ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Агенция БЛИЦ продължава рубриката си с най-интересните, най-странните и най-стряскащите залози в света.

Този път историята ни връща доста години назад. На 14 декември 1996 г. българският национален отбор, по това време четвърти в света от Мондиал`94, гостува на Кипър в квалификация за световното първенство във Франция през 1998 г.

Заради тази среща избухва сериозен тото скандал на Острова на Афродита. Местните медии твърдят, че трима играчи на националния отбор на домакините са толкова убедени в превъзходството на българите, че на 13 декември посещават местен букмейкър и залагат сериозни суми за победа на нашите национали.

200 лв Начален Бонус Спорт!

Имената на играчите не се споменават в репортажа, но властите разбират, че залозите за мача са изключително съмнителни и са 10 пъти по-големи от нормалното. Това е достатъчно да се появят подозрения в честността на кипърските национали.

Ръководството на местната футболна федерация разбира за действията на футболистите и опитва да ги дисквалифицира по обвинение, че са продали мача. В крайна сметка скандалът се разминава. Месец по-късно обаче селекционерът Андреас Михайлидис подава оставка след пет години начело на кипърците.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Това е периодът, в който Христо Стоичков бойкотира националния отбор заради уволнението на Димитър Пенев от селекционерския пост и замяната му с Христо Бонев. Любослав Пенев е отстранен от „лъвовете“ по дисциплинарни причини.

Въпреки отсъствието на големите си звезди в атаката, България печели с 3:1 в Лимасол. Емил Костадинов открива резултата в 23-ата минута, но шест по-късно Памбос Питас изравнява от фаул. В 34-ата Красимир Балъков отново дава аванс на „лъвовете“, а в 70-ата Илиан Илиев оформя крайния резултат.

Това е и предпоследният мач на Борислав Михайлов в националния отбор, той е заменен на почивката от Здравко Здравков. За последно Михайлов играе за България на 5 юни 1998 г. при победата с 2:0 над Алжир в контрола преди световното първенство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК

14 декември 1996 г., Мондиал`98, квалификация
КИПЪР – БЪЛГАРИЯ 1:3
0:1 Емил Костадинов (23), 1:1 Памбос Питас (29), 1:2 Красимир Балъков (34), 1:3 Илиан Илиев (70)

Кипър: Никос Панайоту, Аристос Аристоклеос (61-Гиоргос Теодоту), Памбос Питас, Димитрис Йоану, Гиоргос Христодулу, Сакис Андреу, Марио Христодулу, Костас Ставру (46-Неофитос Ларку), Синиша Гогич, Янис Йоану (77-Паникос Ксиорупас), Костас Малекос

България: Борислав Михайлов (46-Здравко Здравков), Радостин Кишишев (78-Георги Антонов), Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Гошо Гинчев, Ивайло Йорданов, Емил Костадинов, Анатоли Нанков, Георги Донков (61-Костадин Видолов), Красимир Балъков, Илиан Илиев

Лимасол, „Цирион Атлетик Център“ - 6500 зрители
Съдия: Джон Роуботъм (Шотландия)
Жълти картони: Аристолеос, Андреу, Ларку, Малекос (Кипър); Тр. Иванов, Цветанов, Гинчев, Ил. Илиев (България)