Срамната загуба на Бразилия с 1:7 от Германия на полуфинал на Мондиал 2014 беше не само най-голямото поражение в историята на „селесао“, но и първото домакинско поражение за „златистите“ в турнирен мач на собствената територия от 1975 г.
 
Това накара световните медии да припомнят и други унижения на големи отбори и спортни през годините.
 
БОКС
Бъстър Дъглас надвива Майк Тайсън – Токио, 1990 г.
 
Преди този мач Тайсън е без загуба на професионалния ринг и традиционно нокаутира съперниците си в първия рунд. Това обаче се променя в 35-ата секунда на 10-ия рунд, когато Железният Майк е нокаутиран за първи път в кариерата си. Дъглас поднася една от най-големите изненади в историята на бокса. Тайсън така и не се съвзема от загубата. Той продължава да се бие и дори за кратко си връща притежанието на световната титла, но неговата доминация на ринга вече е приключила.
 
РЪГБИ
Уелс – Западни Самоа 13:16 – световно първенство 1990
 
Уелс е една от най-великите нации в света на ръгбито и са очаква да смаже тихоокеанския си съперник в откриването на световното първенство в Кардиф. Самоанците обаче не се чели сценария и с есета на То'о Ваега и Сила Вайфале стигат до успеха, който не само изненадва всички, но и се класират за елиминационната фаза за сметка на Уелс. Този мач ражда един от най-популярните вицове в ръгбито: „Добре, че Уелс играеше само срещу Западни Самоа, а не срещу обединения отбор на всички самоански острови“.
 
ФУТБОЛ
САЩ – Англия 1:0 - световно първенство 1950
 
Англия, страната дала на света футбола, дебютира на световни първенства през 1950 г., а напълно аматьорският тим на САЩ е първият съперник на островитяните. „Трите лъва“ обаче напълно подценяват американците и допускат шокиращата загуба с 0:1 след гола на Джое Гейтиенс. Наскоро този мач вдъхнови създаването на игрален филм - „Мачът на техния живот“.
 
КНДР – Италия 1:0 – световно първенство 1966
 
Двукратният световен шампион Италия се срещна с абсолютния дебютант КНДР в първия си мач на световното първенство в Англия и очакваше убедителна победа. „Адзурите“ обаче са попарени от гол на Пак До Ик, а азиатският тим влиза във футболната история.
 
КРИКЕТ
Австралия – Англия 5:0 победи в сериите Ашес през 2013-14
 
Англичаните заминаха за Австралия в ролята на фаворит за спечелване на сериите Ашес, след като два месеца по-рано са записали три безответни победи срещу австралийците. „Кивитата“ обаче успяват да си отмъстят по най-добрия начин, постигайки една третия успех в историята на сериите с общ резултата 5:0.
 
ТЕНИС
Щефи Граф – Наташа Зверева 6:0, 6:0 – финал на „Ролан Гарос“ 1988
 
Германската Граф размазва тенисистката от СССР за едва 32 минути, което е най-краткият финал в историята на Оупън ерата. Това е и първият финал в историята на „Ролан Гарос“, в който единият състезател не успява да спечели гейм. За първи път от финала на „Уимбълдън“ през 1911 г., когато Дороти Ламбърт Чеймбърс побеждава Ди Пи Буутби, финална среща от Големия шлем завършва при резултат 6:0, 6:0.
 
КОЛОЕЗДЕНЕ
Ланс Армстронг е лишен от успехите си заради допинг
 
Американският колоездач вече се беше оттеглил от спорта, след като беше спечелил 7 пъти Тур дьо Франс. В интервю за шоуто на Опра Уинфри той беше принуден да признае, че през кариерата си е използвал допинг и открито е лъжел, че не взима забранени препарати. След това Армстронг беше лишен от всичките спечелени отличия.
 
ХОКЕЙ НА ЛЕД
Чудото на леда – зимни олимпийски игри през 1980 г.
 
Хокейният тим на СССР отиде в Лейк Плесид с намерението да размаже американците на тяхна територия, след като беше спечелил шест от предишните седем зимни олимпийски игри. Американците, които преди Олимпиадата губят с огромни разлики, изненадващо надвиват „сборная“ с 4:3, а след това побеждават и Финландия, за да вземат златните медали.
 
ГОЛФ
Сривът на Грег Норман на Ю Ес Мастърс през 1996 г.
 
Австралиецът изглеждаше сигурен победител, след като на финала имаше предимство от шест удара пред съперника си Ник Фалдо (Англия). Голямата бяла акула обаче капитулира във финалния рунд и финишира с шест удара над минимума и шест удара зад победителя Фалдо. Норман не успява да се възстанови от тази загуба и не печели повече голям турнир.

АМЕРИКАНСКИ ФУТБОЛ
Пейтън Менинг и Денвър Бронкос се провалят на Супербоул 2014
 
Пейтън Менинг заведе отбора си Денвър Бронкос на Супербоул в ролята на големия фаворит, след като за пети път в кариерата си беше избран за най-полезен играч през сезона. Сиатъл Сийхоукс обаче стигна до убедителен успех с 43:8. Това е успехът с най-голяма разлика на Супербоул от 24 години насам, след като Сан Франциско 49-ърси победи Денвър с 55:10 през 1990 г.

Ню Йорк Джетс изненадващо печели Супербоул 1969
 
През 1969 г. Джо Намат и Ню Йорк Джетс шокират считания за непобедим тим Балтимор Колтс и печелят Супербоул с 16:7.