-те пътници и екипаж на борда загиват. Разследващите установяват, че причината за инцидента е невижданата и нечувана простотия.

Екипажът на самолет Ту-134А със сериен номер 62327, произведен на 28 юни 1979 г., се състои от командир Александър Клюев, втори пилот Генадий Жирнов, щурман Иван Мохонко, борден инженер Кюри Хамзатов и три стюардеси .

След като излита от летище Колцово в Екатеринбург (тогава Свердловск) и се отправя към Грозни, полет 6502 има едно междинно кацане на летище Курумоч в Самара (тогава Куйбишев).

Докато приближава летище Курумоч , капитан Клюев се обзалага с първия офицер Жирнов, че той, Клюев, може да приземи самолета по интуиция при спуснати завеси на прозорците на пилотската кабина. 

Освен това Клюев пренебрегва предупреждението за близост до земята на надморска височина от 62–65 метра (203–213 фута) и не извършва предложеното заобикаляне .

 Самолетът докосна пистата със скорост 280 км/ч и се катурна с главата надолу. Ударът е жесток, зверски. Шестдесет и трима души загиват по време на инцидента и още седем в болници по-късно.

Сред пътниците има 14 деца, всички от които оцеляват след инцидента.

Въпреки че Жирнов не прави опит да предотврати катастрофата, впоследствие той се опитва да спаси пътниците. Разбрал каква огромна беля е станала, силно притесненият втори пилот получава инфаркт и умира на път за болницата.

Основният виновник Клюев е жив и здрав след случилото се. Той е осъден на 15 години затвор, които по-късно са намалени на 6 години.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!