Хавиер Ибанес остана с бронзовото отличие в боксовата категория до 57 килограма на олимпийския турнир при мъжете. Представителят на България загуби от Мунарбек Сеитбек Уулу в полуфинала. Въпреки че публиката скандира за Ибанес, той отстъпи в съдийските карти с 1:4 гласа. Под наставленията на Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров родният представител изигра много солиден двубой, а съперникът му бе освиркан от трибуните. 

Срещата на централния корт „Филип Шатрие“ в комплекса „Ролан Гарос“ се игра при много сериозен интерес и пред близо 10 хиляди зрители. На този фон Хавиер започна добре мача и опита да наложи стила си, но и Уулу показа класа.

Двамата си разменяха предимство, а съдиите дадоха аванс в посока съперника при 2:3 гласа. Това мотивира още повече българският национал, който буквално преследваше киргизстанеца във втората част, за да покаже надмощие, а публиката хареса много именно поведението на Ибанес. Така след два рунда резултатът буквално бе равен, като Уулу водеше само при един от съдиите.

Влизайки в третата част Хавиер се хвърли максимално, за да търси победата. Той опита да притиска Уулу и дори да търси нокдаун, като вкара няколко много сериозни попадения в главата и тялото на съперника си. От своя страна киргизстанецът бягаше от размени и търсеше нечиста игра, което обаче остана незабелязано от съдиите. Феновете обаче дадоха своята присъда и недоволстваха след отсъдената загуба за българския национал.

На финала на 10 август киргизстанецът Уулу ще се изправи срещу водача в схемата и шампион от Азиатските игри Абдумалик Халоков от Узбекистан.