Бях изгубила мотивация и увереност. Федерацията ми помогна да си ги върна. Toва каза днес олимпийската шампионка по карате в кат. 55 кг Ивет Горанова, след като получи в пресклуб "България" наведнъж наградите за спортист на август и на юни, а треньорът й Ангел Ленков взе „Златния трикольор“ за най-добрия сред наставниците този месец. 

На церемонията присъстваха президентът на БНФ Карате Алексей Петров и вицепрезидентът Русалин Русалинов – председател на плевенския КК Петромакс, където Ивет прави първите си стъпки в бойното изкуство и се състезава и до днес. По-късно шампионката и нейният треньор бяха зарадвани с нова "Тойота" C-HR Hybrid кросоувър от федерацията и генералния й спонсор. 

Връщайки се към преживяното в Токио, 21-годишната царица на татамито каза, че за нея състезанието е било много лесно и е била готова да изиграе още пет срещи. „Не можах да се израдвам на момента, да разбера какво се е случило. Само ми олекна, усетих едно облекчение, че съм спечелила златото“, разказа усмихната красавицата, която премина с лекота през съперничките си на олимпийския турнир – първи в историята на карате.

Съвсем нелеко обаче е разочарованието след загубата на европейското първенство през май в Пореч, Хърватия, където Ивет отпада на четвъртфиналите. Тя губи вяра в себе си точно преди решаващото изпитание в надпреварата за олимпийска квота. 

„Най-важна бе федерацията по карате, защото точно преди квалификацията в Париж за Олимпиадата, аз бях изгубила на Европейското. Бях изгубила много увереност и мотивация и те бяха хората, които продължиха да вярват в мен и да ме подкрепят. Аз стъпих върху тяхната увереност и увереността на треньора. Благодаря на треньора, че ме изтърпя през този дълъг и труден цикъл, с толкова много препятствия. Останахме стабилни и успяхме да прескочим всяко едно препятствие”, призна тя на пресконференцията.    

Президентът на федерацията Алексей Петров подчерта, че успехът на Ивет е „феноменален, уникален и парадоксален. Последното е, защото това се случи в родината на карате, а тя помете всички нейни съпернички в Токио. Тепърва ни предстои ново начало. Тя е само на 21 години. Ангел мога да го опиша с две думи – упоритост и настойчивост”.

Петров похвали и сенсей Русалин Русалинов, с когото работят заедно повече от две десетилетия. „Той е доказал, че може да открива талантите в нашия спорт, но и да ги развива. Той е много мъдър и е специален коректив за установяване на добро и зло”, обобщи шефът на родното карате.  

“Горд съм с нея. Преминахме през много трудни моменти, но си заслужаваше. Щастието е огромно”, коментира Ангел Ленков. 

Ивет благодари освен на федерацията, на Министерството на младежта и спорта, на своя клуб, на спортното училище. Тя призова децата да обърнат внимание на паралелката по карате-до в спортното училище в Плевен. 

Олимпийската шампионка сподели още, че от малка си е мечтала да стане полицай. Вчера тя беше на среща с Бойко Рашков, като вътрешният министър й предложи да се влее в редиците на МВР. "Сега обаче имам друга мечта - да спечеля и световното първенство. После ще мислим за друго", обясни Ивет.

Шампионатът на планетата ще се проведе след два месеца. Горанова има бронзов медал при жените от Световното през 2018 г, но сега гледа към титлата.

„На Световното ще заложим и на силно отборно представяне – Ивет Горанова, европейската вицешампионка Алкександра Стублева и Ивана Каменова“, заяви Алексей Петров.   

След Световното тази есен, през 2023 г. предстоят Европейски Олимпийски игри в Полша и това събитие е следващата голяма цел за БНФ Карате, добави президентът на централата. „Сигурен съм, че карате ще бъде част от Олимпийските игри в Париж 2024“, добави Петров. Той се позова на мащабната кампания в полза на карате, която сега започва с участието на министъра на спорта на страната-домакин Франция.