Германия спечели световната титла по футбол за четвърти път в историята си, след като на финала на Мондиал 2014 победи Аржентина с 1:0 след дузпи. Това беше трети финал между двата тима, като и в предишните два случая победителят е излъчен след успех с един гол разлика. „Гаучосите“ триумфираха през 1986 г. след 3:2, а четири година по-късно немците биха с 1:0.
 
* Марио Гьотце стана вторият най-млад автор на гол на финал на световно първенство. По време на мача с Аржентина той беше на 22 години и 39 дни. Гьотце остана на шест дни от рекорда на друг германец – Волфганг Вебер, който при гола си на финала на Мондиал'66 е на 22 години и 33 дни.
* За първи път в историята на световните първенства победният гол е реализиран от резерва (Марио Гьотце) след асистенция на друга резерва (Андре Шюрле).
* Шампионският гол на Марио Гьотце е 4-ият, реализиран от резерва на финал на планетарен шампионат.
* Сами Кедира стана 10-ият играч, който в една година печели КЕШ/Шампионската лига и световната титла.
* Това беше 11-ият мач на Германия на мондиали, който се решава след продължения или дузпи. Толкова има само Италия.
* Аржентина има 9 мача на световни първенства, решени след продължения и дузпи. В тези срещи „гаучосите“ имат две загуби, като и двете са от Германия (на 1/4-финала през 2006 г. след дузпи и на финала през 2014 г. след продължения)
* За първи път в историята Аржентина получи гол в продълженията.
* И двата отбора имат играни финали с продължения. Германия губи с 2:4 от Англия през 1966 г., а през 1978-а Аржентина печели с 3:1 над Холандия.