ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

На 15 март тази година един от най-големите залози в историята на фестивала в Челтнъм се оказа печеливш. И оповестиха името на човека, който спечели джакпота от 1 милион английски лири с него – Антъни Грант Блум.

Изненаданите не бяха много, това е популярен комарджия на Острова, който често удря големи печалби, просто, защото и залага на едро. А залага на едро, защото има сериозно състояние, добър бизнес с недвижими имоти и още няколко инвестиции, които му носят добри дивиденти.

Само от игра на покер по професионални турнири Тони Блум е спечелил почти 4 милиона долара. Ето за такъв човек става дума. И ако се чудите – какво от това, ето какво:

От 2009-а това е собственикът на Брайтън, английски футболен клуб, който прави невероятно впечатление в последните 4 сезона. Това е отборът, срещу който никой не иска да играе. Това е клубът, с който ти се налага да търгуваш, ако искаш да вземеш топ играч. И знаеш предварително, че пазарлъкът ще е дълъг и Брайтън ще вземе това, което иска.

Един удивителен клуб, който се превърна в пример за ръководство, мениджмънт, футболен проект и всичко останало като организация, което ти позволява да плуваш във водите на Висшата лига, пълна с акули от съвсем друг калибър.

Тони Блум си е местен, роден е в Брайтън. На 53 години е, а от 14 изживява детската си мечта. Да ръководи клуба, на който симпатизира от тригодишен. Разбира се, той не просто „се вози на влака“, а има огромна заслуга за това „чайките“ днес да са нещо като роял флаш във футбола – ако искате да използваме покер термин, в чест на Тони.

Когато през 2017-а отборът се върна в елита на английския футбол, това бе счетено за изненада, както и за нещо мимолетно. Все пак този клуб не бе играл на най-високото ниво в страната от 1983-та, когато освен, че изпадна, загуби и финала за Купата на ФА от Манчестър Юнайтед. Предричаха бързо да се върне надолу.

Мнозина пропуснаха да видят какъв прогрес има зад кулисите, зад кадър. Например, че се строи модерният стадион, в който е вложена голяма сума, а това е направено и изключително далновидно.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

„Амекс“, както го наричат всички, всъщност се казва Falmer Stadium и струваше 93 милиона лири.

С няколко реновации, бе напълно готов за завръщането в елита преди 6 години, а сделката за правата на името с „American Express“ гарантира, че парите ще се избият за десетилетие. Плюс – той спечели вече два пъти наградата за най-добре функциониращ като мачдей бизнес във Висшата лига (капацитет спрямо цени, печалба и оборот).

За цялата бизнес организация темата е дълга и широка. Нека обаче се фокусираме върху спортния проект.

В събота Брайтън би Манчестър Юнайтед на неговия „Олд Трафорд“ с 3:1, като в определени периоди от мача изглеждаше като нещо средно между галактическия Реал и тики-така Барса на Пеп.

Домакините не пипаха топката по 2-3 минути, а играчите на гостите си я подаваха като с радиостанция, включително из собственото наказателно поле.

Смели, директни и със съвсем ясен план, те биха за четвърти пореден път в шампионатен мач този гранд на английския футбол.

Брайтън вече е част и от евротурнирите – в Лига Европа. Нищо чудно скоро да се прицели и в Шампионската лига. Защото статистиките, откакто мениджърът Роберто де Дзерби замени Греъм Потър, са направо смайващи.

За този период – а това е точно година (назначиха го на 18 септември 2022-ра), Брайтън е първи в статистическите класации по отправени удари (624) и по точни шутове (244). Пред Сити, Ливърпул, Юнайтед, Арсенал…

Втори е по владеене на топката средно на мач – 62%, само след шампионския тим на Гуардиола. Трети е по докосвания на топката в противниковото наказателно поле (1228), както и по вкарани голове (76).

Удивителни неща, наистина!

Този отбор като офанзивна мощ се нарежда веднага след каймака на лигата. А стилът му на игра е достоен за уважение, защото не се променя дори, когато се гостува на най-силните отбори в Англия.

Изнасяне с пасове на ръба на риска и изискващи пределна концентрация и техническо съвършенство. Всяка грешка при поемане на топката и загубата и, означава голова опасност пред собствената врата. Но Брайтън рядко бърка.

Атаки, изпипани като на видеоигра, с пропускане на топката, с едно докосване, с флангови захождания. На моменти ти се струва, че на терена са наистина галактически футболисти, а не Дани Уелбек, Адам Лалана, Симон Адингра и Паскал Грос.

Девети с Потър през 2021/22, „чайките“ подобриха постижението и завършиха шести миналия сезон с Де Дзерби. Сега имат 12 точки от 15 възможни на старта на новия, като освен Юнайтед, победен бе и Нюкасъл, който ще играе Шампионска лига тази есен.

Прогресът е толкова ярък, че просто сме задължени да говорим за Брайтън.

И при това тенденцията не се нарушава ни най-малко от това, че всяко лято най-ярките играчи на отбора биват привличани от сериозни клубове за баснословни пари.

Мойзес Кайседо отиде за 116 милиона евро в Челси това лято, същият отбор взе вратаря Роберт Санчес за 23 милиона, а преди това Алексис Макалистър замина към Ливърпул за 44 милиона. През януари дойде раздялата с Леандро Тросар в посока Арсенал (25 милиона).

Преди година Челси взе Марк Кукурея за 66 милиона, а Тотнъм – Ив Бисума за 30. Дан Бърн пък замина за родния Нюкасъл срещу 15 милиона.

Още 12 месеца по-рано Арсенал плати над 60 милиона евро за Бен Уайт… Трансферната политика на Брайтън е впечатляваща. Купува евтино след страхотен скаутинг в Южна Америка, Африка или Азия (Каору Митома дойде от Кавазаки Фронтале за 7-8 милиона, сега струва 70-80), продава скъпо. Защото това вече са наложени и утвърдени звезди във Висшата лига, които изнасят лекции, подредени в системата първо на Потър, а сега – на Де Дзерби.

Клуб на печалба, с отлично работеща организация. Член на най-силната и богата лига в света, която гарантира още по-добри печалби. Вече и част от евротурнирите. Отбор, който възхищава всички със стил и резултати.

Какво повече може да иска Тони Блум? Той удари джакпота. При това, докато изживява детската си мечта.

Какво ли? Добавяме само дребния факт, че той притежава като мажоритарен акционер и белгийския Унион Сен Жилоа. Отбор от квартал на Брюксел, който няма традиции на сериозен фактор, има около 1000 привърженици, но за 4-5 години вече е кандидат за титлата на страната два пъти, както и участник в Лига Европа този сезон.

Един финал с Брайтън ще е интересен, нали? Шефът Тони Блум ще се чуди на кого да заложи… Sportcafe

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!