Плевен посрещна с грандиозно тържество на площад "Възраждане" олимпийските шампионки от Токио Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев.

"Този медал принадлежи на Плевен и на България", обърна се каратистката Ивет Горанова пред хилядите на площада.

Тя припомни, че пътят й в спорта е започнал от Плевен и се поклони с благодарност към всички, които имат принос за успехите й. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Карате До ми даде смирение, израстване, мотивация, отговорност и златен медал от Олимпиадата в Токио. Този медал сега принадлежи на Плевен и България. За мен е чест, радост и вдъхновение да съм тук сега - в Плевен, от тук тръгна моя път в спорта. От Плевен започнах да се изграждам като личност. Дълбок поклон към всички плевенчани, към нашата сила и воля за победа", каза Горанова.

"Позволете ми обаче да се обърна към моя учител Сенсей Русалин Русалинов, с признателност, че мога от тази сцена с олимпийски златен медал в ръка да ти кажа: Прости и благодаря - за уроците, времето, безвремието на Карате До и вярата в мен! Благодаря на моята школа „Спортен клуб Петромакс“. Дерзайте момчета и момичета, мечтите стават реалност! Благодаря на община Плевен, на кмета, на общински съветници, на институции и бизнес, които повярвахте в мен! Благодаря на моята федерация! Както знаете, посветих медала на моя треньор Ангел Ленков, с него ни очакват нови спортни предизвикателства – вярвам, че ще получим вашата подкрепа!

Работим усилено и популяризираме българския спорт и искам да ви споделя, че спортният клуб е нашето второ семейство, средата в която ние израстваме като професионалисти - духовно и усъвършенстваме нашата личност.

А доджото, залата е мястото където на практика всеки ден ние вървим по пътя за осъществяване на нашите мечти, затова е нужно да имаме съвременни и модерни зали. Благодаря още веднъж на всички! Да бъде Плевен! Да бъде българския спорт!", обърна се Ивет Горанова към плевенчани.

Както вече стана ясно, предстои златните Ивет и Стойка да бъдат удостоени с най-високото звание на града - "Почетен гражданин на Плевен".

"Този медал е за България и за българския народ", каза Стойка Кръстева. "Хубаво е да се обединим като нация, да си подадем ръка и заедно да преборим всяка трудност, за да може България да бъде прекрасно място, а децата - да спортуват", добави боксьорката.

"Със сигурност спортът взема, но и дава много. Следвайте мечтите си и не се предавайте, те ще станат реалност", изтъкна златната медалистка и не пропусна да благодари за подкрепата на съпруга си Борил Кръстев. 

Кметът на Плевен Георги Спартански поздрави шампионките и ги закичи с лаврови венци. В словото си той подчерта, че спортът трябва да бъде държавна политика, да се строят спортни зали и стадиони, защото спортът е и източник на патриотизъм, който стимулира за успехи и дава път в живота, пример, който следват поколенията. 

Прозвуча химнът на България, народни песни и танци огласиха площада, а на големи екрани бяха припомнени най-важните моменти от олимпийските победи на шампионките. Специално за тях прозвучаха "Моя страна, моя България" и "Песен за Плевен" - архивни записи в изпълнение на легендарния Емил Димитров, роден в Плевен. 

Златните медалистки бяха посрещнати с пита и мед, а на финала двете се хванаха на хорото на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, след което в небето над храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" изгря пищна заря. Историческият паметник грейна в цветовете на националното знаме. Еуфорията на площада в Плевен продължи до късно вечерта във вторник. 

 

Олимпийската шампионка Ивет Горанова от червения килим в Плевен “Карате До ми даде смирение, израстване, мотивация,...

Публикувахте от Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни в Вторник, 10 август 2021 г.

 

 

Олимпийските ни шампионки Ивет Горанова – карате, Стойка Кръстева – бокс, и треньорите им посрещнахме официално в Плевен...

Публикувахте от Община Плевен в Вторник, 10 август 2021 г.