Световното първенство по футбол започва тази вечер с мач между домакина Бразилия и Хърватия в Сао Пауло. За първи път от 16 години „селесао“ открива планетарен шампионат. През 1998 г. Бразилците излязоха срещу Шотландия като победител от Мондиал'94 и спечелиха с 2:1. След това националите на Бразилия стигнаха до финала и загубиха от Франция, а „петлите“ излязоха в първия мач на Мондиал 2002. От следващото световно първенство турнирите бяха откривани с мач на домакина на шампионата, тъй като шампионите от предишния мондиал вече участваха в квалификации.
 
Тимът на Луис Фелипе Сколари излиза срещу хърватите нагърбен с очакванията на цялата страна, въпреки че в част от контролните мачове не игра особено убедително. Напрежението беше повишено и от новината за контузията в левия глезен на родения в щата Сао Пауло Неймар. След това стана ясно, че нападателят на Барселона няма сериозен проблем и ще играе срещу хърватите. Последният случай, в който Бразилия откри световно първенство на собствена територия беше през 1950 г., когато „селесао“ печели с 4:0 над Мексико. Първенството тогава завършва нещастно за бразилците.
 
В преследване на друг успешен старт на планетарен шампионат Сколари най-вероятно ще заложи на състава, който изигра четири от петте мача на Купата на Конфедерациите през 2013 г., в който Бразилия триумфира. Това означава, че Неймар ще играе зад централния нападател Фред, а в атака ще помагат Фред и Оскар.
 
Хърватският селекционер Нико Ковач няма такива звезди в състава си, но проблеми не му липсват. Даниел Пранич има контузия в глезена от контролата с Австралия (1:0). Най-вероятно на мястото на бранителя на Панатинайкос на терена ще излезе Шиме Върсалко. Има възможност Ведран Чорлука да бъде преместен като бек, а в центъра на отбраната да играе Домагой Вида.
 
Очаква се Никица Йелавич да води атаката на „ватрените“, след като вкара единствения гол срещу Австралия. Марио Манджукич, който през тази седмица обяви, че напуска Байерн, пропуска двубоя заради наказание, тъй като беше изгонен по време на плейофа срещу Исландия пред ноември. В халфовата линия се очаква Ковач да заложи на Иван Ракитич и Лука Модрич, които ще бъдат подпомагани от Едуардо, Матео Ковачич и Иван Перишич.
 
КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ
1_110.jpgНеймар (Бразилия): 22-годишният нападател на Барселона е считан за новото златно момче на бразилски футбол. Очаква се той да носи креативността и красотата в играта на „селесао“, въпреки че направи противоречив сезон при каталунците точно преди световното първенство. Бившият играч на Сантос вече има 31 гола за националния отбор.


 
 
1_213.jpgЛука Модрич (Хърватия): Халфът на Реал (Мадрид) се присеъдини към националния отбор след много успешен сезон, в който с испанския гранд спечели Шампионската лига и Кралската купа. Модрич беше забелязан от световната футболна общественост по време на Евро 2008, когато попадна в идеалния отбор на турнира. Сега той ще опита да впечатли с уменията си на първото си световно първенство.



Днес от 23:00 часа
Пряко по БНТ 1 и БНТ HD
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Бразилия: Жулио Сезар, Даниел Алвес, Давид Луис, Тиаго Силва, Марсело, Паулиньо, Луис Густаво, Неймар, Оскар, Хълк, Фред
Контузени: няма
Наказани: няма
Хърватия: Стипе Плетикоса, Дарио Сърна, Ведран Чорлука, Деян Ловрен, Шиме Върсалко, Лука Модрич, Иван Ракитич, Едуардо, Матео Ковачич, Иван Перишич, Никица Йелавич
Контузен: Даниел Пранич
Наказан: Марио Манджукич
2_063.jpg
Град:
Сао Пауло
Стадион:
Арена Коринтианс
Капацитет: 65 807 места
2_02.jpgСъдия:
Юичи Накамура (Япония)
Асистенти:
Тору Сагара (Япония) и Тошиюки Наги (Япония)
Четвърти съдия:
Алиреза Фахан (Иран)

ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
17.08.2005 г., контрола (Сплит)
Хърватия – Бразилия 1:1
13.06.2006 г., световно първенство, групи (Берлин)
Бразилия – Хърватия 1:0
Баланс: 2 мача, 1 победа за Бразилия, 1 равенство, г.р. 2:1

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Домакин на световно първенство никога не е губил първия си мач на турнира. В предишните 20 надпревари домакините имат 14 победи и 6 мача са завършили при равен резултат.

* Осем от предишните 12 откриващи мача на мондиали завършиха с един или по-малко вкарани голове.

* Бразилия участва за 20-и път на световно първенство. „Селесао“ е единственият тим, който е бил на всички планетарни шампионати в историята.

* „Златистите“ са отборът с най-много мачове (67) и най-много вкарани голове (210) на световно първенство.

* Това е третият мач между Бразилия и Хърватия. Първият беше приятелски, проведен през 2005 г. в Сплит, и завърши 1:1 след голове на Нико Кранчар и Рикардиньо. Втората среща беше част от груповата фаза на Световното през 2006 г. В Берлин Бразилия победи с 1:0 с на гол на Кака.
 
* Това е четвъртият път, когато Бразилия ще играе в мача на откриването на световно първенство. При предишните начални представления „Селесао” записа две победи (4:0 над Мексико през 1950 г. и 2:1 срещу Шотландия през 1998 г.) и едно равенство (0:0 срещу Югославия през 1974 г.).

* Хърватия влиза в двубоя след четири мача без победа на Световно. След като обърнаха Италия до 2:1 на 8 юни 2002-а, хърватите допуснаха две загуби с по 0:1 (срещу Еквадор през 2002 г. и Бразилия през 2006 г.) преди да завършат наравно в последните си два двубоя на финалите в Германия - 0:0 с Япония и 2:2 с Австралия.
 
* Бразилия започваше последните си осем кампании на световни футболни финали (от 1982 до 2010) с победа. Освен това, "Селесао" не е губил първия си двубой на Мондиал от 1934 г. насам, когато отстъпва с 1:3 от Испания.
 
* Най-често срещаният резултат в мачовете на откриването на Световно  е 1:0, който беляза пет случая, следван от 0:0, който неизменно се получаваше между 1966 и 1978 г.