Германия спечели световната титла за четвърти път в историята си, но и стана първият отбор, завоювал три пъти трофея, наречен – Световна купа на ФИФА (1974, 1990, 2014). Това накара редица фенове да се питат – остава ли призът вечно притежание на немците?
 
Както е известно, предишният трофей на световния шампион по футбол – купата „Жул Риме“, остана вечно притежание на Бразилия след 1970 г., когато „селесао“ спечели третата си световна титла. През 1983 г., докато е изложена в централата на бразилската футболна конфедерация в Рио де Жанейро, купата е открадната и до днес не е намерена.
 
През 1974 г. ФИФА представи новата шампионска купа, направена от 18-каратово злато. На статуетката са изобразени две човешки фигури, които държат Земята. Дизайнът е на италианския скулптор Силвио Гацанига. В основата има две ивици от полускъпоценния камък малахит. На дъното са изписани годината и името на всеки световен шампион от 1974 г. Насам.
 
Според правилата на ФИФА обаче този трофей няма да остане вечно притежание на отбора, който я спечели три пъти. Всеки шампион получава реплика на купата, която обаче не е златна, а само с позлатено покритие.