6 септември 2014 г. Германия, Хамбург. Арената на дуела на дуелите в тежка категория по бокс за професионалисти ще бъде 16-хилядната зала „О2 Уърлд“, за която се похарчиха 83 млн. евро преди да отвори врати преди 12 години.
От откриването си през 2002 г. досега едно от най-красивите съоръжения в Европа никога не е било домакин на толкова вълнуващо събитие. То със сигурност е най-вълнуващото в цялата кариера на българската гордост в бокса Кубрат Пулев.
На този ден, навръх тържествата по случай Съединението на България, той ще се изправи срещу Стоманения чук от Украйна, който му бяга по тъча в продължение на две години с различни извинения – Владимир Владирович Кличко.
KAMATA 1_3.jpg
От седмица насам, след като Международната боксова федерация (IBF) официално отряза квитанцията на малкия Кличко, като го принуди да защитава титлата си именно в директен бой срещу Пулев до края на годината, преговорите за срещата вървят под пара.
Мениджърите на най-добрия спортист на България за 2012 г. - братята германци Кале и Нисе Зауерланд, са се заинатили да изцедят максималното от агенцията на „Кличко Брадърс“ - К2.
Окончателният резултат и всички финансови параметри трябва да станат ясни до 10 дни, но отсега се знае, че
 
битката ще
е колосална
 
и ще счупи всички последни мачове на Кличко. А както е известно, Владимир винаги се е интересувал от паричното измерение на физическия труд, който му се налага да полага на ринга, за да брани репутацията си на непобедим.
Наградният фонд на сблъсъка в тежка категория, който накара боксовите среди да зажужат като кошер с пчели от седмица насам, се очаква да надхвърли 30 милиона долара.
Мизата на почти 38-годишния Владимир Кличко, от която стартират преговорите с всеки негов следващ съперник, е кристално ясна – минимален чек от $ 15 млн. Това обаче е само цифра, която хвърля прах в очите на фенове, специалисти и медии, защото дефакто той се промушва между въжетата задължително за няколко бона отгоре.
Само за пример: последната лека разходка на Володя Кличко срещу абсолютния аутсайдер Алекс Леапай на 26 април в Германия, който се състезава под флага на островната държава Самоа, му гарантира $ 17 млн. Боят приключи стандартно – с нокаут още в петия рунд.
Другото любопитно нещо покрай финикийските знаци, които са от основно значение при предстоящия дуел между Пулев и Кличко, са свързани с премията, която очаква да вземе храбрият Кубрат. От Зауерланд са категорични, че няма да пуснат своята Кобра да завърже ръкавиците си за по-малко от $ 3 млн. от общия награден фонд при евентуална загуба на 6 септември и забележете, двойно повече - $ 6 милиона, ако той стори чудото, за което вярва, че притежава силата и уменията – да развенчае мита за Кличко.
Сумите са само стартови и според слуховете, които долитат от Германия, ще бъдат в пъти повече. Това са отлични новини за Пулев, който от присъединяването си към голямата игра на професионалистите до момента си скъса задника от тренировки и резултатите са налице – 20 победи на ринга от 20 проведени дотук, 11 от тях с нокаут. Първо място в световната ранглиста на IBF и най-важното, позицията на официален претендент за световната титла на Владимир Кличко. Кобрата си осигури това право още през август 2013 г. след успеха му по точки над нахакания Тони Томпсън. Дълго време обаче Стоманения чук от Украйна лавираше и
 
се правеше
на ощипан,
 
че подобен дуел всъщност никак не е задължителен да се състои и едва ли не, Кубрат не би могъл да напълни нито една зала, нито да накара, която и да е телевизия да плати тлъстата сума, за да го излъчва пряко.
Статистиката показва, че Володя има три различни пояса на шампион на планетата в най-атрактивната категория – на Международната боксова федерация (IBF), който обаче не е защитавал от юли 2012 г. - престъпно дълъг срок, за да се отлага още повече във времето.
По-малкият от двамата братя Кличко има 65 мача на професионалния ринг, в 62 от тях той напуска залата с триумфално вдигнати ръце, а в 52 от случаите не е дочакал последния гонг, защото е проснал съперника си преждевременно с нокаут.
Последната загуба на Владимир датира от преди 10 години, когато той отстъпи пред американеца Ламон Брюстър в шеметно шоу в казино в Лас Вегас.
KAMATA 2_1.jpg
Кобрата обаче е друга хапка и да се надяваме, напук на грандоманското поведение, което започва да демонстрира Стоманения чук, трудна за преглъщане. Словесната война между двамата бъдещи противници вече е открита.
„Чувам, че в България има невероятно вълнение покрай срещата ми с Кубрат Пулев. Хората казват, че щяло да бъде истинско шоу, много интересно и непредсказуемо като развръзка. Странно ми е, че подобни коментари идват само от България, но си го обяснявам с факта, че
 
тяхното
момче
си вярва
 
и е в подем. Някак си обаче ми звучи несериозно боксьор, който има едва 20 мача зад гърба си, които може да е спечелил, но все пак бройката е твърде малка, да ме критикува. И да се опитва да си прави майтап на мой гръб, че съм искал да бягам от него и че съм страхливец. Не, мен не ме е страх. Напротив, изключително съм развълнуван и аз като българите да се видим на ринга и да направим това шоу, което уж се очаква“, процеди през зъби Владимир Кличко в интервю пред американския телевизионен канал ESPN.
Ироничното изказване на световния шампион дойде в отговор на коментара на Кобрата веднага след като научи решението на Международната боксова федерация, че бой с Кличко трябва да има до края на тази година:
„Попаднах на един бой на Кличко. В края на април. Срещу някакъв си Леапай. Това си бе чиста разходка в парка за Кличко. Срещу мен обаче той няма да има време да се разхожда, защото аз съм готов да докажа на света, че той вече не е непобедим и че времето му на върха в тежка категория изтича.“
Но да се върнем на финансовия въпрос. Половината от наградния фонд на бъдещия двубой, за когото вече се заговори, че ще удари $30 милиона, се очертава да дойдат от чисто новата сделка, която преди по-малко от месец подписаха братя Зауерланд с националната телевизия на Германия RTL. Зауерланд предпочетоха да не продължат предишния контракт с друга местна национална медия ARD, най-вече заради по-големите финансови възможности на RTL.
Противно и на оправданието на Кличко от година насам, че
 
Пулев никак
не е интересен
за зрителите,
 
германските медии вече спекулират и с евентуалната аудитория, който ще проследи на живо битката на 6 септември в Хамбург. Спрягат се цифри от калибъра на 10 млн. телевизионни зрители.
Билетите за самия мач се очаква да бъдат пуснати в продажба в момента, след като двете страни постигнат окончателно споразумение.

Според правилата на Международната боксова федерация това трябва да се случи не по-късно от средата на юни. Максималната отсрочка, която може да се даде преди да има консенсус е плюс десет дни отгоре от този срок.
Зала „О2 Уърлд“ побира 16 000 зрители. По сравнение на предишни двубои с участието на Кличко, минималната цена на билетите ще тръгне от около 50-60 евро за най-горните редове и ще достигне до над 10 000 евро за местата около ринга, които по принцип винаги са запазени за знаменитости от спортния и от артистичния свят.
KAMATA 3_1.jpg
В американските боксови издания в интернет се прокрадва новината, че един от най-запалените да гледат на живо дуел между Владимир Кличко и Кобрата е не кой да е, а най-богатият боксьор в света в момента Флойд Мейуедър-джуниър.
Въпреки че се бие в средна категория, американецът изцяло си оправдава прякора „Мънитайм“ след като през 2012 и 2013 г. се качи само четири пъти на ринга, но заработи почти $ 170 млн. Мейуедър удари всички тавани на наградните фондове в профибокса като преди две години си гарантира $ 85 млн. за две промушвания и две бързи победи между въжетата, а през 2013-а година повтори същото упражнение, но се спазари още по-добре – два мача за $ 90 млн.

 
Владимир Кличко е
далеч от подобни суми,
 
а това наистина звучи странно, тъй като той е властелин на тежката категория, произвела такива динозаври в хода на годините като Мохамед Али, Джо Фрейзър, Джордж Форман, Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд и други.
Украинеца има зад гърба си финансова империя от малко над $ 100 млн., но спечелени в цялата му кариера до момента.
САШО СЕВЕРИНОВ/ШОУ