Главният треньор на мъжкия национален отбор по бокс Жоел Арате говори пред журналисти в Пресклуб “България”. Наставникът на родните боксьори коментира успехите на представителите ни на ринга в Париж на изминалите олимпийски игри.

"Aз като треньор съм доволен от всичките ни участници. Рами Киуан игра страхотни мачове. Показа страхотна техника, тактика и добре се представи физически и психически. Малко по малко вървим напред. Специални поздравления за Хавиер, видяхме, че съдиите не му дадоха златен медал. Съжалявам. Извинявам се на България и на Красимир Инински, че този медал не е златен”, каза през сълзи кубинският треньор, който е женен за българка.

Припомняме, че Хавиер Ибанес стигна до бронзовия медал в категория до 57 килограма след две победи и едно поражение във френската столица. Другите ни четирима представители отпаднаха на 1/4-финалите и останаха на крачка от медалите.

“След мача казах на Хавиер, че животът е много повече от това. България е една красива държава. Има хора с големи сърца. Трябва да продължим напред и в Лос Анджелис да играем по-силно. Трябва ни по-различна тактика и по-силен удар. Ако има нокаут, няма съдии. Хавиер е агресивен боксьор и има техника. Трябва му повече акцент в ударите. Публиката харесва този стил и ние им даваме шоу", допълни Арате.

Треньорът благодари на президента на България Румен Радев, президента на БФ Бокс Красимир Инински, министъра на младежта и спорта Георги Глушков, президента на БОК Стефка Костадинова. Арате изказа благодарности и към футболната легенда Христо Стоичков.

"Искам да благодаря и на легендата на футбола Христо Стоичков. Той ни говори на испански, дава ни съвети. Благодаря му", обясни кубинецът.